Syrop z selera na przeziębienie i ból gardła. Właściwości i przepis
Syrop z selera ma cenne właściwości prozdrowotne, które sprawdzają się szczególnie w trakcie sezonu jesienno-zimowych infekcji. Syrop z selera jest tani i łatwo go przygotować. Zobacz, dlaczego warto.
Syrop z selera nie jest tak popularny jak inne warzywne syropy czy soki. Dużo większym uznaniem od syropu cieszy się sok z selera. Warto jednak wiedzieć, że syrop z selera przygotowuje się z selera korzeniowego, sok natomiast wyciska z selera naciowego. Te dwie odmiany selera mają bowiem nieco inne właściwości prozdrowotne.
Spis treści
Syrop z selera na kaszel, katar i przeziębienie
Syrop z selera to znakomity zamiennik popularnego syropu z cebuli. Ma podobne właściwości, lecz dużo lepszy smak, dzięki czemu pić go mogą również te osoby, którym syrop z cebuli zwyczajnie nie smakuje.
Korzeń selera to dobre źródło witamin i minerałów - zawiera m.in:
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- witaminę E
- fosfor
- wapń
- żelazo
- magnez
- sód
- flawonoidy, substancje o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym
Syrop z selera znakomicie sprawdza się w trakcie przeziębienia, łagodzi bowiem dokuczliwy katar i suchy kaszel, ułatwia także odkrztuszanie przy kaszlu mokrym.
Syrop z selera - przepis
Syrop z selera przygotowuje się z selera korzeniowego. Można go zrobić na dwa sposoby.
Przepis nr 1: Składniki:
- duży seler
- cukier
Przygotowanie
- świeżego selera obierz i pokrój go w niezbyt grube plastry (ważne, by warzywo w środku nie było wysuszone)
- plastry układaj w miseczce, każdy z nich przesypując cukrem
- odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aż warzywo puści sok
Przepis nr 2
Składniki:
- duży seler
- miód lub cukier
Przygotowanie:
- selera umyj, odkrój czubek (mniej więcej w 1/3 wysokości). Nie obieraj
- wydrąż miąższ w taki sposób, by powstała spora dziurka
- wlej do niej miód lub wsyp cukier
- przykryj odkrojoną górną częścią
- odstaw na kilka godzin, aż seler puści sok
Syrop z selera można przyjmować podobnie, jak syrop z cebuli - kilka razy dziennie po łyżeczce. Trzeba go przechowywać w chłodnym miejscu - zachowuje trwałość przez dwa-trzy dni, potem trzeba zrobić nowy.
CZYTAJ TEŻ: Na co zwracać uwagę przy wyborze leku na ból gardła?
Porady eksperta