Olejek muszkatołowy – na niektóre jego składniki trzeba uważać

2020-11-28 2:14

Olejek muszkatołowy warto mieć w swojej apteczce. Dlatego, że uchodzi za łagodzący „balsam” zarówno na problemy fizyczne, jak i natury psychicznej. W czym tkwi sekret jego sekret? Przyjrzymy się dokładnie właściwościom olejku muszkatołowego.

Olejek muszkatołowy – na niektóre jego składniki trzeba uważać
Autor: Getty Images

Olejek muszkatołowy nie cieszy się aż taką dużą popularnością jak pozostałe olejki eteryczne. Warto dowiedzieć się o nim nieco więcej! Na przykład, że jego dwa składniki, mirystycyna i elemicyna, wykazują działanie halucynogenne. 

Spis treści

  1. Olejek muszkatołowy: skąd pochodzi?
  2. Olejek muszkatołowy: sposób pozyskiwania
  3. Olejek muszkatołowy: skład chemiczny
  4. Olejek muszkatołowy: właściwości
  5. Olejek muszkatołowy: jest bezpieczny?

Olejek muszkatołowy: skąd pochodzi?

Olejek muszkatołowy pochodzi z wiecznie zielonego drzewa Myristica fragrans z wyspy Maluku położonej na archipelagu Wysp Korzennych. Popularna przyprawa w kuchni, jaką jest gałka muszkatołowa, przywędrowała do Europy w średniowieczu za sprawą arabskich kupców. Później zaopiekowali się nią Holendrzy, którzy opracowali metodę sterylizacji nasion gałki wapnem. Natomiast pod koniec XVII wieku francuski misjonarz i kupiec Pierre Poivre wywiózł sadzonki muszkatołowca na rajskie wyspy Mauritius i Reunion. Od tego czasu gałka muszkatołowa stała się pożądanym produktem na całym świecie.

Olejek muszkatołowy: sposób pozyskiwania

Olejek muszkatołowy pozyskiwany jest na dwa sposoby:

  1. olejek muszkatołowy otrzymuje się ze zmiażdżonych na masło orzechów znanych pod nazwą gałki muszkatołowej,
  2. olejek muszkatołowy bywa też destylowany z charakterystycznych czerwonych osnówek gałki, dzięki czemu zyskuje delikatnie korzenny aromat z silniejszą nutą piżma.  

Olejek muszkatołowy: skład chemiczny

Unikalną kompozycję olejku muszkatołowego tworzy aż 75 proc. składników, które są tożsame z olejkiem jałowcowym. Niemniej o absolutnej oryginalności eliksiru z gałki muszkatołowej decydują jednak różnice w proporcjach i 25 proc. pozostałych składników.

Olejek muszkatołowy ma bardzo zróżnicowany i złożony skład. Występuje w nim, m.in.:

  • sabinen uważany jest za terpen wtórny wykazujący właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • alfa-pinenu ma właściwości uspokajające i redukujące stres,
  • mircen, a dokładniej monoterpen pobudza neuroprzekaźniki w mózgu i przynosi stan uspokojenia,
  • beta-pinen łagodzi stany depresyjne i może spowodować spowolnienie rozwoju nowotworów,
  • limonen jest to związek, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • safrol poprawia samopoczucie, łagodzi ból oraz poprawia libido,
  • borneol ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne,
  • mirystycyna jest substancją o działaniu psychoaktywnym, która wywołuje stany od rozweselenia po zaburzenia percepcji, omdlenia i ospałość,
  • elemicyna działa za to halucynogennie.

Olejek muszkatołowy: właściwości

Ze względu na bogaty skład olejek muszkatołowy wykazuje szerokie spektrum działania. Jakie są jego właściwości?

  • Działa przeciwzapalnie,
  • Łagodzi bóle podbrzusza, 
  • Redukuje opuchlizny pochodzenia reumatycznego i sportowego,
  • Niweluje zaczerwienienie skóry,
  • Zapobiega degeneracji i uszkodzeniom tkanek w wyniku działania innych szkodliwych substancji,
  • Zwalcza bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy, choroby dziąseł i powszechnej pałeczki okrężnicy (E. coli),
  • Zmniejsza stany lękowe, zmniejsza poziom stresu,
  • Poprawia humor i zwiększa pokłady pozytywnej energii,
  • Wspomaga libido,
  • Wyjaśnia i wygładza cerę,
  • Poprawia kondycję włosów i skóry głowy.

Olejek muszkatołowy najczęściej jest wykorzystywany w aromaterapii, fizjoterapii, przemyśle kosmetycznym (np. mleczkach do ciała, szamponach), perfumeryjnym i spożywczym (np. wypiekach, napojach i słodyczach). Tak w ramach ciekawostki wiecie, że picie coli wiąże się z jednoczesnym spożywaniem olejku muszkatołowego.  

Olejek muszkatołowy: jest bezpieczny?

Ten eliksir zalicza się do grupy nietoksycznych oraz niedrażniących środków. Mimo to olejek muszkatołowy nie jest przeznaczony dla kobiety w ciąży i dzieci do lat 12.

Nie powinniśmy olejku nakładać na skórę w czystej postaci, ani po żadnym pozorem spożywać.

WAŻNE: mogą wystąpić skutki uboczne (m.in.: wymioty, omdlenia, paranoja i halucynacje) z powodu stosowania zbyt wysokich dawek olejku muszkatołowego.

Bibliografia: 

  1.  Muchtaridi, Anas Subarnas, [...], and Resmi Mustarichie, Identification of Compounds in the Essential Oil of Nutmeg Seeds (Myristica fragrans Houtt.) That Inhibit Locomotor Activity in Mice.
  2. Jillian Kubala; 8 Science-Backed Benefits of Nutmeg.
  3. Robert Tisserand, Rodney Young; Essential oil profiles; Essential Oil Safety (Second Edition), 2014.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Sonda
Którego ze składników dodałbyś najwięcej do swojej mieszanki?