Lecznicza nalewka z owoców kaliny
Nalewka z kaliny działa rozkurczająco na mięśnie macicy i łagodzi ból miesiączkowy, dlatego kalina koralowa nazywana bywa lekarstwem kobiecym. Kalinowe przetwory alkoholowe i wodne wpływają też korzystnie na naczynia krwionośne, wzmacniając je i uszczelniając. Zobacz przepis na nalewkę z owoców kaliny.
Nalewka z owoców kaliny (Viburnum opulus) to dosyć mało znany alkohol, a szkoda, bo ma szerokie spektrum działania. Powinny go pić zwłaszcza kobiety, gdyż to w ich dolegliwościach może najbardziej pomóc.
Kalina rośnie dziko w wilgotnych lasach i zaroślach, nad wodą, ale jest też sadzona w celach ozdobnych w miastach. Czerwone kuliste owoce z płaską pestką i pomarańczowym miąższem dojrzewają w sierpniu i wrześniu, zbierać można je od sierpnia do października.
Należy pamiętać, że kalina koralowa jest objęta ochroną częściową, co oznacza, że jej owoce można zbierać po uzyskaniu odpowiedniego zezwolenia. Ta zasada nie dotyczy krzewów rosnących w parkach i na skwerach.
Spis treści
- Nalewka z owoców kaliny - skład
- Nalewka z owoców kaliny - właściwości lecznicze
- Nalewka z owoców kaliny - przepis
Nalewka z owoców kaliny - skład
Nalewka z owoców kaliny jest bogata w substancje sprzyjające naszemu zdrowiu:
- fitosterole,
- saponiny,
- cukry,
- pektyny (rodzaj błonnika),
- garbniki,
- witaminę C,
- karoten (prowitaminę A),
- witaminę PP
- olejki eteryczne
Nalewka z owoców kaliny - właściwości lecznicze
Ze względu na zawarte składniki nalewka z owoców kaliny ma następujące właściwości:
- obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi
- działa przeciwbakteryjnie i ściągająco
- wzmacnia odporność, pomaga na kaszel
- wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu
- ma działanie żółciopędne i moczopędne
- działa rozkurczowo, łagodząc bóle menstruacyjne
- sprawdza się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy biegunce
Nalewka z owoców kaliny - przepis
Składniki
• 2 szklanki owoców kaliny
• 0,5 l spirytusu 96-procentowego
• 0,5 l wódki
• 0,5 l miodu
Przepis krok po kroku
1. Owoce opłucz, dobrze osącz, zalej alkoholem.
2. Postaw w ciepłym i ciemnym miejscu.
3. Po 2 tygodniach zlej alkohol. Owoce wyciśnij, do soku dodaj płynny miód (chwilę podgrzewaj go w kąpieli wodnej).
4. Połącz z alkoholem i odstaw na tydzień.
5. Przefiltruj kilka razy, rozlej do butelek.
6. Nalewka powinna dojrzewać ok. pół roku.
Ze względu na zawartość trujących dla naszego organizmu saponin owoce kaliny należy najpierw przemrozić - w ten sposób stracą naturalną gorycz i nie spowodują zatrucia pokarmowego.
Czytaj też:
- Ratafia (sezonówka) - królowa nalewek
- Lecznicza nalewka z czarnego bzu [PRZEPIS]
- Lecznicza nalewka z derenia jadalnego [PRZEPIS]
- Lecznicza nalewka z dzikiej róży [PRZEPIS]
Fragmenty artykułu ukazały się w miesięczniku "Zdrowie"