Nie tylko owoce, ale i liście mają lecznicze właściwości. Obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność
Lubisz winogrona? Te pyszne owoce mają wiele właściwości odżywczych. Niewiele osób jednak wie, że równie wartościowe są liście winogron. Nie dość, że są źródłem witamin i minerałów, to jeszcze pozytywnie wpływają na serce, odporność i nie tylko. Dowiedz się, jak je wykorzystać.
Jakie właściwości mają liście winogron?
"Winogrona nie tylko są używane do spożycia przez ludzi, ale ich liście są również wykorzystywane jako źródło związków bioaktywnych i są obecne w diecie kilku krajów śródziemnomorskich" - mówią autorzy badania opublikowanego w Foods.
Liście winogron są skarbnicą witamin – zawierają witaminy A, D, C, E praz witaminy z grupy B. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, żelazo i fosfor. Ponadto są również świetnym źródłem błonnika i resweratrolu.
Dzięki zawartości tych składników odżywczych, liście winogron pozytywnie wpływają na pracę jelit, obniżają ciśnienie oraz wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto pomagają oczyścić nerki i pęcherz ze szkodliwych substancji.
"Spożywanie liści jest również pozytywnie skorelowane z kontrolą stanów zapalnych, bólu, krwawienia i wysokiego ciśnienia krwi" - czytamy w badaniu.
Liście winogron są również bogate w antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie oraz opóźniają procesy starzenia.
Jak jeść liście winogron?
Choć może wydawać się to dziwne, liście winogron można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, kanapek, potraw mięsnych oraz dań wegetariańskich. Można je użyć również do zawijania gołąbków zamiast liści kapusty. Do tego najczęściej stosuje się liście białych odmian winogron, ponieważ są one większe, więc łatwiej jest w nie owijać mięso mielone. Oprócz tego nadają się do marynowania i kiszenia. Można z nich również zrobić leczniczy preparat.
Jak zrobić napar z liści winogron?
Do przygotowania leczniczego preparatu wystarczą 2 łyżeczki suszonych liści winogron. Należy je zalać 200 ml wrzącej wody i parzyć przez ok. 4 minuty. Gdy napar będzie już gotowy, wystarczy go przecedzić. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Polecany artykuł: