Herbata świerkowa - właściwości i zastosowanie. Jak przyrządzić herbatę ze świerku?
Herbata świerkowa nie jest powszechnie znana, a igły świerku nie kojarzą się nam z surowcem, z którego można przygotować smaczny napój. Tymczasem fitoterapeuci są zdania, że herbata świerkowa to jeden z lepszych napojów na przeziębienie. Jakie właściwości ma herbata świerkowa, kiedy najlepiej zbierać igły, by najlepiej smakowała i jak ją przygotować?
Herbatę świerkową można pić przez cały rok, jednak najpopularniejsza jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia i po nich - wtedy, kiedy w wielu mieszkaniach stoi choinka, zazwyczaj właśnie świerk.
Ale istnieje inny powód, dla którego warto sięgać po nią przede wszystkim zimą: to właśnie wtedy w igliwiu świerkowym najwięcej jest witaminy C oraz innych cennych składników, takich jak flawonoidy, olej eteryczny czy kwasy organiczne.
Spis treści
Herbata świerkowa - właściwości zdrowotne
Herbata świerkowa polecana jest przede wszystkim podczas przeziębienia i infekcji dróg oddechowych, ale nie tylko - ma bowiem szereg właściwości prozdrowotnych.
Herbata świerkowa:
- ma działanie wykrztuśne
- działa napotnie i pomaga obniżać gorączkę
- wspiera oczyszczanie nosa podczas kataru, ułatwia oddychanie
- działa rozkurczowo na mięśnie tchawicy i oskrzeli
- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- działa moczopędnie
- wpływa przeciwzapalnie i kojąco na śluzówkę przewodu pokarmowego, łagodząc stany zapalne.
Herbata świerkowa - przepis
Jak przygotować herbatę świerkową? Przepis jest prosty. By przygotować herbatę świerkową, wystarczy 1-2 łyżeczki igliwia świerku i trochę wody. Bardzo ważne jest to, by gałązki wcześniej rozdrobnić, np. nożykiem do ziół lub blenderem - dzięki temu zawarte w igłach składniki czynne przedostaną się do wody.
Przygotowanie:
- 1-2 łyżeczki rozdrobnionych igieł świerku zalej szklanką wody
- gotuj 5 minut na wolnym ogniu pod przykryciem
- odstaw na 15 minut
- przecedź przez sitko
- po ostudzeniu możesz dodać niewielką ilość miodu lub soku z cytryny (do smaku).
Herbatę świerkową można pić nie częściej, niż trzy razy dziennie po szklance.
Polecany artykuł:
Porady eksperta