Ten olej obniży cholesterol i opóźni proces starzenia. Wystarczy pić łyżkę dziennie
Do wyboru mamy całą masę olejów tłoczonych na zimno, a każdy z nich ma swoje specjalne właściwości. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na olej z krokosza czy też okej krokoszowy. Nie tylko opóźnia starzenie się, ale ma całą masę innych pozytywnych właściwości. Wszystko, co trzeba o nim wiedzieć, znajdziesz w tym tekście.
Oleje tłoczone na zimno. Olej z krokosza zdobywa popularność
Naturalne metody, mające poprawić nasze zdrowie, zyskują coraz większą popularność. Jednym z najlepszych przykładów są tłoczone na zimno oleje będące prawdziwą skarbnicą cennych odżywczych substancji. Jednym z nich jest olej krokoszowy, który zdobywa rosnącą liczbę zwolenników.
Pozyskuje się go z nasion krokosza barwierskiego, który znany jest lepiej jako szafran łąkowy. Często wykorzystuje się go jako barwnik, ze względu na zawartość kartaminy, czyli barwnika o silnych właściwościach koloryzujących. Nie każdy jednak wie, że można z niego również pozyskać olej. Dzięki tłoczeniu go na zimno zachowuje on dużą ilość wartości odżywczych. Można go wykorzystać później do sałatek, surówek czy koktajli.
Trzeba jednak pamiętać, że olei tłoczonych na zimno nie można wykorzystywać do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje właściwości zdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy powinien go stosować. Odradza się stosowanie go kobietom w ciąży i osobom uczulonym na którykolwiek składnik oleju. Osoby przyjmujące na stałe leki, powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Olej z krokosza - działanie, właściwości i stosowanie
Olej ten jest skarbnicą cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim sporą zawartość tłuszczów jednonienasyconych - aż 15 gram na 100 mililitrów - oraz wielonienasyconych - 69 gram na 100 mililitrów. Na wyróżnienie zasługują przede wszystkim kwasy lionowe i oleinowe. Co więcej, w oleju z krokosza znajdziemy również witaminę E i A, które są silnymi przeciwutleniaczami wspomagającymi usuwanie wolnych rodników. Oznacza to, że zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek, chroniąc je tym samym przed stresem oksydacyjnym.
Niestety, nie wszystko może wychodzić na plus. 100 mililitrów oleju z krokosza dostarcza około 900 kilokalorii. Nie powinno się więc spożywać więcej niż trzy łyżki oleju dziennie. Warto jednak wiedzieć, że sam olej przynosi wiele pozytywnych właściwości.
Łagodzi objaw zespołu napięcia przedmiesiączkowego regulując poziom prostaglandyny w organizmie, obniża poziom cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, chroni serce dzięki kwasom tłuszczowym z właściwościami kardioprotekcyjnym, świetnie działa na zmarszczki, łagodzi stany zapalne skóry, nawilża i przeciwdziała odwodnieniu skóry.
Co więcej, olej z krokosza może również działać przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie i wykrztuśnie oraz wpływać na działanie układu trawiennego.