Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu. Właściwości i przepis
Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu to mikstura, którą warto mieć w domu szczególnie jesienią i zimą. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnego wysiłku, a korzyści są bezsporne. Syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu wspiera odporność, pozwala szybciej uporać się z infekcją i dodaje sił osobom, które po chorobie wracają do zdrowia. Ale nie są to bynajmniej jego jedyne zalety - trudno zresztą, by tak było, biorąc pod uwagę to, z jak licznych właściwości słyną jego poszczególne składniki.
Spis treści
- Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu – właściwości prozdrowotne
- Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu - przepis
- Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu - stosowanie
Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu łączy w sobie składniki, co do działania których mało kto ma wątpliwości. Jego podstawą jest czosnek, uznawany za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków i roślinę o udowodnionych właściwościach antywirusowych.
W składzie syropu jest również sok z cytryny wspierającej odporność, kurkuma (wśród jej licznych właściwości jest zdolność skracania czasu trwania infekcji) oraz miód o wielu właściwościach prozdrowotnych.
Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu – właściwości prozdrowotne
Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu – jak sama nazwa wskazuje – wzmacnia organizm. To jednak określenie bardzo ogólne i nie oddaje w pełni właściwości prozdrowotnych tej mikstury.
Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu:
- wspiera odporność
- skraca czas trwania infekcji (dzięki właściwościom antybakteryjnym i antywirusowym)
- dodaje sił po infekcji i przyspiesza regenerację organizmu
- wspiera trawienie (właściwości żółciopędne i pobudzające wydzielanie enzymów trzustkowych wykazuje zawarta w syropie kurkuma)
- obniża ciśnienie krwi (co jest zasługą m.in. zawartych w czosnku substancji działających rozkurczająco na naczynia krwionośne)
- przyspiesza metabolizm i wspiera odchudzanie (to jedna z właściwości soku z cytryny)
- wspiera pracę wątroby (ochronnie na komórki wątrobowe działają substancje znajdujące się w kurkumie)
- wzmacnia serce – wydolność mięśnia sercowego wspierają zawarte w miodzie acetylocholina oraz potas
- wspiera mózg i poprawia koncentrację – to z kolei zasługa miodu, bogatego w glukozę – paliwo dla szarych komórek.
Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu - przepis
Przepis na wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie – nie licząc czasu potrzebnego na „związanie się” składników – zajmie ci kilka chwil.
Składniki:
- 2 główki polskiego czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sok z dwóch dużych cytryn
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki kurkumy
- 2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz i zmiksuj, by uzyskać gładki syrop, następnie przelej do dużego słoja, zakręć i odstaw na 48 godzin w chłodne, ciemne miejsce. Po upływie tego czasu przecedź syrop przez gazę lub gęste sito, zlej do butelki lub słoika. Przechowuj w lodówce.
Wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu - stosowanie
Mimo dosyć dużej zawartości czosnku wzmacniający syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu nie ma charakterystycznego czosnkowego posmaku. Mimo to jest dosyć ostry w smaku, aczkolwiek zazwyczaj dobrze tolerowany również przez osoby, którym czosnek nie smakuje.
Można go także podawać dzieciom (ograniczeniem jest wiek – ze względu na zawartość miodu syropu tego nie mogą dostawać dzieci poniżej 1. roku życia, a powodem jest nie tylko ryzyko uczulenia na miód, ale także botulizm niemowlęcy. Dorośli mogą przyjmować dwie łyżki syropu dziennie, dzieci – 1 łyżeczkę (nigdy na pusty żołądek).
Można go pić bezpośrednio z łyżki, rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody lub stosować jako dressing do sałatek.
Polecany artykuł:
Porady eksperta