Nalewka z derenia - właściwości. Jak zrobić dereniówkę? Na co pomaga? Przepis
Wypróbuj przepis na nalewkę z derenia jadalnego! Roślina ceniona ze względu na walory ozdobne, w innych rejonach świata znana jest z właściwości leczniczych. Dereń jadalny działa antyseptycznie i zawiera znaczące ilości witaminy A, C i P. W medycynie ludowej nalewkę z derenia uważa się za jeden z najskuteczniejszych leków przeciwgorączkowych.
Spis treści
- Nalewka z derenia - właściwości
- Na co pomaga nalewka z derenia jadalnego?
- Kiedy zbierać dereń na nalewkę?
- Nalewka z derenia z pestkami czy bez?
- Czy mrozić dereń na nalewkę?
- Dereniówka - składniki. Jak zrobić nalewkę z derenia?
- Nalewka z derenia na spirytusie - przepis
Dereń jadalny (Cornus mas) jest dużym krzewem rozrastającym się nawet do 7 m. W stanie dzikim w Polsce już się go prawie nie spotyka.
Nalewka z derenia - właściwości
Owoce, przypominające kształtem śliwki, można zbierać od końca lipca do października. Zawierają dużo witaminy C i kiedyś leczono nimi szkorbut. Nalewka z derenia ma szlachecki rodowód. Krzewy sadzono w dworskich ogrodach i z owoców robiono dereniówkę – lekko kwaskowy trunek o koralowej barwie.
Na co pomaga nalewka z derenia jadalnego?
Nalewka z derenia wzmacnia odporność ze względu na dużą dawkę witaminy C. Poza tym może być stosowana do zatrzymania biegunki, a jej moczopędne właściwości są pomocne w infekcjach dróg moczowych. Ponadto działa antybakteryjnie i rozgrzewająco.
Kiedy zbierać dereń na nalewkę?
Dereń jadalny kwitnie na przełomie marca i kwietnia, ale na owoce trzeba trochę poczekać. Muszą być czerwone i miękkie, najlepszym terminem na zbiory jest okres od lipca do października.
Nalewka z derenia z pestkami czy bez?
Przygotowując nalewkę, nie trzeba drylować wcześniej owoców. Warto jednak ponakłuwać każdy z nich. Puszczają więcej soku i nalewka jest o wiele smaczniejsza.
Czy mrozić dereń na nalewkę?
Tak. Zdecydowanie można mrozić owoce derenia na nalewkę. Dzięki temu później będą nieco mniej cierpkie.
miesięcznik "Zdrowie"
Dereniówka - składniki. Jak zrobić nalewkę z derenia?
• 1 kg owoców derenia jadalnego
• 5 łyżek suszonych czarnych jagód
• 0,5–1 kg cukru
• 1 l spirytusu 96 proc.
Nalewka z derenia na spirytusie - przepis
1. Owoce opłucz i osącz, zalej spirytusem, postaw w cieple.
2. Co 2–3 dni wstrząsaj słojem.
3. Po 4–6 tygodniach zlej spirytus, przechowuj go w lodówce. Owoce zasyp cukrem, wstrząsaj co kilka dni, czekając, aż cały się rozpuści.
4. Zlej sok z derenia, połącz go ze spirytusem i odstaw do sklarowania na tydzień.
5. Przefiltruj, przelej do butelek i postaw w zimnym miejscu na pół roku.