Sok z derenia - właściwości i zastosowanie. Jak zrobić sok z derenia jadalnego na zimę? Przepis
Sok z derenia nie jest szeroko znany, a szkoda – smakiem i właściwościami leczniczymi zdecydowanie góruje nad wieloma innymi sokami. Warto poznać te ostatnie i stosować sok z derenia, jeśli przepisane przez lekarza leki lub suplementy lubisz wesprzeć tradycyjnymi sposobami. A na co pomaga sok z derenia i jak go przygotować, by nie stracić cennych właściwości owoców derenia?
Sok z derenia jadalnego - zastosowanie
Sok z derenia od wieków wykorzystywany jest w tradycyjnej ludowej medycynie. Owoce tej rośliny – czego dowodzą zarówno wykopaliska, jak i wzmianki w literaturze – znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie służyły nie tylko do jedzenia, ale również w celach leczniczych.
Nic dziwnego: zwracały uwagę zarówno swoim nietypowym, elipsoidalnym kształtem, jak i barwą w odcieniu od pomarańczowo-żółtego po ciemnoczerwony, wręcz wiśniowy. Początkowo jadano je na surowo, jednak ze względu na specyficzny słodko-kwaśny smak i zapach szybko zaczęto je przetwarzać.
Dlatego obecnie dereń jadalny w postaci nieprzetworzonej rzadko gości w kuchni. Przyrządza się z niego przetwory - doskonałe konfitury i dżemy (po uprzednim wydrylowaniu), powidła, kisiele, galaretki, napoje, a także słynną dereniówkę, czyli nalewkę z derenia.
Z derenia można również przygotować smaczny sok (syrop), który – prócz tego, że po rozcieńczeniu z wodą gasi pragnienie – ma również szereg właściwości leczniczych, dlatego może być znakomitym uzupełnieniem terapii w przypadku różnych schorzeń.
Spis treści
- Sok z derenia jadalnego - zastosowanie
- Na co pomaga sok z derenia jadalnego?
- Sok z derenia: walory odżywcze i skład
- Przepis na sok z derenia na zimę
Na co pomaga sok z derenia jadalnego?
Sok z derenia jadalnego ma niemal te same właściwości, co owoce derenia.
Sok z derenia - właściwości:
- wspiera odporność - z racji tego, że zawiera witaminę C, można go stosować zarówno profilaktycznie, jak i w trakcie przeziębienia
- zmniejsza ryzyko anemii - zawiera bowiem żelazo
- ma działanie zapierające, dlatego sprawdza się w łagodzeniu biegunek
- działa moczopędnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu warto go stosować przy problemach z układem moczowym
- poprawia przemianę materii
- pobudza apetyt i przyspiesza rekonwalescencję
- zwalcza toksyny i ma działanie antyoksydacyjne.
Polecany artykuł:
Sok z derenia: walory odżywcze i skład
Sok z derenia ma bardzo podobny skład i właściwości odżywcze, co owoce derenia jadalnego.
Sok z derenia zawiera:
- składniki mineralne - żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, cynk.
- witaminy - wit. C, wit. A
- antocyjany (przeciwutleniacze)
- flawonoidy
- beta-karoten
- garbniki
- pektyny
- kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy)
- glukozydy
- węglowodany.
Wartość energetyczna 100 g owoców z derenia to 76 kcal (318 kJ), natomiast wartość energetyczna podobnej ilościowo porcji soku zależy od tego, jak dużo cukru do niego dodano.
Przepis na sok z derenia na zimę
Sok z derenia nie jest tak łatwy w przygotowaniu, jak choćby sok z malin - jego produkcja trwa niemal pięć dni, przy czym każdego dnia czynność ta zajmuje zaledwie chwilę. Rekompensują to jego walory zdrowotne.
Jak zrobić sok z derenia jadalnego?
Składniki
- 1 kg dojrzałych owoców derenia
- 3 l wody
- 500 g cukru.
Przygotowanie
- Umyte owoce zalej w garnku 3 litrami ugotowanego w innym naczyniu wrzątku, przykryj i odstaw na 12 godzin.
- Po tym czasie za pomocą sitka wyjmij owoce derenia, a wodę zagotuj i do wrzątku z powrotem włóż owoce - odstaw pod przykryciem na 24 godziny (owoce powinny puścić sok).
- Kolejnego dnia powtórz tę czynność i znów odstaw owoce, tym razem na 48 godzin.
- Następnego dnia wyjmij owoce, a sok gotuj przed około 10 minut na małym ogniu. Potem dodaj do płynu cukier i gotuj (nie doprowadzając do wrzenia) przez kolejne 5 minut, usuwając pianę (jeśli się pojawi).
- Gorący sok przelej do wyparzonych butelek, zakręć je, obróć do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.
Sok z derenia z sokownika. Jak go zrobić?
Sok z derenia bez cukru to rozwiązanie, po które sięgają między innymi osoby z cukrzycą. Dlatego warto znać ten przepis. Owoce należy umyć dokładnie pod bieżącą wodą i przełożyć do sokownika. Postawić pod rurkę w maszynie umyty i wyparzony słoik i napełnić go gorącym sokiem. Zamknąć szczelnie i przygotować do pasteryzacji. Do szerokiego garnka wlać wodę i wstawić kilka słoików, tak aby nie stykały się ze sobą. Woda powinna sięgać do połowy słoiczków. Zagotować i pasteryzować przez 15 minut. Uwaga, w przypadku soku bez cukru pasteryzacja jest konieczna, w przeciwnym razie przetwory mogą się popsuć.
Porady eksperta