Syrop z marchwi i miodu na mokry kaszel
Syrop z marchwi i miodu na mokry kaszel sprawdzi się znakomicie, także u dzieci. Znacznie łatwiej będzie odkrztuszać flegmę zalegającą w płucach. Jak zrobić syrop? Kto może go pić?
Spis treści
Syrop z marchwi i miodu jest świetnym sposobem na pozbycie się zalegające w drogach oddechowych wydzieliny. Syrop z marchwi i miodu łagodzi objawy przeziębienia i grypy, pomaga na ból gardła, a także na uporczywy mokry kaszel.
Jak wiemy miód to naturalny antybiotyk, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Świetnie nawilża, dlatego osoby cierpiące na ból gardła mogą go ssać. Miód zawiera także wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miód pozytywnie wpływa na serce, leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych, koi nerwy, działa nasennie.
Z kolei marchew jest naturalnym źródłem witamin A, C i B, które działają przeciwutleniająco i ochronnie na komórki organizmu. Znajdziemy w niej także beta-karoten – składnik, który wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami oraz pomaga na dłużej zachować dobry wzrok. W marchewce znajdziemy także składniki o działaniu przeciwzapalnym, które pomagają oczyszczać drogi oddechowe.
Syrop z marchwi i miodu - przepis
- 400 g marchwi,
- 5 łyżek stołowych miodu (125 g).
Przygotowanie:
- Pokrój czyste marchewki na drobne kawałki i umieść w garnku.
- Dodaj wodę.
- Gotuj marchewki do miękkości.
- Marchewki wyjmij i dokładnie rozgnieć widelcem.
- Przełóż do szklanej butelki i wymieszaj z pięcioma łyżkami miodu.
- Zakręć butelkę i odstaw na co najmniej jeden dzień przed spożyciem.
Zalecana dzienna porcja to of 4 do 5 łyżek syropu.
Syrop z marchwi i miodu - wersja z imbirem
- 500 g marchwi,
- 2 – 3 łyżeczki posiekanego imbiru,
- 4 łyżki miodu,
- woda.
O zdrowotnych właściwościach imbiru nie trzeba nikogo przekonywać. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w powrocie do zdrowia. Wspiera układ odpornościowy organizmu w walce z infekcją, ułatwia trawienie, leczy migreny, przyspiesza krążenie krwi. Świetnie sprawdzi się w syropie. Jak go wykorzystać?
Przepis:
- Analogicznie kroisz czyste marchewki i gotujesz je, tym razem z dodatkiem imbiru.
- Marchewkę i imbir po ugotowaniu zblenduj. Dodaj miód i wymieszaj.
- Jeśli jest zbyt papkowate dodaj wody.
Stosuj od 3 do 5 łyżeczek dziennie, aż ustąpi kaszel.
Porady eksperta