Syrop z marchwi i miodu na mokry kaszel

2020-11-13 11:28

Syrop z marchwi i miodu na mokry kaszel sprawdzi się znakomicie, także u dzieci. Znacznie łatwiej będzie odkrztuszać flegmę zalegającą w płucach. Jak zrobić syrop? Kto może go pić?

Syrop z marchwi i miodu na mokry kaszel
Autor: Getty Images Syrop z marchwi i miodu na mokry kaszel

Spis treści

  1. Syrop z marchwi i miodu - przepis
  2. Syrop z marchwi i miodu - wersja z imbirem

Syrop z marchwi i miodu jest świetnym sposobem na pozbycie się zalegające w drogach oddechowych wydzieliny. Syrop z marchwi i miodu łagodzi objawy przeziębienia i grypy, pomaga na ból gardła, a także na uporczywy mokry kaszel.

Jak wiemy miód to naturalny antybiotyk, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Świetnie nawilża, dlatego osoby cierpiące na ból gardła mogą go ssać. Miód zawiera także wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miód pozytywnie wpływa na serce, leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych, koi nerwy, działa nasennie.

Z kolei marchew jest naturalnym źródłem witamin A, C i B, które działają przeciwutleniająco i ochronnie na komórki organizmu. Znajdziemy w niej także beta-karoten – składnik, który wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami oraz pomaga na dłużej zachować dobry wzrok. W marchewce znajdziemy także składniki o działaniu przeciwzapalnym, które pomagają oczyszczać drogi oddechowe.

Syrop z marchwi i miodu - przepis

  • 400 g marchwi,
  • 5 łyżek stołowych miodu (125 g).

Przygotowanie:

  1. Pokrój czyste marchewki na drobne kawałki i umieść w garnku.
  2. Dodaj wodę.
  3. Gotuj marchewki do miękkości.
  4. Marchewki wyjmij i dokładnie rozgnieć widelcem.
  5. Przełóż do szklanej butelki i wymieszaj z pięcioma łyżkami miodu.
  6. Zakręć butelkę i odstaw na co najmniej jeden dzień przed spożyciem.

Zalecana dzienna porcja to of 4 do 5 łyżek syropu.

Syrop z marchwi i miodu - wersja z imbirem

  • 500 g marchwi,
  • 2 – 3 łyżeczki posiekanego imbiru,
  • 4 łyżki miodu,
  • woda.

O zdrowotnych właściwościach imbiru nie trzeba nikogo przekonywać. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w powrocie do zdrowia. Wspiera układ odpornościowy organizmu w walce z infekcją, ułatwia trawienie, leczy migreny, przyspiesza krążenie krwi. Świetnie sprawdzi się w syropie. Jak go wykorzystać?

Przepis:

  1. Analogicznie kroisz czyste marchewki i gotujesz je, tym razem z dodatkiem imbiru.
  2. Marchewkę i imbir po ugotowaniu zblenduj. Dodaj miód i wymieszaj.
  3. Jeśli jest zbyt papkowate dodaj wody.

Stosuj od 3 do 5 łyżeczek dziennie, aż ustąpi kaszel.