Zioła na wątrobę – rodzaje, właściwości lecznicze, zastosowanie
Zioła na wątrobę przyniosą szybką ulgę wtedy, gdy odczuwasz ból i gniecenie z prawej strony pod żebrami. Warto je stosować po przejedzeniu, jeśli przesadzisz z alkoholem lub gdy zażywasz leki, które mogą szkodzić wątrobie. Jak działają zioła na wątrobę, które zioła na wątrobę są najlepsze i w jaki sposób je stosować?
Zioła na wątrobę to nieocenione wsparcie dla przeciążonej wątroby. Pomogą, jeśli po obfitym obiedzie trudno ci normalnie funkcjonować, lub wątroba potrzebuje detoksu z powodu nadmiernej ilości alkoholu.
Wspierają kuracje lekami, a niekiedy są również ratunkiem dla wątroby nadwerężonej nadmierną ilością medykamentów.
Należy jednak pamiętać, że nawet stosowane regularnie, nie pomogą na dłuższą metę, jeśli jednocześnie nie zmienisz pewnych nawyków: nie zrezygnujesz z alkoholu lub nie ograniczysz tłustego, ciężkostrawnego jedzenia.
Dlatego jeśli dolega ci wątroba, warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się swojemu stylowi życia i zadbać o lekkostrawną dietę – a zioła na wątrobę stosować jako wsparcie dla tego ważnego narządu. Które zioła na wątrobę najszybciej pomogą ją zregenerować i będą wspierać jej prawidłową pracę?
Spis treści
- Kto i kiedy powinien stosować zioła na wątrobę?
- Najlepsze zioła na wątrobę
- Zioła na wątrobę: ostropest plamisty
- Zioła na wątrobę: karczoch zwyczajny
- Zioła na wątrobę: mniszek lekarski
Kto i kiedy powinien stosować zioła na wątrobę?
Po zioła na wątrobę warto sięgać profilaktycznie, ale najszybsze efekty ich działania pojawią się wtedy, gdy organizm zasygnalizuje, że wątroba potrzebuje wsparcia: pojawiają się objawy chorej wątroby takie jak bóle brzucha z prawej strony pod żebrami, nudności, wolniejszy metabolizm.
Warto podkreślić, że wątroba jako taka nie boli, nie jest bowiem unerwiona czuciowo: boli natomiast błona surowicza podrażniana przez powiększoną wątrobę, ból może pojawić się również na skutek uciskania przez powiększoną wątrobę znajdujących się wokół niej narządów.
Najlepsze zioła na wątrobę
Jest wiele roślin, które mogą być nieocenionym wsparciem dla przeciążonej wątroby. Wspomagają trawienie, jednak każda z nich ma jeszcze dodatkowe, cenne dla wątroby właściwości. Kilka z nich zasługuje jednak na szczególną uwagę.
Najlepsze zioła na wątrobę:
Polecany artykuł:
Zioła na wątrobę: ostropest plamisty
Wśród ziół na wątrobę prym wiedzie ostropest plamisty. Z wyglądu przypomina oset, pospolity chwast, których pełno rośnie na łąkach, jednak ma niezwykłe właściwości, co zawdzięcza obecności bardzo cennych substancji.
Najcenniejszą jest naturalna sylimaryna, która pobudza regenerację komórek wątroby i jednocześnie wspiera proces wytwarzania nowych, chroni również wątrobę przed toksycznymi związkami, stabilizując błony komórkowe hepatocytów wątrobowych. Sylimaryna obniża też stężenie bilirubiny we krwi.
Zażywany regularnie ostropest plamisty poprawia kondycję wątroby, chroni przed przewlekłym zapaleniem wątroby, a także zmniejsza efekty uboczne stosowania leków, np. antybiotyków, leków przeciwwirusowych czy cytostatyków stosowanych w trakcie terapii przeciwnowotworowej. Z ostropestu można przygotować napar lub odwar. Wystarczy 2 łyżeczki zmielonego ostropestu dodać do herbaty albo zalać szklanką bardzo ciepłej wody, przykryć, odstawić na 10 minut i pić 2 razy dziennie po pół szklanki.
Zioła na wątrobę: karczoch zwyczajny
Karczoch zwyczajny ma charakterystyczny wygląd: jego kwiaty otoczone są kilkoma warstwami liści, które do złudzenia przypominają łuski. Nie tylko doskonale smakuje, ale jest niczym kojący balsam dla wątroby. Karczochy bogate są w cynarynę, polifenolokwas działający żółciopędnie i ochronnie na komórki tego narządu.
Cynaryna pełni w wątrobie szereg ważnych funkcji: poprawia ukrwienie wątroby, wspiera jej regenerację, przyśpiesza usuwanie trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią, hamuje syntezę cholesterolu, chroni komórki wątroby przed toksynami i pobudza procesy opróżniania pęcherzyka żółciowego ze zbudowanych z cholesterolu kamieni.
Karczochy bogate są również w minerały i witaminy, w tym witaminy z grupy B, witaminę A, wapń, potas, żelazo, fosfor, a także w antyoksydanty, triterpeny, flawonoidy, garbniki i sterole. Z ziela karczocha można przygotować napary oraz domową nalewkę.
Przepis na nalewkę z karczocha jest prosty: 100 g ziela karczocha należy zalać 250 ml czystej 40 proc. wódki, a następnie macerować przez dwa tygodnie, wstrząsając naczyniem kilka razy dziennie. Po tym czasie masę ziołową przecedź przez gazę i porządnie wyciśnij. Nalewkę można przechowywać w lodówce w ciemnej butelce i pić 2-3 razy dziennie przed posiłkiem (20 kropli nalewki rozpuść w kieliszku wody).
Zioła na wątrobę: mniszek lekarski
W korzeniach mniszka lekarskiego znajdują się duże ilości związków seskwiterpenowych, triterpenowych, garbników, fitosteroli i inuliny, a także flawonoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne. Te substancje są dla wątroby bardzo cenne – pobudzają wytwarzanie żółci, działają regenerująco, odtruwająco, przyspieszają usuwanie toksyn.
Mniszek warto stosować (po uprzedniej konsultacji z lekarzem) w przypadku wirusowego zapalenia wątroby, problemów z woreczkiem żółciowym, po zabiegach operacyjnych czy kamicy żółciowej. Można z niego przyrządzić napar, sok lub nalewkę. Napar jest najłatwiejszy: wystarczy 2 łyżki rozdrobnionych korzeni mniszka lekarskiego zalać 2 szklankami gorącej wody, doprowadzić do wrzenia i trzymać pod przykryciem na małym ogniu do 5 minut, a potem odstawić na 15 minut i przecedzić – można go pić po pół szklanki 2 razy dziennie przed posiłkiem.
Nalewka z mniszka, pomagająca na problemy z trawieniem wymaga już więcej zachodu: 50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka trzeba zalać ok. 750 ml białego wina, odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce i codziennie wstrząsać butelką – po tym czasie przecedzić i pić po 25 ml wina 2, 3 razy dziennie po posiłku.
Z mniszka można też zrobić sok pomagający przy niestrawności: świeże liście mniszka po umyciu i osuszeniu przepuszczamy przez wyciskarkę lub sokowirówkę i w razie niestrawności pijemy 2-3 razy dziennie po łyżce soku.
Porady eksperta