Wrzuć dwa listki, a staniesz na nogi. Genialny dodatek, nie tylko w upał
Mięta odświeża oddech, poprawia nastrój, pomaga w problemach trawiennych. Sprawdza się zarówno jako gorący napar, jak i dodatek do chłodnych napojów w czasie upałów. Dostępna w wielu różnych wariantach, daje szeroki wybór. Must have na balkonie i w kuchni.
Kiedyś mięta była jedna, pieprzowa, i bardzo nam smakowała. Najłatwiej było kupić suszoną, w sklepie zielarskim. Teraz każdy może mieć własną, choćby na balkonie, a rynek oferuje ogromny wybór miętowych wariacji.
Mięta ananasowa, czekoladowa, jabłkowa, truskawkowa, mojito, meksykańska, cytrynowa, limonkowa.... O liściach karbowanych i różnobarwnych. Możesz kupić zresztą od razu mix. Z pewnością cieszy oko i podniebienie ta różnorodność, chociaż te dodatkowe nuty nie są tak wyraźnie wyczuwalne, jak mogłoby się wydawać.
To wciąż przede wszystkim mięta, to ona dominuje i sprawia, że nawet w najgorszy upał chce się żyć. Wystarczą dwa listki, a orzeźwienie jest najlepsze na świecie. jednego możesz nie poczuć. Dwa pewnie już zauważysz. Ale tak naprawdę to wrzucaj, ile chcesz. Chłodzi!
Mięta – zioło cenione od wieków
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Jej opis zawarty jest w dziełach Dioskuridesa (I w. n.e.) i Pliniusza Starszego (23-79 r. n.e.). Pierwsze badania dotyczące olejku otrzymanego z ziela mięty pochodzą z XVII wieku.
W Polsce zaczęto ją powszechnie uprawiać dopiero po II wojnie światowej, a moda na nią nie przemija.
To bylina, która nie sprawia trudności w uprawie, ceniona głównie za orzeźwiający zapach i smak. Surowcem leczniczym są liście mięty, bogate w garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, fitosterole, witaminy i sole mineralne (zwłaszcza żelazo, miedź, magnez, sód, cynk, mangan).
Najważniejszą substancją czynną jest jednak olejek miętowy. Stosowany do inhalacji jest zalecany przy przeziębieniu i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Pomocniczo można go wykorzystać w łagodzeniu kaszlu. Ułatwia też oddychanie i pomaga udrożnić nos.
Głównym składnikiem oleju z mięty pieprzowej jest mentol. Działa chłodząco i poprawia ukrwienie. Bywa wykorzystywany w preparatach do użytku zewnętrznego na bóle mięśniowe.
Mięta – jak działa?
Nie tylko zwolennicy medycyny naturalnej wiedzą, że herbatka miętowa może pomóc, gdy masz różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Mięta pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, przez co ułatwia trawienie i jest pomocna przy niestrawności. Wykazuje również działanie wiatropędne i reguluje perystaltykę jelit. Pozbędziesz się dzięki niej wzdęć i wrażenia przepełnienia brzucha.
Dzięki działaniu rozkurczowemu eliminuje dyskomfort i ból. Już sam jej zapach pozwala się odprężyć i odstresować.
Mięta – uważaj na przeciwwskazania
Niektóre osoby wykazują nadwrażliwość na liście mięty, olejek miętowy i mentol. U niemowląt i dzieci nie należy stosować olejku miętowego w obrębie ust, nosa i piersi.
Osoby przewlekle chore, zwłaszcza na refluks żołądkowo-przełykowy, przepuklinę rozworu przełykowego i kamienie nerkowe, nie powinny sięgać po napar z mięty bez konsultacji z lekarzem.