Lecznicza nalewka z tarniny [PRZEPIS]
Nalewka z tarniny to jedna z propozycji na zachowanie walorów leczniczych tej rośliny przez cały rok. Tarnina jest rośliną nieco już zapomnianą, dawniej jednak często wykorzystywana była w leczeniu biegunki, krwotoków wewnętrznych i nieżytów żołądka. Zobacz, jak zrobić nalewkę z tarniny.
Spis treści
Tarnina (Prunus spinosa) to pierwotna odmiana śliwy tworzy gęste zarośla na podmokłych łąkach i skrajach lasów. Jej gałązki mają charakterystyczne długie ciernie.
Owoce dojrzewają pod koniec lata. Pod granatową skórką z niebieskawym nalotem kryje się zielony, cierpko-gorzki miąższ.
Właściwości lecznicze owoców tarniny:
Zawiera m.in. garbniki, przeciwutleniacze, witaminę C i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.
Uwaga: pestki zawierają sporo cyjanowodoru (od 3 do 6 proc.). Nie wolno ich ani rozgryzać, ani połykać.
Na nalewkę najlepiej zbierać owoce po pierwszych przymrozkach (lub włożyć na dobę do zamrażarki).
miesięcznik "Zdrowie"Składniki na tarninówkę:
• 1 kg owoców tarniny
• 0,5 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wódki 40 proc.
• szklanka cukru
Przepis na nalewkę z tarniny:
1. Owoce opłucz, osącz, zalej alkoholem.
2. Trzymaj przez miesiąc w ciepłym, ciemnym miejscu, co 2–3 dni wstrząsając.
3. Zlej alkohol, wstaw do lodówki.
4. Owoce zasyp cukrem, przechowuj w cieple, aż utworzy się syrop.
5. Połącz go z alkoholem, po tygodniu przefiltruj i rozlej do butelek.
6. Nalewka powinna dojrzewać chociaż 3 miesiące.