ACEROLA - skarbnica witaminy C. Właściwości zdrowotne i odżywcze aceroli

2016-05-18 12:51

Acerola ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawiera bowiem najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców - ponad 30 razy więcej niż słynące z niej cytryny. Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę cenną witaminę. Jednak to niejedyne prozdrowotne działanie kwaskowatych owoców. Jakie jeszcze właściwości ma acerola?

Spis treści

  1. Acerola - skarbnica witaminy C
  2. Acerola - bogactwo karotenoidów i antocyjanów
  3. Acerola - zastosowanie w kosmetyce

Acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), to gatunek wiecznie zielonego krzewu, który pochodzi z Ameryki Środkowej. Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej tego egzotycznego regionu ze względu na właściwości lecznicze małych, kwaskowatych owoców. Dawniej były one stosowane - zarówno u dzieci, jak i dorosłych - w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz w dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne.¹ Obecnie owoce aceroli są najbardziej znane z tego, że stanowią skarbnicę witaminy C. Oprócz niej owoce aceroli zawierają jeszcze dwa inne cenne przeciwutleniacze - karotenoidy i antocyjany.

Acerola - skarbnica witaminy C

Acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C – od 1000 do 4500 mg/100 g świeżej masy – średnio około 1500 mg witaminy C, co stanowi około 3 proc. składu owocu. ¹

Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Warto wiedzieć, że zielone owoce aceroli mają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w stosunku do owoców dojrzałych. Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik.

Witamina C wspomaga odporność organizmu. Jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia - zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest również jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów. Jeśli zmagasz się z objawami niedoboru witaminy C, takimi jak osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, bóle mięśni i stawów, sięgnij po acerolę, by szybko wyrównać jej poziom w organizmie.

Warto wiedzieć

Acerola - wartości odżywcze owoców/soku (w 100 g)Wartość energetyczna - 32/23 kcalBiałko ogółem - 0.40/0.40 gTłuszcz - 0.30/0.30 gWęglowodany - 7.69/4.80 g Błonnik - 1.1/0.3 gWitaminy

Witamina C - 1677.6/1600.0 mgTiamina – 0.020/0.020 mgRyboflawina – 0.060/0.060 mgNiacyna - 0.400/0.400 mgWitamina B6  - 0.009/0.004 mgKwas foliowy -  14/14 µgWitamina A – 767/509 IUWitamina K - 0/1.4 µgWitamina E - 0/0.18 mg

MinerałyWapń – 12/10 mgŻelazo - 0.20/0.50 mg Magnez - 18/12 mgFosfor - 11/9 mg Potas - 146/97 mgSód – 7/3 mg Cynk - 0.10/0.10 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.068/0.068 gjednonienasycone - 0.082/0.082 g    wielonienasycone - 0.090/0.090 gŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Acerola - bogactwo karotenoidów i antocyjanów

Innymi cennymi przeciwutleniaczami zawartymi w aceroli są - karotenoidy i antocyjany (rodzaj flawonoidów), które odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców.

Wymienia się także zastosowanie aceroli w zapobieganiu chorobom wieku podeszłego oraz w przypadku oporności na leczenie farmakologiczne.

W soku z aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów. Niektóre źródła podają zawartość karotenoidów w granicach 371-1881 mg/100 g. Wśród nich największą część stanowił beta-karoten, czyli prowitamina A (do 75 proc.). To związek, który przyśpiesza opalanie, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku (m.in. zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku), zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność.

Dodatkowo w kilogramie owoców znajdują się antocyjany się w granicach 37,9-597,4 mg, a flawonoli 70-185 mg.² Warto wiedzieć, że aktywność antyoksydacyjna soku z aceroli jest wyższa w porównaniu do innych źródeł przeciwutleniaczy, np. soku z winogron, który słynie z wysokiej zawartości antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Antocyjany również pozytywnie wpływają na wzrok i układ sercowo-naczyniowy. Wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i potencjalne przeciwnowotworowe.

Warto wiedzieć

Acerola - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Ze względu na delikatną strukturę miąższu dojrzałe owoce źle znoszą warunki przechowywania i długiego transportu. Dlatego wymagają szybkiego przetworzenia na soki, mrożone koncentraty lub preparaty sproszkowane. W polskich sklepach owoce aceroli są dostępne w postaci:

  • sproszkowanego ekstraktu - cena: około 80 zł za 100 g (wersja BIO). Można go mieszać z wodą. Zalecana porcja dzienna: 2-3 łyżeczki dziennie
  • soku - za 250 ml soku trzeba zapłacić od 10 do 20 zł
  • tabletek (do ssania lub połykania) - zalecana dawka to 1-3 tabletki dziennie. Ceny wahają się od 25 do nawet 100 zł za opakowanie (zależy od ilości tabletek i zawartości w nich ekstraktu z aceroli)

Acerola - zastosowanie w kosmetyce

Zawarty w aceroli beta-karoten wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, podobnie jak witamina C, która dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. W związku z tym acerola znalazła zastosowanie w kosmetyce - ekstrakty z tego owocu są składnikiem wielu kremów i maseczek do twarzy.

Bibliografia:

Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, "Postępy Fitoterapii" 2012, nr 2