Zajady, łamliwe paznokcie, sucha cera. Tę witaminę wypłukują niektóre leki
Fryzura się przerzedza, włosy się wysuszają, a paznokcie łamią. Myślałeś, że to wina niedoboru biotyny? Nie tylko. Jeśli męczą cię stany zapalne skóry oraz łojotok, problem z ryboflawiną jest bardzo prawdopodobny.
Chociaż nieprzypadkowo jest druga na liście wśród witamin z grupy B, to o ryboflawinie (B2) mówi się zdecydowanie mniej niż o kwasie foliowym (B9) czy o biotynie (B7). Niesłusznie, bo wcale nie jest mniej ważna. Niedobór B2 może solidnie zaszkodzić twojemu zdrowiu.
Dopóki twój organizm jest w formie i nie masz poważniejszych problemów ze zdrowiem oraz wchłanianiem substancji odżywczych, zapotrzebowanie na witaminy z grupy B pokrywa w miarę racjonalna dieta. Niestety, tak jest do czasu i gdy pojawiają się problemy, może nie wystarczyć nawet świadoma suplementacja. Wówczas trzeba każdej z witamin przyjrzeć się z osobna, a usuwanie ewentualnych niedoborów zostawić w rękach lekarza.
Niedobór witaminy B2 - objawy
Częstym objawem niedoboru ryboflawiny, czyli witaminy B2, są m.in.:
- zajady, czyli bolesne pęknięcia skóry w kącikach ust - czasem sprzyja im niski poziom innych witamin z grupy B, a także wit. C, ale to objaw najbardziej charakterystyczny dla B2
- gorszy stan włosów i paznokci - fryzura się przerzedza, włosy się wysuszają, a paznokcie łamią. Myślałeś, że to wina niedoboru biotyny? Nie tylko!
- stany zapalne skóry oraz łojotok (problem z ryboflawiną jest bardzo prawdopodobny)
- zaburzenia pracy układu oddechowego.
Wpływ na urodę czy problem z ustami to nie wszystko. Jak inne witaminy z grupy B, witamina B2 ma kluczowe znaczenie dla twojego układu nerwowego, dla samopoczucia i koncentracji. Jest niezbędna do produkcji kortyzolu, a bez odpowiedniej dawki tego hormonu nie radzisz sobie właściwie ze stresem.
Ma również duże znaczenie w profilaktyce chorób oczu - jej przewlekły czy skrajny niedobór może nawet przyczynić się do rozwoju zaćmy.
Niedobór witaminy B2 - komu grozi?
Długotrwała niedoborowa dieta, uboga w źródła ryboflawiny, każdego może doprowadzić do problemów z wit. B2. Uważa się jednak, że najbardziej narażone na niedobory są osoby nadużywające alkohol (ten dosłownie wypłukuje ryboflawinę z organizmu), a także seniorzy, w znacznym stopniu narażeni na zaburzenia wchłaniania i apetytu.
Nadmiernej utracie witaminy B2 z organizmu sprzyja stosowanie niektórych leków, w tym stosowanych w leczeniu nadciśnienia, niewydolności serca, obrzęków; silnie moczopędnych.
Stosowanie takich preparatów jest typowe u osób starszych, stąd problem niedoborowy może się wtedy nasilać, a klasyczne uzupełnianie diety w produkty bogate w witaminę B2 (głównie mleko i jego przetwory, mięso, produkty zbożowe, warzywa, jaja) zazwyczaj nie wystarczy.
W takich sytuacjach wskazane jest wsparcie lekarza, który dobierze odpowiednią kurację, najczęściej dostępną na receptę.