ACAI: jagody nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne owoców acai
Jagody acai zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych, oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, które mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój komórek nowotworowych. Jagody acai zawierają więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które powszechnie uchodzą za najlepsze źródło antyutleniaczy. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają jagody acai.
Spis treści
- Jagody acai mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój raka
- Jagody acai wspomagają pracę serca
- Jagody acai a odchudzanie
- Jagody acai - skutki uboczne
- Gdzie można kupić owoce acai?
Acai (Euterpe oleracea) - zwane także jagodą palmy brazylijskiej - to owoce pochodzące z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Ich prozdrowotne właściwości w XIX wieku odkryły plemiona amazońskie, które do dziś stosują jagody acai przy biegunce, zwłaszcza na tle pasożytniczym, krwotokach i leczeniu wrzodów. Z kolei Peruwiańczycy stosują zmiażdżone nasiona owoców w celu zwalczania gorączki.
Jagody acai mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój raka
Jagody acai, które wyglądem przypominają borówkę amerykańską, a smakiem jagodę lub czekoladę, zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych (m.in.: resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy). Zawierają także dużą ilość polifenoli (np. kwas elagowy), które także wykazują działanie przeciwutleniające. W związku z tym jagody acai znalazły się na liście ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) - liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Skuteczność działania zawartych w nich antyutleniaczy specjaliści ocenili na ok. 161 400 μmol w jednej uncji (ok. 29 gram). To o wile więcej niż w czerwonych winogronach (ok. 1800 μmol w jednej uncji), które uchodzą za owoce o największym potencjale antyoksydacyjnym.
Jagody acai wspomagają pracę serca
Owoce acai są bogate w kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy (z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9) oraz kwas linolowy (z grupy NNKT omega-6). Związki te pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnieść stężenie "dobrego" (HDL) w organizmie, w związki z tym są pomocne w profilaktyce miażdżycy naczyń i innych chorób układu krwionośnego. Przyswajanie "złych" tłuszczów hamuje także zawarty w owocach acai błonnik.
Jagody acai a odchudzanie
Jagody acai, dzięki dużej ilości błonnika (16,9 g w 100 g), przyśpieszają przemianę materii oraz proces trawienia. Dają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Jednak wbrew obiegowej opinii, nie są "lekiem" na otyłość, ponieważ, w przeciwieństwie do innych owoców, są dość kaloryczne (100 g = 80 kalorii). W związku z tym, jedzone w umiarkowanych ilościach, mogą jedynie wspomóc proces odchudzania.
Jagody acai - skutki uboczne
Spożywanie jagód acai w nadmiernej ilości może doprowadzić jedynie do problemów żołądkowo-jelitowych (biegunka, gazy).
Jagody acai mogą uczulać!
Jagody acai mogą wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się np. wysypką na skórze oraz trudnościami w oddychaniu. Dlatego przed ich spożyciem należy wykonać próbę uczuleniową.
Gdzie można kupić owoce acai?
W Polsce owoce acai można kupić jedynie w postaci soku lub tabletek. Owoce acai bardzo szybko tracą swoje lecznicze właściwości, dlatego nie nadają się do eksportu.
Porady eksperta