Syrop z czarnego bzu – właściwości, przeciwwskazania. Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez (Sambucus nigra) to nasz bezcenny sojusznik w sezonie infekcji. Babcia ratowała cię syropem z czarnego bzu, gdy męczył kaszel, gorączka czy katar? Słusznie, bo substancje zawarte w kwiatach i owocach czarnego bzu faktycznie są pomocne przy sezonowych dolegliwościach. Krzew, który dostarcza materiału na domowe lekarstwo, występuje w Polsce powszechnie. Tylko brać i korzystać. Podpowiadamy, jak zrobić syrop z czarnego bzu.
Spis treści
- Syrop z czarnego bzu – właściwości. Na co pomaga syrop z czarnego bzu?
- Syrop z czarnego bzu na kaszel
- Syrop z czarnego bzu – przeciwwskazania
- Jak stosować syrop z czarnego bzu? Dawkowanie
- Syrop z czarnego bzu dla dzieci
- Syrop z czarnego bzu a ciąża i karmienie piersią
- Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Przepis
- Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu? Przepis
Syrop z czarnego bzu – właściwości. Na co pomaga syrop z czarnego bzu?
Jeśli masz typowe objawy przeziębienia, czyli niezbyt wysoką gorączkę, katar lub zatkany nos, ogólne uczucie rozbicia i kaszel, syrop z czarnego bzu może być twoim sojusznikiem.
Syrop z czarnego bzu to przede wszystkim uznany środek przeciwzapalny i przeciwgorączkowy. Obniżenie gorączki to głównie skutek wzmożonej potliwości, którą syrop wywołuje. Syropy przygotowuje się zarówno z białych kwiatów, jak i ciemnych owoców, którym roślina zawdzięcza nazwę. Syrop z czarnego bzu działa na tyle łagodnie, że może być wykorzystywany w leczeniu dzieci od drugiego roku życia.
Syrop z czarnego bzu na kaszel
Zaletą syropu z czarnego bzu jest niewątpliwie to, że rozrzedza on wydzieliny - zarówno te zalegające w nosie, jak i w oskrzelach. Stosując syrop, sprawiasz, że wydzielina swobodnie spływa z nosa i nie zalega w drogach oddechowych.
Syrop z czarnego bzu przede wszystkim pomaga przy kaszlu suchym, ale przy mokrym także nie zaszkodzi.
Syrop z czarnego bzu – przeciwwskazania
Zawsze trzeba pamiętać, że leki naturalne i suplementy diety nie są obojętne dla organizmu i trzeba liczyć się z możliwymi skutkami ubocznymi. Szczególnie wtedy, gdy stosujesz leki przepisane przez lekarza, z którymi te domowe środki mogą wejść w niekorzystne interakcje.
W przypadku syropu z czarnego bzu można jednak spać spokojnie. uznawany jest za środek bezpieczny. Ewentualne stosowanie przewlekle syropu w celu poprawienia odporności skonsultuj jednak z lekarzem, jeśli leczysz się z powodu chorób przewlekłych.
Jak stosować syrop z czarnego bzu? Dawkowanie
Domowy syrop z czarnego bzu, niezależnie od tego, czy zrobiłeś go z kwiatów, czy z owoców, najczęściej zalecany jest w dawce 15-20 ml, 3-4 razy dziennie. U dzieci dobowa dawka to ok. 40 ml.
Syrop z czarnego bzu dla dzieci
Syrop z czarnego bzu jest tak bezpieczny, ze można go podawać nawet małym dzieciom. Wciąż jednak obowiązuje zasada, że nie stosujemy samodzielnie, bez porozumienia z lekarzem żadnych preparatów, nawet ziołowych, u niemowląt. Zatem dzieci mogą pić syrop od 2 roku życia.
Warto przy tym pamiętać, że działanie napotne, które docelowo obniża temperaturę ciała, chwilowo ją podnosi. To nieszkodliwe u osób dorosłych, które mają już stabilny termoregulator. W przypadku dzieci taki czasowy skok, zwłaszcza przy wysokiej gorączce, jest niewskazany, więc lepiej syropu nie podawać w ostrej fazie choroby.
Syrop z czarnego bzu a ciąża i karmienie piersią
W okresie ciąży i podczas karmienia piersią należy uważać na stosowanie wszelkich produktów roślinnych i zielarskich. Zawsze obowiązuje jedna zasada - wszelkie decyzje dotyczące leczenia, suplementacji i odżywiania podejmujesz w porozumieniu z lekarzem prowadzącym.
Co do zasady jednak syrop z czarnego bzu jest bezpieczny dla przyszłych mam i kobiet karmiących piersią.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Przepis
Składniki: 40-60 skupisk kwiatów czarnego bzu, tzw. baldaszków, litr wody, 1 kg cukru.
Przygotowanie:
- Usuń łodygi i ogonki kwiatów.
- Zalej wrzątkiem i pozostaw do ostygnięcia.
- Wystudzone kwiaty, wciąż w wodzie, wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po dobie przecedź kwiaty przez sito, dodaj cukier i zagotuj.
- W trakcie gotowania stale zbieraj pojawiającą się pianę.
- Po całkowitym rozpuszczeniu cukru gotowy już syrop przelej do sterylnych słoików lub buteleczek.
- Pasteryzuj przez ok. 15 minut, jeśli syrop ma ci dłużej służyć.
Pasteryzacja syropu z kwiatów czarnego bzu
Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni C. Polega na podgrzewaniu zakręconych słoików lub butelek w wodzie lub piekarniku. Dzięki działaniu wysokiej temperatury owoce i inne składniki przetworów zachowają wartości odżywcze, jednocześnie nie tracąc smaku.
Tak samo jest z syropem z kwiatów czarnego bzu. Pasteryzacja chroni go przed zepsuciem, znacząco przedłuża czas przechowywania (nawet 2 lata w chłodnym miejscu). Pamiętaj, że nawet najzdrowsze produkty nie służą zdrowiu, jeśli się zepsują.
Czy można zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru?
Syrop bez cukru czy innych substancji słodzących to po prostu sok. Potocznie te nazwy stosujemy zamiennie, ale warto wiedzieć, że sok składa się wyłącznie z wody i bazy (owoców, warzyw, innych części rośliny), a syrop to taki sok dosłodzony. Soki zwykle robi się analogicznie, tylko nie dodaje cukru. Ta zasada dotyczy także soku z czarnego bzu.
Pamiętaj, że podobne właściwości jak sok i syrop z czarnego bzu ma też napar (herbata) z czarnego bzu i nalewka z czarnego bzu.
Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu? Przepis
Składniki: litr/kg owoców, szklanka cukru, 1,25 l. wody.
Przygotowanie:
- Owoce czarnego bzu umyj pod bieżącą wodą.
- Odszypułkuj je i umieść je w garnku.
- Dodaj litr wody i zagotuj.
- Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu.
- Zmieszaj cukier (1 szklanka) z 1 szklanką wody i dodaj do soku.
- Gotuj przez kolejne 10 minut, aż cukier się rozpuści.
- Przecedź sok przez sito i wlej do butelek.
- Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
- Jeśli chcesz przechowywać sok dłużej, pomyśl o pasteryzacji.