Lecznicza nalewka z dzikiej róży [PRZEPIS]
Lecznicza nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana również przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży z miodem i goździkami? Zobacz tradycyjny przepis!
Nalewka z dzikiej róży to idealny sposób na zachowanie niesamowitych właściwości tej rośliny. To także sprawdzony sposób na odporność jesienią i zimą. Nalewkę z dzikiej róży robi się jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach - wtedy owoce dzikiej róży nabierają swoich właściwości. Jednak można je też zerwać przed przymrozkami i przemrozić w domowej zamrażarce.
Spis treści
- Nalewka z dzikiej róży - skład i właściwości
- Składniki na nalewkę z dzikiej róży
- Nalewka z dzikiej róży - przepis
Nalewka z dzikiej róży - skład i właściwości
Nalewka z dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Jest w niej więcej witaminy C niż w jakiejkolwiek innej nalewce owocowej (w owocach dzikiej różny jest jej 30–40 razy więcej niż w cytrusach). Poza witaminą C znajdziemy w niej też:
- witaminę A,
- witaminę B1, B2,
- witaminę E i K,
- kwas foliowy,
- karotenoidy,
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- garbniki,
- pektyny.
Ze względu na bogactwo składników odżywczych nalewka z dzikiej róży ma następujące właściwości:
- wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
- pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego,
- chroni przed szkorbutem
- pomaga w nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby
Spośród wielu receptur warto wymienić litewską żenichę – częstowano nią w domach, w których były panny na wydaniu.
Składniki na nalewkę z dzikiej róży
• 1 kg owoców róży
• 0,75 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wódki 40 proc.
• 0,5 l jasnego miodu
• 0,5 l wody
• 5 goździków
• po łyżeczce suszonej mięty i suszonego kwiatu rumianku
Nalewka z dzikiej róży - przepis
1. Owoce umyj, osusz, włóż na dobę do zamrażarki.
2. Ponakłuwaj szpilką, wsyp do słoja, dodaj zioła, zalej spirytusem.
3. Postaw w cieple na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem. Przecedź, mocno wyciskając sok z owoców.
4. Odstaw na tydzień i kilka razy przefiltruj. Miód wymieszaj z ciepłą wodą, podgrzej i zbierz szumowiny.
5. Gdy wystygnie, dodaj wódkę i połącz z nastawem.
6. Żenicha musi dojrzewać w chłodnym miejscu minimum 2 miesiące.
Fragmenty artykułu ukazały się w miesięczniku "Zdrowie"
Czytaj też:
- Lecznicza nalewka z czarnego bzu [PRZEPIS]
- Lecznicza nalewka z owoców kaliny
- Ratafia (sezonówka) - królowa nalewek