Korzeń maca na potencję i nie tylko. Działanie i zastosowanie korzenia maca
Korzeń maca to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie od wieków doceniają Indianie peruwiańscy. Według nich korzeń maki wykazuje właściwości przeciwosteoporozowe, pomagając w utrzymaniu zdrowych kości, a także łagodzi dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Jednak najbardziej słynie z tego, że poprawia sprawność seksualną mężczyzn i kobiet, a także zwiększa płodność. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma korzeń maca.
Spis treści
- Korzeń maca na potencję
- Korzeń maca może pomóc złagodzić objawy miesiączki i menopauzy
- Korzeń maca może zapobiec osteoporozie
- Korzeń maca na masę mięśniową?
- Korzeń maca na wzmocnienie
- Korzeń maca - dietetyk o superfoods
Korzeń maca (Lepidium meyenii lub Lepidum peruvianum) to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie są wykorzystywane przez mieszkańców Peru od tysięcy lat. Tradycyjna medycyna peruwiańska zaleca stosowanie korzenia maki przede wszystkim na wzmocnienie. Jest także sprawdzonym sposobem na złagodzenie dokuczliwych objawów towarzyszących miesiączce i menopauzie. Jednak największą sławę korzeń maki zyskał jako środek na potencję i na płodność. Tym samym zajmuje - po wilkakorze (czepocie puszystej) – czołowe miejsce wśród leczniczych roślin Peru.
Korzeń maca na potencję
Korzeń maca zwiększa popęd płciowy u mężczyzn (nie wpływając jednak na poziom hormonów płciowych we krwi) i ułatwia erekcję. Poza tym poprawia produkcję spermy oraz ruchliwość plemników. Tym samym wywiera pozytywny wpływ na płodność. Obecnie w wielu krajach, także Polsce, wysuszony korzeń maki jest składnikiem niektórych suplementów diety na potencję.
Inne nazwy korzenia maca to peruwiański żeń-szeń, skarb Inków lub naturalna viagra
Jak wynika ze wstępnych badań, korzeń maca wpływa na utrzymanie właściwej sprawności seksualnej m.in. dzięki temu, że jest bogatym źródłem białka. Dostarcza on organizmowi prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym argininę. A mężczyźni aktywni seksualnie wymagają odpowiednio zwiększonej podaży białka, a szczególnie argininy, która stanowi główny składnik (80 proc.) białka płynu nasiennego. Poza tym arginina odpowiada m.in. za dopływ krwi do męskich i żeńskich organów płciowych i może podnosić ruchliwość i liczbę plemników, przyczyniając się do zwalczania problemów bezpłodności.
Należy jednak zaznaczyć, że dotychczasowe badania nie wskazują jednoznacznie, że maca jest afrodyzjakiem. Poprawa funkcji seksualnych być może jest związana z polepszeniem ogólnego stanu zdrowia, wynikającym z przyjmowania tego surowca.
WART WIEDZIEĆ >> NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks
Korzeń maca - wartości odżywcze
Korzeń maki dostarcza organizmowi prawie wszystkie niezbędne aminokwasy (w sumie zawiera ich 18). Co ciekawe, profil tych aminokwasów jest bardzo podobny do fasoli, soi i soczewicy.
Korzeń maka zawiera około 70 proc. węglowodanów ogółem, w tym 20 proc. błonnika pokarmowego.
Sproszkowany korzeń maka składa się z tłuszczu w około 4 proc.. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi aż 70,7 proc., a nasyconych 23,9 proc. Zawartość tych pierwszych i ich stosunek względem nasyconych jest bardzo korzystne dla zdrowia.
Ponadto korzeń maca zawiera zestaw witamin, takich jak A, B1, B2, B6, C i E, oraz składników mineralnych - wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas i sód.
Źródło: Lutomski J., Maca – żywność energetyzująca czy lek?, „Postępy Fitoterapii” 2001, nr 2-3
Korzeń maca można kupić w formie proszku (cena - ok. 40 zł za 150 g) lub tabletek (cena za 120 szt. to ok. 80 zł)
Korzeń maca może pomóc złagodzić objawy miesiączki i menopauzy
Korzeń maca jest uznawany przez mieszkańców Peru za sprawdzony sposób na złagodzenie dokuczliwych objawów, które pojawiają się w trakcie miesiączki oraz menopauzy. Od lat stosują go w leczeniu zaburzeń hormonalnych, nieregularnych menstruacji, aby zapobiec dokuczliwym objawom klimakterium, głównie uderzeniom gorąca, suchości pochwy i utracie energii. Badania potwierdzają, że korzeń maca, który nie zawiera fitohormonów, rzeczywiście może być skutecznie stosowany w łagodzeniu dolegliwości związanych z okresem miesiączkowania, jak również w terapii związanej z menopauzą.
