Kiedy i jak zbierać zioła?
Koniec lata i początek jesieni to dobry czas na zbieranie ziół do kuchni i domowej apteczki. Warto zainteresować się dziko rosnącymi, ale również tymi hodowanymi w ogródku. Wiele z nich to sprawdzone naturalne leki lub suplementy diety. Które zioła i jak zbierać?
Spis treści
Podczas pozyskiwania ziół należy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Zbieranie ziół wymaga bezdeszczowej, stosunkowo ciepłej pogody. Wtedy maleje ryzyko pleśnienia oczyszczonych surowców. Pamiętajmy, aby unikać zbiorów z miejsc zanieczyszczonych, uprzemysłowionych i znajdujących się w pobliżu dróg o dużym natężeniu ruchu. Nie powinno się zbierać wszystkich okazów z danego stanowiska. Pozostawiając część roślin, dajemy im szansę na regenerację i plonowanie w przyszłym roku. Wyjątkiem od tej reguły są gatunki uznawane za pospolite i niepożądane – np. chwasty.
Nie niszczymy środowiska
Jeśli zbieramy kwiaty, staramy się pozostawić ich część na roślinie. Wytworzą nasiona, które zapewniają ciągłość gatunkową i są pokarmem dla zwierząt. Podobnie z owocami – część z nich powinno się pozostawić dla ptaków. Niekiedy to warunkuje przeżycie zwierząt w okresie zimowym. Jeśli pozyskujemy korę, to tylko jesienią lub wiosną, a z roślin rosnących w lesie – tylko w porozumieniu ze służbami leśnymi.
Z nożyczkami w koszykuNa zbiór ziół wybieramy się z nożyczkami. Ziele (łodygi z liśćmi i rozwijającymi się kwiatami) ucinamy 10-15 cm nad ziemią. Nie wyrywamy wszystkich liści z jednej rośliny. To aparat asymilacyjny, który decyduje o jej rozwoju, a ogołocona roślina może nie zdążyć się zregenerować. Czasami zbiór roślin można przeprowadzić 2- czy 3-krotnie w ciągu roku. Ale zwykle najbardziej wartościowe są młode liście przed kwitnieniem.
Surowiec | Termin zbioru | Ważne zasady |
Owoce bzu czarnego | sierpień-wrzesień | Owocostany ścina się, gdy wszystkie są już dojrzałe. |
Szyszki chmielu | sierpień-wrzesień | Szyszki z plantacji powinny być zebrane w ciągu 2-3 tygodni. Dojrzałe przybierają odcień zielonożółty. |
Owoc dzikiej róży | wrzesień-listopad | Zebrane owoce trzeba wydrążyć i usunąć z nich włoski. |
Owoce głogu dwuszyjkowego | wrzesień-październik | Owoce zbiera się bez szypułek. Powinny być jędrne i mieć ciemnoczerwoną barwę. |
Ziele jasnoty białej | maj-wrzesień | Ziele ścina się tuż nad ziemią. |
Kora kruszyny | wrzesień-październik | Korę pozyskuje się ze ściętych gałęzi. Można ją stosować po rocznym przechowywaniu lub po suszeniu w wysokiej temperaturze. |
Korzeń mniszka lekarskiego | sierpień-listopad | Należy kopać głęboko - mniszek wytwarza długi korzeń. |
Kłącze perzu | sierpień-październik | Trzeba wybierać kłącza grube, jędrne i jasne. |
Liście pokrzywy | wrzesień-listopad | Jeśli to możliwe, roślinę ścina się i pozostawia na danym stanowisku. Po kilkudziesięciu godzinach traci swoje właściwości parzące. |
Owoce rokitnika | wrzesień-październik | Owoce można zbierać po przymrozkach, mają wtedy lepszy smak. |
Kwiaty rumianku pospolitego | czerwiec-wrzesień | Zrywa się kwiaty świeżo rozkwitłe - systematycznie. |
Porady eksperta