Witamina PP (witamina B3, niacyna) - na co pomaga? W jakich produktach występuje?
Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. Z kolei naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie (Szwajcaria) wykazali, że witamina PP może... dodać pewności siebie. Na co jeszcze pomaga witamina PP? Jakie objawy daje niedobór niacyny? W jakich produktach występuje kwas nikotynowy?
Spis treści
- Witamina PP - jakie funkcje pełni w organizmie? Właściwości witaminy B3
- Witamina PP - objawy i skutki niedoboru
- Witamina PP - objawy i skutki nadmiaru
- Witamina PP - w jakich produktach występuje? Źródła witaminy B3
- Witamina PP - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
Witamina PP - jakie funkcje pełni w organizmie? Właściwości witaminy B3
Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) to witamina z grupy B.
Witamina PP pełni ważne role w organizmie.
Najważniejsze właściwości witaminy B3:
- jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.
- bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.¹
- poprawia ona zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Pod wpływem witaminy zwiększa się liczba neutrofilów - białych krwinek, które potrafią zabijać i pochłaniać szkodliwe bakterie.
- może dodać pewności siebie, zwiększa bowiem aktywność mitochondriów w jądrze półleżącym - rejonie mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności.
Witamina PP - objawy i skutki niedoboru
Niedobór niacyny w organizmie człowieka może prowadzić do rozwoju pelagry - choroby, której objawami są:
- zaczerwienienie i szorstkość skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk
- pęcherze, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody
- przebarwienia (ciemnobrązowe plamy) w szczególności na dłoniach, szyi i twarzy, złuszczenia naskórka
- stan zapalny jamy ustnej i języka
- zaburzenia układu pokarmowego prowadzące do biegunki
- zapalenie nerwów, zaburzenia układu nerwowego, jak również zaburzenia psychiczne.
Czy znasz witaminy z grupy B?
Witamina PP - objawy i skutki nadmiaru
Nadmiar witaminy B3 w organizmie zwiększa oporność na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej. Dodatkowo przedawkowanie niacyny powoduje martwice wątroby, arytmie serca i zaburzenia skórne.
Witamina PP - w jakich produktach występuje? Źródła witaminy B3
Niacyna (Witamina PP) w znacznych ilościach występuje w mięsie i przetworach mięsnych, zwłaszcza w mięsie drobiowym i wieprzowym oraz w wątrobie, spośród produktów roślinnych szczególną uwagę należy zwrócić na produkty zbożowe i ziemniaki. W żywności niacyna występuję w postaci kwasu nikotynowego i jego amidu.
Kwas nikotynowy znajduję się w większych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego, a amid kwasu nikotynowego w produktach pochodzenia roślinnego. Należy pamiętać, że niacyna może tworzyć się w organizmie z zawartego w produktach tryptofanu (z 60 mg tryplofanu powstaje 1 mg niacyny).
Zawartość niacyny w 100 g | Produkty spożywcze |
Poniżej 0,10 mg | sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze |
0,10 - 0,50 mg | mleko, jogurty, sery twarogowe, maka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, pomarańcze, truskawki), warzywa (kapusta biała, cebula, marchew) |
0,50 - 1,00 mg | pieczywo (chleb mieszany, chleb żytni razowy, bułki pszenne, pumpernikiel), makaron, kasza manna, ryż biały, płatki owsiane, owoce (banany, kiwi, morele), warzywa (brokuły, brukselka) |
1,00 - 5,00 mg | ziemniaki, chleb graham, kasze: gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaje, dorsze, śledzie), mięso z piersi indyka |
5,00 -10,00 mg | polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele wędzone), zarodki pszenne, otręby pszenne |
Powyżej 10 mg | mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wołowa i wieprzowa, orzechy arachidowe |
"Witaminy", praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000
Witamina PP - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
- dzieci: od 1. do 3. roku życia - 6 mg; od 4. do 6. roku życia - 8 mg; od 7. do 9. roku życia - 12 mg
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 12 mg; od 13. do 18. roku życia - 16 mg
- dziewczęta - od 10. do 12. roku życia - 12 mg; od 13. do 18. roku życia - 14 mg
- mężczyźni: 16 mg
- kobiety: 14 mg
- kobiety w ciąży: 18 mg
- kobiety karmiące - 17 mg
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
Porady eksperta