Zioła na nadczynność tarczycy: czy działają? Które mieszanki ziołowe są skuteczne?
Zioła na nadczynność tarczycy mogą być skutecznym wsparciem w leczeniu nadczynności tego narządu. Taką kurację zawsze jednak należy skonsultować z lekarzem. Które zioła na tarczycę są polecane przy nadczynności i jak długo należy pić mieszanki ziołowe, by pojawiły się pierwsze efekty?
Same zioła na nadczynność tarczycy to za mało, by uporać się z tą chorobą. Przy tej dolegliwości konieczne są leki obniżające poziom hormonów.
Zioła w tym nie pomogą, mogą być natomiast nieocenione w łagodzeniu dokuczliwych objawów wywołanych nadczynnością tarczycy, takich jak nadmierna drażliwość i pobudzenie, uderzenia gorąca, problemy ze skórą i włosami czy zaburzenia trawienia.
Jednak zanim zaczniesz stosować zioła na nadczynność tarczycy, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Może być bowiem tak, że niektóre zioła lub mieszanki ziołowe będą wchodziły w interakcję z przepisanymi przez endokrynologa lekami, co negatywnie wpłynie na przebieg leczenia i nasili objawy nadczynności tarczycy.
Spis treści
Które zioła są skuteczne na nadczynność tarczycy?
Przy nadczynności tarczycy szczególnie polecane są zioła, które są w stanie złagodzić dokuczliwe objawy tej przypadłości – jednak warto dobierać je ostrożnie ze względu na to, że niektóre z nich mogą zawierać jod, a ten pierwiastek należy znacząco ograniczyć. Z tego powodu mając nadczynność tarczycy nie można stosować np. pokrzywy.
Do ziół, które mogą pomóc złagodzić objawy nadczynności tarczycy należą m.in:
- Skrzyp polny – korzystnie wpływa nie tylko na stan skóry, włosów i paznokci, ale również na przemianę materii – reguluje jej tempo.
- Jeżówka purpurowa – echinacea: wspiera odporność, a przy okazji poprawia stan skóry i włosów, korzystnie działa również na układ nerwowy, łagodząc drażliwość i pobudzenie.
- Lukrecja – działa przeciwzapalnie, łagodzi napięcie i stany pobudzenia nerwowego, zawiera również kwas glicyretynowy, związek o udowodnionym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Zapobiega podrażnieniom skóry, a niektóre badania dowodzą, że ma zdolność hamowania procesów nowotworowych toczących się w tarczycy.
- Kora dębu – zawarte w niej garbniki zmniejszają biegunki, typowe dla nadczynności tarczycy, pomagają również łagodzić związaną z tą chorobą nadmierną potliwość.
- Melisa lekarska – znana ze swoich właściwości uspokajających, sprawdzi się przy łagodzeniu nadmiernego pobudzenia i nerwowości.
- Kozłek lekarski – inaczej waleriana: pomaga się wyciszyć i uspokoić, zredukować napięcie towarzyszące nadczynności tarczycy.
- Bobrek trójlistkowy – działa uspokajająco, zapobiega również dolegliwościom trawiennym.
Polecany artykuł:
Mieszanki ziołowe na nadczynność tarczycy
Przy nadczynności tarczycy można stosować zarówno napary przygotowywane z pojedynczych ziół (stosując się do instrukcji ich parzenia i zażywania), jak i mieszanki ziołowe.
Takie mieszanki można kupić już gotowe w sklepach zielarskich - co jest szczególnie polecane osobom, które nie mają doświadczenia w mieszaniu ziół - lub przygotować samodzielnie, korzystając ze sprawdzonych przepisów.
Poniżej prezentujemy trzy najpopularniejsze przepisy.
Przepisy na mieszanki ziołowe na nadczynność tarczycy:
1. Napar uspokajająco-wyciszający
Skład:
- 10 g korzenia kozłka lekarskiego
- 10 g liści mięty
- 20 g liści bobrka trójlistkowego.
Przygotowanie: 1 łyżkę ziela zaparz w szklance wody i pij 1-2 razy dziennie.
2. Mieszanka ojca Klimuszko Skład (po 50 g ziół):
- morszczyn pęcherzykowy
- ziele nostrzyka
- skrzyp polny
- przetacznik
- kora dębu
- porost islandzki
- korzeń lukrecji
- kłącze perzu.
Przygotowanie: Zioła należy zmieszać, a następnie z tak przygotowanej mieszanki odsypać łyżkę stołową, zalać szklanką wrzątku, zaparzyć, przecedzić i pić trzy razy dziennie po szklance na 20 minut przed posiłkiem.
3. Mieszanka wg ojca Grzegorza Sroki:
Skład:
- Morszczyn (100 g)
- Ziele przetacznika (100 g)
- Ziele krwawnika (50 g)
- Ziele rdestu ptasiego (50 g)
- Kłącze perzu (50 g)
- Koszyczek rumianku (50 g)
- Liść maliny (50 g)
- Ziele nostrzyka (50 g)
Przygotowanie: Zmieszaj zioła, następnie łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, zaparz przed przykryciem przez pół godziny, przecedź. Pij bardzo ciepłe trzy razy dziennie po posiłku.
Porady eksperta