Niektórzy twierdzą, że te pestki to leczą raka. Tymczasem w nadmiarze są trujące

2024-07-31 9:48

Rzekome właściwości przeciwnowotworowe gorzkich pestek moreli sprawiły, że produkt ten już dawno znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Dochodzi nawet to sytuacji, w których niektórzy chorzy chcą zastąpić nimi tradycyjną chemioterapię. Czy gorzkie pestki moreli rzeczywiście mają działanie antynowotworowe? Oto prawdy i mity o pestkach moreli.

Na co pomagają gorzkie pestki moreli?
Autor: Getty Images Na co pomagają gorzkie pestki moreli?

Spis treści

  1. Czy gorzkie pestki moreli to lek na raka?
  2. Gorzkie pestki moreli mogą doprowadzić do zatrucia?
  3. Gorzkie pestki moreli - przeciwwskazania
  4. Gorzkie pestki moreli - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Gorzkie pestki moreli, które pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych, znalazły zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej ze względu na swoje rzekome właściwości antynowotworowe. Wszystko przez zawartą w gorzkich pestkach moreli amigdalinę, którą niektórzy uważają za lek na raka.

Czy gorzkie pestki moreli to lek na raka?

Amigdalina (inaczej witamina B17 lub - w krajach anglojęzycznych - Laetrile) to związek, który występuje w pestkach owoców, nadając im gorzki smak i aromat. Najwięcej można jej znaleźć w gorzkich migdałach (stąd nazwa amigdalina), a także w gorzkich pestkach moreli, wiśni, czereśni, jabłek, a także w niektórych roślinach strączkowych. W organizmie amigdalina rozkłada się m.in. na kwas pruski (cyjanowodór), który - zdaniem zwolenników amigdaliny - niszczy komórki rakowe.

Prowadzono badania przedkliniczne (laboratoryjne oraz na zwierzętach) z użyciem amigdaliny. Dwa badania na zwierzętach dotyczące działania letrilu/amigdaliny przeprowadzone przez amerykański Narodowy Instytut Raka (NCI) wykazały brak odpowiedzi na leczenie, zarówno gdy letril/amigdalina był podawany samodzielnie, jak i w połączeniu z enzymem, który aktywuje wydzielanie w organizmie cyjanku z letrilu/amigdaliny. U zwierząt występowało więcej efektów ubocznych, wówczas gdy letril/amigdalina był podawany łącznie z enzymem. Podobne wyniki uzyskano na modelu, w którym ludzkie guzy piersi i jelita grubego zostały wszczepione myszom.²

W innych badaniach laboratoryjnych nad amigdaliną wykazało nieco wolniejszy wzrost komórek raka jelita grubego. Z kolei jeszcze inne badania wykazały, że im wyższe dawki amigdaliny, tym bardziej prawdopodobna jest odpowiedź komórek raka prostaty na leczenie. Jedno badanie wykazało odpowiedź na leczenie u myszy z guzami piersi, gdy amigdalina była podawana razem z enzymami oraz z witaminą A, ale nie, kiedy była podawana samodzielnie. Natomiast inne badanie na szczurach wykazało, że amigdalina była nieskuteczna w leczeniu, zapobieganiu czy opóźnianiu rozwoju nowotworów.

Nie prowadzono kontrolowanych badań klinicznych (badań porównujących grupę pacjentów, która otrzymuje nowy lek, z grupą, która nie otrzymuje leczenia) nad letrilem/amigdaliną. Mimo że dostępnych jest wiele pojedynczych doniesień (niekompletnych opisów leczenia jednego lub kilku pacjentów) oraz opisów przypadków (szczegółowych raportów na temat rozpoznawania, leczenia i dalszej obserwacji poszczególnych pacjentów), stanowią one dowody naukowe o niewielkiej wartości na potwierdzenie ewentualnej skuteczności letrilu/amigdaliny w leczeniu raka.² Na przykład, w 1953 roku została opublikowana seria przypadków (grupa lub seria opisów przypadków obejmująca pacjentów poddanych podobnemu leczeniu) 44 chorych leczonych letrilem/amigdaliną. Większość pacjentów, u których zaobserwowano pewną poprawę, była również poddawana radioterapii lub leczeniu onkologicznemu, nie wiadomo zatem, który rodzaj leczenia przyniósł obserwowaną korzyść terapeutyczną.²

CZYTAJ TEŻ: DMSO (dimetylosulfotlenek) - właściwości. Czy wlewy DMSO działają jak lek?

Zdaniem eksperta
Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk, specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych

Witamina B17 (amigdalina) w gorzkich pestkach moreli na raka

Czytałem, że witamina B17, czyli amigdalina, może pomóc chorym na raka? Czy to prawda? Czy jedzenie gorzkich pestek moreli w czasie choroby nowotworowej ma sens?

Ewa Ceborska-Scheiterbauer: zdecydowanie odradzam przyjmowanie pestek z amigdaliną. Można bowiem się spodziewać pogorszenia funkcji trawiennych, takich jak niestrawność, zgaga, ból brzucha, wzdęcia, nudności. U pacjentów z zespołem złego wchłaniania może pogorszyć się wchłanianie innych, cennych składników odżywczych. Ponadto, niestety, nie znane są interakcje pomiędzy witaminą B17, a cytostatykami.

Gorzkie pestki moreli mogą doprowadzić do zatrucia?

U osób, u których cyjanek przekracza stężenia toksyczne, może dojść do zatrucia, którego skutkiem może być uszkodzenie układu nerwowego, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby i innych organów, a także małopłytkowość i kwasica. Specjaliści przekonują, że ryzyko zatrucia cyjankiem jest szczególnie wysokie w przypadku przyjmowania amigdaliny w postaci doustnej (kapsułek, tabletek), a dodatkowo wzrasta przy równoczesnym spożywaniu preparatów z witaminą C, a także w przypadku niedoboru witaminy B12.

Dziennie można spożyć maksymalnie 2-3 pestki moreli

Jednak w literaturze medycznej opisano kilka przypadków zatrucia kwasem pruskim pochodzącym z gorzkich pestek moreli. Jeden z nich opisano w 2010 roku z piśmie "Annals of Tropical Paediatrics". W latach 2005-2009 na oddział intensywnej terapii Erciyes University trafiło 13 osób z objawami zatrucia cyjankiem, które powiązano ze spożyciem gorzkich pestek moreli. U jednych pacjentów objawy zatrucia pojawiły się po 20 minutach od ich spożycia, a u innych dopiero po 3 godzinach. Stan niektórych pacjentów był bardzo poważny, gdyż wymagali podłączenia do respiratora.

Gorzkie pestki moreli - przeciwwskazania

Gorzkich pestek moreli nie można podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym. Ze względu na toksyczność kwasu pruskiego dziennie można zjeść tylko 2-3 pestki moreli.

Gorzkie pestki moreli - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Gorzkie pestki moreli można kupić w sklepach zielarskich (także tych internetowych) i większych marketach. Ich cena za 250 g to około 20 zł.

Bibliografia:

1. Kapała A., broszura "Fakty i mity żywienia w chorobie nowotworowej".

2. Polska Liga Walki z Rakiem: ligawalkizrakiem.pl/rak-niekonwencjonalnie/przeglad-terapii/amigdalina-letril-witamina-b17

Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?