SÓD - pierwiastek ważny dla serca i nie tylko
Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu, a także innym elektrolitom, serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie. Sprawdź, jakie jeszcze funkcje pełni sód w organizmie i do czego może doprowadzić jego nadmiar i niedobór.
Spis treści
- Sód w organizmie – jakie pełni funkcje?
- Sód – źródła
- Sód – zapotrzebowanie i normy spożycia
- Sód – skutki niedoboru i nadmiaru
- Źródła sodu w jedzeniu
Sód to pierwiastek, który razem z potasem, magnezem i wapniem, należy do tzw. elektrolitów. Są to substancje, które we wszystkich płynach ciała występują w postaci jonów dodatnich (kationów) lub ujemnych (anionów). Sód występuje w postaci kationu (Na +) w płynach zewnątrzkomórkowych organizmu. Zawartość sodu w ciele dorosłego człowieka wynosi około 92 g, z czego połowa jest obecna we krwi i innych płynach, ponad 1/3 w kościach a pozostałe ilości wewnątrz komórek organizmu. Ilość tego pierwiastka w organizmie jest regulowana przez hormony - peptydy natriuretyczne (np. ANP), które wzmagają usuwanie sodu (dzieje się tak, kiedy stężenie sodu we krwi wzrasta), oraz aldosteron i wazopresynę, które powodują jego zatrzymanie (dzieje się tak, kiedy jego poziom we krwi spada).
Sód w organizmie – jakie pełni funkcje?
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe (także serca) i wpływa na przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych;
- reguluje gospodarkę wodną organizmu - zatrzymuje wodę w organizmie i odpowiada za jej prawidłowe rozmieszczenie w ustroju;
- bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej organizmu;
- uczestniczy w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych, na przykład glukozy i aminokwasów;
Sód – źródła
Sód jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna oraz produkty i napoje ją zawierające (są to głównie produkty przetworzone - marynaty, wędliny, buliony rosołowe, zupy w proszku). Warto wiedzieć, że 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli.
SPRAWDŹ>> Źródła sodu w żywności. W jakich produktach jest najwięcej sodu?
Sód – zapotrzebowanie i normy spożycia
Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, nie zostały jednoznacznie określone ilości sodu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Indywidualne zapotrzebowanie na ten składnik zależy m.in. od wieku i aktywności fizycznej. Ilość spożywanego sodu powinna być proporcjonalna do ilości jego utraty z potem, moczem i kałem. W ten sposób można wyrównać jego niedobór. W związku z tym zapotrzebowanie na sód wzrasta np. u osób, które regularnie ćwiczą (z powodu utraty elektrolitów wraz z dużą ilością potu).
Eksperci z USA i Kanady uważają, że spożycie sodu przez zdrowe osoby dorosłe powinno wynosić 1500 mg (1,5 g)/dobę. Zaznaczają także, że ilość tego pierwiastka nie powinna być niższa niż 700 mg/dobę, ponieważ może to niekorzystnie oddziaływać na stężenie lipidów we krwi i insulinooporność. Zapotrzebowanie na sód nie zmienia się w czasie ciąży i laktacji.
Sód – skutki niedoboru i nadmiaru
Prawidłowe stężenie jonów sodu we krwi waha się od 136 do 145 mmol/l.
Niedobór sodu w organizmie (hiponatremia) przyczynia się do rozcieńczenia krwi, a w pośredni sposób również do odwodnienia organizmu. Wówczas pojawiają się suchość skóry i błon śluzowych, obniżenie ciśnienia krwi i bóle głowy, zaburzenia koncentracji, utrata apetytu, drganie mięśni, kłopoty z pamięcią.
Z kolei nadmiar sodu w organizmie (hipernatremia) powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Jednak najgroźniejszą konsekwencją takiego stanu jest zwiększenie ciśnienia krwi i zwężenie naczyń krwionośnych. Jak wynika z badań naukowców, zbyt wysoka zawartość sodu w diecie, szczególnie utrzymująca się długotrwale, jest znaczącym czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego. Wysokie spożycie soli może być również związane z występowaniem udarów mózgu oraz może prowadzić do wzrostu ryzyka rozwoju raka żołądka.
WARTO WIEDZIEĆ>> Dieta niskosodowa uchroni przed miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym
Bibliografia: Normy żywienia dla populacji polskiej– nowelizacja, pod red. Jarosz M., wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
Źródła sodu w jedzeniu
Sód występuje w największych ilościach w serach podpuszczkowych dojrzewających. Dużą zawartość sodu mają także ryby, produkty zbożowe oraz produkty mleczne. Mniejszą zawartość sodu mają mięso, warzywa i owoce. Natomiast najmniej sodu można znaleźć w orzechach oraz nasionach i ziarnach.
sery podpuszczkowe dojrzewające | zawartość sodu mg/100 g produktu |
ser, parmezan | 1860 |
ser, rokpol pełnotłusty | 1368 |
ser typu „Feta” | 1100 |
ser, camembert pełnotłusty | 966 |
ser, ementaler pełnotłusty | 909 |
ser, gouda tłusty | 898 |
ser, brie pełnotłusty | 880 |
ser, tylżycki tłusty | 861 |
ser, tylżycki pełnotłusty | 744 |
ser, myśliwski pełnotłusty | 674 |
ser, edamski tłusty | 618 |
ser, cheddar pełnotłusty | 598 |
ser, salami pełnotłusty | 585 |
ryby | zawartość sodu mg/100 g produktu | produkty zbożowe | zawartość sodu mg/100 g produktu | produkty mleczne i jaja | zawartość sodu mg/100 g produktu |
śledź, solony | 5930 | płatki kukurydziane | 1167 | mleko odtłuszczone, w proszku | 480 |
łosoś, wędzony | 1470 | bagietki francuskie | 710 | serek typu „Fromage”, naturalny | 396 |
dorsz, wędzony | 1170 | płatki pszenne | 644 | serek twarogowy ziarnisty | 380 |
makrela, wędzona | 1170 | pieczywo tostowe, grahamowe | 543 | mleko pełne, w proszku | 357 |
sardynka, świeża | 120 | bułka tarta | 503 | maślanka spożywcza, 0,5% tłuszczu | 60 |
morszczuk, świeży | 100 | chleb żytni jasny mleczny | 470 | jaja kurze całe | 141 |
mięso | zawartość sodu mg/100 g produktu | warzywa | zawartość sodu mg/100 g produktu | owoce | zawartość sodu mg/100 g produktu |
nerki wieprzowe | 205 | seler korzeniowy | 86 | oliwki zielone marynowane, konserwowe | 2400 |
cielęcina, udziec | 128 | seler naciowy | 62 | figi, suszone | 44 |
wątroba wołowa | 117 | boćwina | 56 | daktyle, suszone | 35 |
mięso z podudzia indyka, ze skorą | 92 | burak | 52 | melon | 22 |
mięso z ud kurczaka, ze skórą | 85 | pietruszka, korzeń | 49 | rodzynki, suszone | 21 |
wołowina, pieczeń | 78 | groch, nasiona suche | 30 | awokado | 10 |
orzechy | zawartość sodu mg/100 g produktu | nasiona i ziarna | zawartość sodu mg/100 g produktu |
wiórki kokosowe | 28 | dynia, pestki | 18 |
orzechy arachidowe | 16 | kakao 16%, proszek | 17 |
migdały | 14 | mak niebieski | 6 |
orzechy pistacjowe | 6 | słonecznik, nasiona | 3 |
Porady eksperta