Syrop z czosnku - wspiera odporność, łagodzi infekcje. Przepis na syrop z czosnku
Syrop z czosnku nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Liczne zdrowotne właściwości czosnku sprawiają, że pozyskiwany z niego syrop to znakomite remedium na jesienne i zimowe infekcje. Chociaż nie jest lekiem w dosłownym tego słowa znaczeniu, syrop z czosnku łagodzi kaszel i poprawia odporność, przyspiesza również powrót do zdrowia. Dlatego warto stosować go podczas przeziębienia, grypy i anginy - zwłaszcza, że składniki konieczne do jego przyrządzenia zazwyczaj mamy w domu, a przepis na syrop z czosnku nie jest wcale skomplikowany.
Syrop z czosnku to jeden z tych naturalnych sposobów, które warto znać i stosować. Metodę tę stosowano zresztą przez lata, jednak obecnie wiele osób rezygnuje z niej na rzecz syropu z cebuli, którego smak i zapach jest zdecydowanie łagodniejszy.
Tym niemniej jednak syrop z czosnku ma szereg cennych właściwości, które sprawdzają się przede wszystkim jesienią i zimą. Mimo, że syrop z czosnku nie zastąpi syropu przepisanego przez lekarza, może wspomóc jego działanie albo być wsparciem w trakcie infekcji do momentu wizyty u specjalisty. Choćby dlatego warto wiedzieć, jakie korzyści da stosowanie syropu z czosnku i jak taki syrop przygotować.
Spis treści
- Syrop z czosnku – właściwości prozdrowotne
- Syrop z czosnku – przepis. Jak przygotować syrop z czosnku?
- Przepis na syrop z czosnku
- Syrop z czosnku – jak go stosować?
Syrop z czosnku – właściwości prozdrowotne
Syrop z czosnku zawdzięcza swoje właściwości związkom znajdującym się w czosnku – są wśród nich m.in. flawonoidy, saponiny, witaminy oraz składniki mineralne – w tym tak unikalne, jak nikiel czy kobalt.
Syrop z czosnku przyrządzany w tradycyjny sposób zachowuje zdrowotne właściwości czosnku.
- działa przeciwbakteryjnie – zawarte w nim związki hamują rozwój niebezpiecznych bakterii, w tym paciorkowców, gronkowca złocistego itp.
- zmniejsza katar i udrażnia drogi oddechowe w trakcie przeziębienia, grypy czy anginy
- łagodzi kaszel
- działa rozgrzewająco i napotnie
- ma właściwości przeciwzakrzepowe, usprawnia przepływ krwi (regularne spożywanie czosnku i syropu z niego poprawia elastyczność ścianek naczyń krwionośnych)
- wspiera trawienie i pracę układu pokarmowego
- działa przeciwpasożytniczo.
Syrop z czosnku – przepis. Jak przygotować syrop z czosnku?
Przepis na syrop z czosnku nie jest skomplikowany, jednak – podobnie jak w przypadku innych domowych syropów – na jego przygotowanie warto zarezerwować sobie chwilę.
Przepis na syrop z czosnku
Składniki:
Przygotowanie:
- czosnek obierz, a następnie przepuść przez praskę
- z cytryn wyciśnij sok i odcedź, usuwając pestki
- wymieszaj czosnek z sokiem z cytryn
- dodaj miód i ponownie wymieszaj
- dolej wodę i znów wymieszaj
- zlej do butelki i odstaw na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce
- po tym czasie przelej syrop do butelki i przechowuj w lodówce.
Syrop z czosnku – jak go stosować?
Dawkowanie syropu z czosnku zależy od tego, w jakim celu go przyjmujemy. Profilaktycznie – by zapobiec infekcji – należy przyjmować go dwa razy dziennie po łyżeczce (można to dodawać np. do sałatek). Gdy natomiast syrop z czosnku ma pomóc wyleczyć infekcję, należy stosować go częściej – nawet 3-4 razy dziennie.
Nie ma znaczenia to, czy przyjmujemy go przed, czy po posiłku, ważne natomiast, by nie pić go prosto po wyjęciu z lodówki - można np. dodać do niego trochę ciepłej wody.
Porady eksperta