Nalewka z czosnku - tybetański eliksir młodości. Właściwości i przepis
Nalewka z czosnku to znakomity sposób na przeziębienie - ale nie tylko, bowiem nalewka z czosnku ma również szereg innych właściwości prozdrowotnych. I, co istotne, można ją robić przez cały rok, a jej przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Do czego przyda ci się nalewka z czosnku i jak ją zrobić?
Nalewka z czosnku to jedna z nalewek, którą "na wszelki wypadek" zawsze warto mieć w domu zwłaszcza jesienią i zimą. Czosnek jest bowiem naturalnym antybiotykiem co oznacza, że może wspomóc organizm w walce z typowo jesiennymi infekcjami, np. przeziębieniem. Zwolennicy alternatywnych metod leczenia chętnie sięgają po nią również w przypadku innych zdrowotnych przypadłości.
Mimo, że czosnek uprawiany jest w naszym klimacie, nalewka z czosnku nie jest naszym polskim wynalazkiem, lecz prawdopodobnie pochodzi z Tybetu. Ponoć tamtejsi mnisi już od 7 wieku n. e. polecali tybetańską nalewkę czosnkową jako jeden z uniwersalnych leków oraz sposób na długie życie w zdrowiu (inna nazwa tej nalewki to "tybetańska nalewka długowieczności").
Spis treści
- Nalewka z czosnku - właściwości
- Nalewka z czosnku - przepis. Jak przygotować nalewkę czosnkową?
- Nalewka z czosnku - stosowanie i przeciwwskazania
Nalewka z czosnku - właściwości
Nalewka z czosnku wykorzystuje lecznicze właściwości czosnku, a tych jest całkiem sporo. Zdaniem osób, które zajmują się alternatywnymi metodami leczenia, nalewka z czosnku:
- wspiera odporność
- pomaga zwalczyć infekcje
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo
- ma właściwości przeciwzakrzepowe, dzięki którym pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejsza zmiany miażdżycowe
- obniża ciśnienie krwi
- poprawia trawienie i zmniejsza skłonność do wzdęć
- opóźnia procesy starzenia się organizmu dzięki właściwościom antyrodnikowym.
Nalewka z czosnku - przepis. Jak przygotować nalewkę czosnkową?
Przepis na nalewkę czosnkową nie jest skomplikowany, ani tak czasochłonny, jak przepisy na inne nalewki.
Składniki:
- 3 główki polskiego czosnku
- 2 szklanki spirytusu
Przygotowanie:
- czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę (lub zetrzyj na tarce)
- przełóż do słoika
- zalej spirytusem, zakręć i odstaw na 5 dni
- co jakiś czas potrząsaj słoikiem
- po 5 dniach odcedź przez sitko i przelej do butelek
- odstaw na kolejne 10 dni
Nalewka z czosnku - stosowanie i przeciwwskazania
Nalewkę z czosnku można pić podobnie jak inne nalewki - jeden kieliszek dziennie, np. przed posiłkiem - by zlikwidować zapach czosnku można potem zjeść odrobinę natki pietruszki lub possać plasterek cytryny. Ale z jej pomocą można również przeprowadzić kurację czosnkową - a istnieje kilka sposobów na taką kurację.
Pierwsza metoda polega na tym, by kilka-kilkanaście kropel nalewki z czosnku wymieszać ze 125 ml mleka lub kefiru i pić trzy razy dziennie przez miesiąc, a następnie zrobić sobie dwutygodniową przerwę. Druga na tym, by raz do roku przeprowadzić kurację czosnkową, każdego dnia zwiększając ilość nalewki do chwili, aż opróżniona zostanie cała butelka (podobno właśnie taki sposób zalecali mnisi tybetańscy). W tej wersji nalewkę należy pić przed snem, dwie godziny po ostatnim posiłku.
- 1 dzień - 8 kropli
- 2 dzień - 12 kropli
- 3 dzień - 20 kropli
- 4 dzień - 30 kropli
- 5 dzień - 40 kropli
- 6 dzień - 50 kropli
- Od 7 dnia wypijamy po 60 kropli dziennie (do chwili, aż nalewka się nie skończy).
Nalewki z czosnku nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby chore przewlekle, przyjmujące leki (w takich przypadkach konieczna jest zgoda lekarza) lub mające problemy z wątrobą czy wrzody żołądka.
Porady eksperta