Picie drożdży - na problemy ze skórą, piękne włosy, odporność. Sprawdzamy, czy naprawdę pomaga
Picie drożdży przez lata polecane było jako remedium na problemy ze skórą i włosami, ostatnio przypuszcza się również, że to dobry sposób na pewne zdrowotne przypadłości. Na co pomaga picie drożdży i czy na pewno jest zdrowe? Które drożdże nadają się do picia, jak przygotować napój z drożdży i po jakim czasie można spodziewać się pierwszych efektów?
Spis treści
- Picie drożdży - na co pomaga
- Które drożdże wybrać do picia?
- Przepis na napój z drożdży
- Picie drożdży - jak pić drożdże? Skutki uboczne picia drożdży
- Picie drożdży - kiedy pojawią się efekty?
- Przeciwwskazania do picia drożdży
Picie drożdży to jeden ze sposobów na piękne włosy i gładką cerę, znany od wieków - stosowano je już w czasach starożytnych. Obecnie ze względu na dużą dostępność kosmetyków i suplementów nieco straciły na popularności.
Warto jednak odświeżyć ten zwyczaj: mimo, że napój z drożdży nie należy do najsmaczniejszych, drożdże są skarbnicą składników odżywczych - przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy B12, witaminy A, witaminy C, żelaza, wapnia, cynku, magnezu, fosforu, a także błonnika i białka.
Dlatego nie wpływają wyłącznie na skórę czy włosy, ale również na zachodzące w organizmie procesy, wspierając pracę niektórych narządów i wspomagając leczenie drobnych dolegliwości. Pijąc drożdże łatwo można również uzupełnić niedobory witamin i minerałów.
Picie drożdży - na co pomaga
Na co pomaga picie drożdży? Badania na ten temat ciągle trwają. Z prowadzonych dotychczas obserwacji wynika, że picie drożdży:
- wspomaga układ odpornościowy
- poprawia stan włosów, paznokci i skóry
- zmniejsza trądzik
- pomaga przy biegunce
- może zmniejszać poziom cukru we krwi
- poprawia nastrój.
Które drożdże wybrać do picia?
W sklepach można spotkać drożdże opisane na różne sposoby - jako drożdże spożywcze, piwne czy piekarnicze. Niezależnie od nazwy są to jednak te same drożdże (organizmy z rodziny saccharomyces cerevisiae), tyle, że wykorzystywane do różnych celów. Do przygotowania napoju z drożdży najlepiej wykorzystać drożdże świeże, w kostce, które w sklepach spożywczych przechowywane są w chłodniach.
Przepis na napój z drożdży
Przepis na napój z drożdży jest prosty, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnego zachodu.
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki)
- 250 ml gorącej wody
Przygotowanie:
- rozkrusz drożdże i włóż je do kubka
- zalej gorącą wodą
- wymieszaj, aż się rozpuszczą
- pij po ostudzeniu.
Wiele osób do takiego napoju dodaje dodatkowo cukier, który zdecydowanie poprawia smak.
Polecany artykuł:
Picie drożdży - jak pić drożdże? Skutki uboczne picia drożdży
Nie ma dokładnych wytycznych, jak pić drożdże i ile czasu powinna trwać taka kuracja. Przyjmuje się, że drożdże można pić raz dziennie nie dłużej, niż przez kilka tygodni (maksymalny czas trwania takiej kuracji nie powinien przekroczyć półtora miesiąca) ze względu na możliwe skutki uboczne picia drożdży. A te bywają bardzo różne.
Jednym z ubocznych efektów picia drożdży mogą być np. zakażenia drożdżakowe, rozwijające się wówczas, kiedy drożdże przed przygotowaniem napoju nie zostaną sparzone, tzn. - użyta do jego przyrządzenia woda będzie niedostatecznie ciepła.
U niektórych osób pijących drożdże pojawiają się również wzdęcia, dyskomfort ze strony układu pokarmowego (uczucie ciężkości w dole brzucha), bóle głowy.
Picie drożdży - kiedy pojawią się efekty?
Pierwsze efekty picia drożdży widoczne są zazwyczaj po dwóch tygodniach. To wtedy osoby, które piją napój z drożdży regularnie zauważają wyraźną poprawę stanu cery, włosów i paznokci, a także inne pozytywne skutki picia drożdży takie jak poprawę nastroju czy lepszą odporność.
Przeciwwskazania do picia drożdży
Kto nie powinien pić drożdży? Napój z drożdży nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiących piersią (ze względu na brak badań potwierdzających jego całkowite bezpieczeństwo w tym okresie). Muszą go również unikać alergicy, szczególnie uczuleni na drożdże, a także osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna (drożdże mogą zaostrzać jej objawy) oraz chorzy na cukrzycę i przyjmujący leki.
Drożdże mogą bowiem obniżać poziom cukru we krwi co w połączeniu z lekami może doprowadzić do niedocukrzenia. W reakcje z drożdżami mogą wchodzić również niektóre inne leki, w tym leki przeciwdepresyjne, czego powikłaniem jest m.in. wzrost ciśnienia krwi. Dlatego jeśli na stałe przyjmujesz leki przed rozpoczęciem kuracji drożdżowej skonsultuj się z lekarzem.
Polecany artykuł:
Porady eksperta