Korzeń maca może zapobiec osteoporozie
Korzeń maca może zapobiec także innej dolegliwości, która pojawia się u kobiet w okresie menopauzy – osteoporozie. Sugerują to badania przeprowadzone na samicach szczurów po owariektomii (usunięciu jajników).
Część z badanych gryzoni otrzymywała wyciąg etanolowy z korzeni maki w dawce 240 mg/kg drogą doustną przez 28 tygodni. Grupę kontrolną stanowiły samice szczurów po owariektomii, które nie otrzymywały wyciągu, a także gryzonie nie poddane zabiegowi usunięcia jajników. Okazało się, że podawanie korzenia maki powoduje wyraźny przyrost masy kostnej, przywraca normalną strukturę kości i zwiększa zawartość wapnia w tkance kostnej. Na tej podstawie można przyjąć, że podawanie dużych dawek maki przez odpowiednio długi czas kobietom w okresie pomenopauzalnym, pozwala na całkowite zabezpieczenie przed usuwaniem estrogenów z organizmu i utrzymanie gęstości mineralnej kości.
Korzeń maca znalazł się w wykazie Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa FAO jako środek rozwiązujący problemy odżywcze.
Korzeń maca jest uważany za "superżywność" (superfood), czyli żywność, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki.
Podobno mąka pozyskiwana z korzenia maki znalazła zastosowanie w NASA. Ma się ona znajdować na liście żywności dla kosmonautów.
Korzeń maca na masę mięśniową?
W Peru korzeń maca jest znany także jako środek wspomagający budowę i wytrzymałość masy mięśniowej. Naukowcy potwierdzają, że obecność steroli (ich działanie jest częściowo podobne do działania sterydów anabolicznych) uzasadnia stosowanie surowca i preparatów na jego bazie w celu zwiększania masy mięśniowej, np. u sportowców czy kulturystów.
Korzeń maca na wzmocnienie
Korzeń maca od wieków jest stosowany przez Indian peruwiańskich jako środek energizujący, rewitalizujący i wzmacniający odporność. Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali korzeń maca przed walką. Miał dodać im sił w starciu z przeciwnikiem. Obecnie korzeń maca jest polecany w stanach wycieńczenia, osłabienia, niedożywienia i obniżonej odporności. Można go stosować w zespole przewlekłego zmęczenia, stresie i depresji. Ponadto zalecany jest osobom wymagającym intensywnego wysiłku umysłowego, gdyż poprawia pamięć i funkcje umysłowe. Sprawdza się także u ludzi w podeszłym wieku oraz w rekonwalescencji. Obecnie w Limie oraz USA wysuszony korzeń maca jest sprzedawany jako suplement dietetyczny podnoszący żywotność organizmu.
CZYTAJ TEŻ >> ZIOŁA pomagają łagodzić stres i zdenerwowanie
Korzeń maca – zastosowanie w kuchni
Mieszkańcy Peru zaparzają ususzony korzeń mlekiem lub wodą dla osiągnięcia aromatycznej papki. Poza tym z wysuszonego korzenia wytwarzają mąkę, którą potem stosują do przygotowywania codziennych potraw i wypieków.
Z korzenia maca można również przyrządzić popularny, słodki, aromatyczny, sfermentowany napój o nazwie „maca chicha”, który jest często mieszany z mocnym alkoholem dla przyrządzenia „coctel de maca”.
Korzeń maca - dietetyk o superfoods
Źródło:x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Bibliografia:
1. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Łowicki Z., Zastosowanie roślin leczniczych w menopauzie. Cz. II, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 32. Mikzińska K., Matławska I., Znaczenie ziół w zaburzeniach seksualnych, „Postępy Fitoterapii” 2007, nr 13. Lutomski J., Maca – żywność energetyzująca czy lek?, „Postępy Fitoterapii” 2001, nr 2-34. Lutomski J., Wpływ środków ziołowych na witalność organizmu, „Postępy Fitoterapii” 2002, nr 1-2