Mniszek lekarski to skarbnica zdrowia. Przepisy na potrawy i napoje z mniszka
Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy i składniki mineralne dlatego warto wykorzystać go w kuchni. Można robić z niego syrop, wino, nalewki, zupy, dietetycznej sałatki, a nawet koktajle. Jadalne są zarówno płatki kwiatów mniszka, jak i młode listki. Wypróbuj przepisy na napoje i potrawy z mniszka lekarskiego.
Sposobów wykorzystania mniszka lekarskiego w kuchni jest wiele, ponieważ może on być zarówno głównym składnikiem dania, jak i jego uzupełnieniem. Mniszek jest niskokaloryczny, zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych i pomimo swojego gorzkawego smaku pasuje do wielu potraw. Oto przepisy na wino, nalewkę i napar z kwiatów mniszka oraz dania z liści: zupę, sałatkę i zielony koktajl z awokado z dodatkiem listków mniszka.
Spis treści
- Wino z płatków mniszka lekarskiego
- Wino z korzeni mniszka
- Napar z kwiatów mniszka
- Przepis na miodek z mniszka lekarskiego [#TO WIDEO]
- Nalewka z mniszka lekarskiego
- Koktajl z liści mniszka lekarskiego
- Sałatka z liści mniszka lekarskiego
- Zupa z liści mniszka lekarskiego
Wino z płatków mniszka lekarskiego
Wino z płatków mniszka jest bogate w witaminy A, D i E, flawonoidy i sole mineralne. Dzięki temu reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. stymuluje produkcję kwasów żołądkowych. Wspomaga także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.
Składniki:
- 2 litry płatków z kwiatów mniszka,
- 3 litry wrzącej wody,
- 1 kg cukru,
- sok z 2 cytryn,
- 2 pomarańcze,
- 1 łyżeczka drożdży winiarskich,
- 200 g rodzynek.
Przygotowanie:
Do głębokiego garnka wrzuć płatki z kwiatów. Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną na drobne kostki pomarańczę oraz rodzynki. Całość zalej 2 litrami wrzącej wody, przykryj pokrywką i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy:
do 1 litra wrzącej wody wsyp 1 kg cukru i gotuj na wolnym ogniu. Odstaw do przestudzenia.
Po upływie 3 dni odcedź wywar z kwiatów mniszka i przelej do tzw. gąsiora. Dodaj do niego syrop z cukru, sok z cytryny oraz sfermentowane drożdże winiarskie i całość dokładnie wymieszaj.
Wino jest gotowe do spożycia po 6-8 tygodniach.
Wino z korzeni mniszka
50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka zalej butelką (3/4 l) białego wina gronowego. Postaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie – codziennie wstrząsaj. Przecedź przez podwójnie złożoną gazę.
Pij po małym kieliszku (ok. 25 ml) 2–3 razy dziennie po jedzeniu. To środek odtruwający i ułatwiający trawienie w niestrawności, niedomaganiach wątroby, a także w otyłości i reumatyzmie.
Napar z kwiatów mniszka
Napar z kwiatów mniszka, ze względu na brak cukru, obniża poziom glukozy we krwi, w związku z tym jest polecany przede wszystkim cukrzykom.
Przygotowanie:
2 łyżeczki ususzonych kwiatów mniszka zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pół szklanki odcedzonego naparu zaleca się pić 2 razy dziennie.
Przepis na miodek z mniszka lekarskiego [#TO WIDEO]
Nalewka z mniszka lekarskiego
Nalewka z mniszka lekarskiego wspomaga osoby zmagające się z infekcjami dróg moczowych oraz z zapaleniem pęcherzyka żółciowego.
Składniki:
- 5 dag kwiatów mniszka,
- 150 g miodu akacjowego,
- 1 litr wódki (40 proc.).
Przygotowanie:
kwiaty mniszka oczyścić, osuszyć, zalać wódką i wystawić na słońce na 3 tygodnie. Następnie odcedzić, dodać miód i całość wymieszać. Nalewka powinna dojrzewać min. 6 miesięcy.
Koktajl z liści mniszka lekarskiego
Napój z liści mniszka lekarskiego jest doskonałą propozycją dla osób, które pragną przeprowadzić kurację oczyszczającą i pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Mniszek wykazuje bowiem silne działanie detoksykacyjne i jednocześnie wspomaga odchudzanie.
Składniki:
- 1/2 awokado,
- 1 gruszka,
- kilka listków mniszka lekarskiego,
- 1/4 szklanki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Do blendera dodaj awokado i gruszkę pokrojone w kostkę. Następnie wrzuć podarte liście mniszka. Całość zalej sokiem z cytryny i zmiksuj za pomocą blendera.
Sałatka z liści mniszka lekarskiego
Sałatka z młodych liści mniszka pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego jest polecana osobom nerwowym i nadpobudliwym. Liście mniszka zawierają bowiem dużo magnezu - pierwiastka, który działa uspokajająco.
Składniki:
- młode liście mniszka lekarskiego zebrane przed kwitnięciem (3 garście),
- 1/2 arbuza,
- ser feta,
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- prażony sezam,
- szczypta zmielonego pieprzu,
- łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
liście wymocz w zimnej i osolonej wodzie. Po osuszeniu porwij na kawałki. Arbuz umyj i pokrój w kosteczkę, wyrzucając pestki. Oba składniki wymieszaj i dodaj do nich ser feta. Następnie oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i dopraw szczyptą pieprzu i łyżeczką cukru.
Tak przygotowanym sosem polej arbuz, liście i ser. Na koniec posyp prażonym sezamem.
Zupa z liści mniszka lekarskiego
Dzięki zupie z liści mniszka obniżymy poziom cukru i wyrównamy poziom białych krwinek we krwi. Z tego powodu zupa z dodatkiem liści mniszka jest polecana cukrzykom oraz osobom, które zmagają się z anemią.
Składniki:
- 3-4 garście liści mniszka,
- 2 małe cukinie,
- 1 mały ogórek,
- bulion drobiowo-warzywny,
- szczypta soli i pieprzu,
- koperek.
Przygotowanie:
Cukinię i ogórka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj liście mniszka lekarskiego i zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem koperku.
Czytaj też:
- Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego
- Syrop z mniszka lekarskiego - właściwości lecznicze
Porady eksperta