Olejek cytrynowy: moc wyjątkowych właściwości
Olejek cytrynowy to naturalny sposób na przeziębienie. Warto go stosować, gdy dokucza nam kaszel, ból gardła i gorączka. Czy na tym kończy się zastosowanie olejku cytrynowego? Jakie ma jeszcze inne właściwości, które mogą nas zaskoczyć? Sprawdźmy to!
Olejek cytrynowy jest szeroko wykorzystywany w branży farmaceutycznej, kosmetycznej i spożywczej. Produkuje się go z cytrusów - ich wspaniałą leczniczą moc odkryli już Indianie, starożytni Egipcjanie i Rzymianie. Dla nich cytryny były lekarstwem na różne choroby zakaźne, również dziś sięgamy po nie chętnie w czasie jesienno-zimowych chłodów.
Spis treści
- Jak powstaje olejek cytrynowy?
- Olejek cytrynowy - właściwości
- Jak stosować olejek cytrynowy?
- Jak przygotować olejek cytrynowy w domu?
Jak powstaje olejek cytrynowy?
Olejek cytrynowy pozyskuje się w procesie tłoczenia skórek cytrynowych, które mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym D-limonenu i witaminy C. Potrzeba około 1000 cytryn, aby wyprodukować jeden funt olejku cytrynowego.
Olejek cytrynowy ma intensywny żółto-zielony kolor oraz świeży, rześki, cytrusowy zapach. Gdy unosi się w powietrzu, działa regenerująco i pobudzająco, ale też odprężająco, dlatego jest chętnie wykorzystywany w aromaterapii.
Pod względem chemicznym olejek cytrynowy jest mieszaniną aż 40 różnych związków, wśród nich można wyróżnić m.in.:
- limonen
- terpeny
- geraniol
- bioflawonoidy
- kumarynę
- pektyny
Dzięki ich zawartości olejek cytrynowy znalazł szerokie zastosowanie np. w medycynie naturalnej, w przemyśle kosmetycznym i dermatologicznym czy w gospodarstwie domowym. Olejek cytrynowy jest podatny na utlenianie, dlatego najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętych butelkach.
Olejek cytrynowy - właściwości
Olejek cytrynowy wykazuje szereg wyjątkowych właściwości zdrowotnych:
- wspomaga układ odpornościowy
- łagodzi stany zapalne skóry
- walczy z opryszczką i żylakami
- poprawia metabolizm
- oczyszcza ciało z toksyn
- zwalcza nadciśnienie
- działa antybakteryjnie
- poprawia pamięć i koncentrację
- polecany w stanach przygnębienia i apatii, a także przy depresji
- pomaga zwalczyć zmęczenie, regeneruje ciało
Jak stosować olejek cytrynowy?
Olejek cytrynowy można wykorzystać na wiele sposób jako:
- płyn do płukania lub roztwór do nacierania: łagodzi kaszel, ból gardła, gorączkę i inne objawy przeziębienia
- środek antyseptyczny hamujący rozwój drobnoustrojów na skórze, błonach śluzowych i w zakażonych ranach
- preparat na brodawki i odciski
- dodatek do szamponów lub odżywek do włosów działający przeciwłupieżowo i ograniczający przetłuszczanie się skóry głowy
- składnik kosmetyków do cery tłustej, który zapewni jej przyjemne uczucie świeżości
- naturalną alternatywę dla chemicznych środków czyszczących i dezynfekujących
- domowy odświeżacz powietrza
- przyprawę do potraw mięsnych oraz składnik sosu do sałatek
Jak przygotować olejek cytrynowy w domu?
Przepis na olejek cytrynowy jest prosty i szybki.
Składniki:
- cytryny
- oliwa z oliwek
- skrobak do skórek cytrusów
- mały słoik z pokrywką
Przepis na olejek cytrynowy krok po kroku:
- Zetrzyj skórkę z cytryny za pomocą skrobaka, a później przełóż ją do słoika.
- Wlej oliwę z oliwek tak, by w całości zakrywała startą skórkę.
- Szczelnie zakręć słoik i pozostaw go na kilka tygodni w nasłonecznionym miejscu.
- Potrząśnij słoikiem przynajmniej raz dziennie.
- Po upływie tego czasu przecedź mieszankę przez drobne sitko, a otrzymany olejek przelej do buteleczki.
Tym sposobem możemy otrzymać olejek na bazie cytryn. Warto dodawać kilka kropli olejku do potraw, kosmetyków, środków czystości, kąpieli, by cieszyć się jego wyjątkowymi właściwościami na co dzień.
Czytaj też:
- Olejek tymiankowy na kaszel mokry i suchy
- Olejek goździkowy na rany i stany zapalne
- Olejek eukaliptusowy na katar i ukąszenia komarów
- Olejek złodziei - na co pomaga ta tajemnicza mikstura?