Ból pęcherzyka żółciowego. Jak sobie pomóc?
Naturalne sposoby na ból pęcherzyka żółciowego nie zastąpią konwencjonalnego leczenia, w pewnych przypadkach mogą być jednak skutecznym wsparciem takiej terapii. Które naturalne, domowe sposoby na ból pęcherzyka żółciowego są skuteczne, kto i w jakich sytuacjach może je stosować, a kto powinien z nich zrezygnować?
Ból pęcherzyka żółciowego (woreczka żółciowego) bywa nie do zniesienia i wówczas wymaga pilnej interwencji lekarza - w przypadku silnego bólu należy położyć się, przyłożyć do brzucha ciepły termofor, a jeśli ból mimo to nie ustępuje, wezwać karetkę.
Naturalne, domowe sposoby na ból pęcherzyka żółciowego można stosować wówczas, gdy ból pojawia się sporadycznie, np. po spożyciu zbyt tłustych potraw, nie jest specjalnie dokuczliwy i jest raczej objawem niestrawności - a lekarz wykluczył ryzyko kamicy żółciowej (ich istnienie można podejrzewać, kiedy z powodu tzw. kolki żółciowej pojawia się nagły, promieniujący do klatki piersiowej ból w nadbrzuszu), ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego lub inne przyczyny, mogące doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. To ważne, ponieważ gdy w woreczku żółciowym powstaną kamienie, zioła stosowane bez nadzoru mogą zaszkodzić.
Stosowanie ziół na pęcherzyk żółciowy trzeba również skonsultować z lekarzem przyjmując na stałe leki, np. przeciwzakrzepowe, niektóre zioła mogą bowiem wchodzić z nimi w interakcje, wywołując krwawienie.
Spis treści
Dieta niskotłuszczowa
Pozwala zmniejszyć ryzyko powstania złogów w pęcherzyku żółciowym, a zatem zminimalizować ryzyko bólu w tej okolicy. Codzienne menu powinno być oparte na potrawach ubogich w tłuszcze, za to bogatych w węglowodany.
Należy więc zrezygnować z tłustego mięsa i ryb, żółtek jaj, tłustych, smażonych potraw, ciastek z kremem, dań z fast-food, ostrych przypraw itp. Wskazane są za to pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo, makarony), kasze, warzywa.
Należy jeść 5-6 mniejszych posiłków dziennie, koniecznie o stałych porach. Potrawy powinny być przygotowywane na parze, pieczone, gotowane lub duszone.
Polecany artykuł:
Zioła na pęcherzyk żółciowy
Na łagodny, wywołany niestrawnością ból pęcherzyka żółciowego mogą pomóc również niektóre zioła - warto jednak pamiętać, że nie będą one skuteczne wówczas, gdy w pęcherzyku powstaną już kamienie (w takim wypadku niezbędna jest interwencja lekarza).
Wśród ziół, które mogą wspomóc pracę pęcherzyka żółciowego na pierwszym miejscu wymieniane jest zwykle kłącze kurkumy jawajskiej. Zawarte w niej substancje, kurkuminoidy (w tym kurkumina) pobudzają wydzielanie żółci, mają również pozytywny wpływ na kurczliwość pęcherzyka żółciowego, a to z kolei zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
W przypadku bólu pęcherzyka żółciowego, który pojawia się sporadycznie, warto również stosować zioła wspomagające produkcję żółci, takie jak miętę pieprzową, dziurawiec, karczoch, ziele glistnika, ziele szanty. Zioła te poza tym, że mają działanie żółciotwórcze i żółciopędne, działają też rozkurczowo na mięśnie gładkie układu pokarmowego.
Ziołem skutecznym w przypadku dolegliwości pęcherzyka żółciowego jest również ziele dymnicy lekarskiej. Ma ono tzw. właściwości amfocholeretyczne co oznacza, że w przypadku niedoboru żółci zwiększa jej wytwarzanie, zaś w przypadku jej nadmiaru - hamuje.
Ma również właściwości cholecystokinetyczne, czyli stymuluje proces opróżniania pęcherzyka żółciowego i ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Jej stosowanie zalecane jest przez Komitet ds. Produktów Leczniczych Roślinnych (HMPC, Committee on Herbal Medicinal Products) oraz ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) wówczas, kiedy zachodzi konieczność zwiększenia przepływu żółci i łagodzenia uczucia pełności, wzdęcia, a nawet bólu w okolicy pęcherzyka żółciowego, wywołanych niestrawnością.
Mieszanka ojca Klimuszko na kamicę żółciową
Zwolennicy naturalnych metod leczenia chętnie korzystają z przepisów ojca Andrzeja Czesława Klimuszko - wśród tych, które stworzył, jest również przepis na mieszankę ziół na kamicę żółciową. Składniki:
Po 50 g
- kwiatostanu kocanki
- ziela rdestu ptasiego
- liścia bobrka
- ziela dziurawca
- mięty
- krwawnika
- glistnika
- mniszka lekarskiego
- kory kruszyny
- perzu
- drapacza
Zioła trzeba wymieszać, a następnie parzyć tuż przed spożyciem (łyżka ziół na szklankę wrzątku) i pić trzy razy dziennie po szklance przed posiłkiem przez dziewięć dni. Elementem tej kuracji jest również oliwa z oliwek zmieszana z sokiem z cytryny - łyżkę takiej mikstury trzeba wypić codziennie przed snem przez cały czas trwania kuracji ziołowej.
Polecany artykuł:
Zobacz, które produkty służą wątrobie:
Porady eksperta