W miażdżycy warto postawić na te produkty. Pewnie masz je w domu
Miażdżyca często "dopada" naczynia krwionośne serca, zakłócając jego pracę. Czynników sprzyjających rozwojowi tej choroby jest wiele. Na szczęście są również takie, które mogą jej przeciwdziałać, np. aktywny tryb życia, rezygnacja z używek, umiejętne radzenie sobie ze stresem, a także dieta - najlepiej bogata w odpowiednie warzywa i zioła.
Dobrze skomponowana dieta przy miażdżycy to świetna broń do walki z tym schorzeniem. Może mieć właściwości lecznicze i zmniejszać nasilenie uciążliwych objawów miażdżycy, jeśli znajdą się w niej produkty, o których wiadomo, że mają dobroczynny wpływ na cały układ krążenia i na jego najważniejszy element, czyli serce.
Miażdżyca - postaw na warzywa
Do warzyw o wyjątkowych walorach zdrowotnych należą cebula i czosnek. Substancje zawarte w cebuli (m.in. kwercetyna) rozpuszczają fibrynę – składnik białka powodującego zakrzepy krwi; ma ona też korzystny wpływ na elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie.
- Cebulę należy jeść surową – smażona traci swoje dro-gocenne działanie. Ale żeby mogła skutecznie przeciwdziałać chorobie, powinno się zjadać minimum jedną średniej wielkości cebulę dziennie. Alternatywą może być syrop lub sok z tego warzywa. Trzeba jednak pamiętać, że cebula może powodować wzdęcia i zgagę. Osoby z niewydolnością nerek i wątroby powinny skonsultować ten rodzaj domowego leczenia z lekarzem.
- Czosnek sprawdza się w leczeniu wielu chorób; trudno też nie docenić jego roli w przeciwdziałaniu miażdżycy. Szacuje się, że codzienne spożywanie czosnku powoduje spadek ryzyka wystąpienia zawału nawet o 50 proc. Roślina dzięki zawartości związków siarkowych obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zatorów. Czosnek można jeść surowy lub gotować – w tych przypadkach zachowuje swoje przeciwzatorowe działanie. Nie powinien natomiast być smażony.
- Coraz większą popularność w polskiej kuchni zdobywa karczoch – jadalny kwiatostan wieloletniej rośliny z rodziny astrowatych. Lecznicze walory mają sztywne płatki-łuski. Obniżają poziom cholesterolu i stężenie wolnych trójglicerydów. Karczoch wspomaga również proces oczyszczania organizmu z toksycznych produktów przemiany materii.
Miażdżyca - sięgaj po zioła
Przy leczeniu miażdżycy pomocne są zioła wspomagające przepływ krwi i pobudzające krążenie:
- pączki sosny
- liść rozmarynu
Z pączków sosny sporządza się syrop. Kilkadziesiąt pączków należy zalać litrem wody, podgrzewać przez pół godziny, potem dodać pół litra miodu i gotować kwadrans. Picie 2–3 łyżek dziennie takiego syropu działa dobroczynnie na układ krwionośny.
Rozmaryn usprawnia przepływ krwi i pobudza krążenie. Przyrządza się z niego napar – łyżkę ziela zalewa się wrzątkiem i pozostawia pod nakryciem przez kwadrans. Rozmarynowa herbatka wypijana kilka razy w tygodniu wspomoże działanie innych metod leczenia chorób tętniczych.
Polecany artykuł: