Miód manuka - naturalny probiotyk w domowej apteczce
Miód manuka można znaleźć coraz częściej w domowych apteczkach. Znany jest bowiem ze swoich cennych właściwości zdrowotnych.
Miód manuka wytwarzany jest z rośliny o nazwie Leptospermum scoparium, potocznie zwanej "manuka". Miano to nadali jej Maorysi z Nowej Zelandii, którzy jako pierwsi poznali się na prozdrowotnych właściwościach tego krzewu z rodziny mirtowatych i stosowali jego liście i olejek w medycynie naturalnej.
Miód manuka w domowej apteczce
Liście manuki zbierane są ręcznie, co sprawia, że miód manuka jest znacznie droższy niż klasyczny miód dostępny w polskich sklepach. Drogocenna jest także sama roślina, z której jest wytwarzany, ponieważ naturalnie rośnie tylko na terenie Nowej Zelandii i okolic. Miód manuka można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz za pośrednictwem sklepów internetowych.
Właściwości miodu manuka
Składniki miodu manuka mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Dlatego miód manuka nazywany jest naturalnym probiotykiem. Stosowany jest w schodzeniach takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, chorobach płuc, gardła, rozmaitych stanach zapalnych, dolegliwościach jelitowych, a także jako środek antybakteryjny stosowany na rany i oparzenia.