Nektar z kiwi - na przeziębienie, kaszel i drapanie w gardle [PRZEPIS]

2020-09-28 8:48

Nektar z kiwi nie jest jeszcze w Polsce tak popularny, jak inne domowe sposoby leczenia infekcji. A szkoda – bo choć nie zastąpi leków przepisanych przez lekarza, to może pomóc szybko złagodzić dokuczliwe objawy przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli, pomaga również w stanach zapalnych jamy ustnej. Jak go przygotować?

Nektar z kiwi - na przeziębienie, kaszel i drapanie w gardle [PRZEPIS]
Autor: Getty Images

Nektar z kiwi to jedna z mniej znanych naturalnych kuracji wspierających organizm w okresie infekcji. Warto go jednak wypróbować, gdyż ze względu na przyjemny smak i cenne właściwości składników, jakie dostały użyte do jego przygotowania może stanowić znakomitą alternatywę dla innych domowych sposobów na przeziębienie i kaszel, np. skutecznego lecz niezbyt smacznego syropu z cebuli.

Zwłaszcza, że wszystkie niezbędne składniki można kupić w każdym sklepie spożywczym. Nazwa „nektar z kiwi” jest bowiem nieco myląca: bo chociaż podstawą nektaru jest kiwi, to jednak prócz niego w składzie jest także cebula, por i miód.

Spis treści

  1. Nektar z kiwi – na co pomaga?
  2. Nektar z kiwi: jak go przygotować? 
  3. Jak stosować nektar z kiwi?

Nektar z kiwi – na co pomaga?

Najogólniej mówiąc, nektar z kiwi wspiera organizm w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Jak działa?

Nektar z kiwi:

Takie działanie jest możliwe dzięki temu, że nektar z kiwi dzięki dodatkowi cebuli ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zawiera również szereg cennych substancji odżywczych, w tym:

Nektar z kiwi: jak go przygotować? 

Przygotowanie nektaru z kiwi nie jest skomplikowane, jednak w sumie zajmuje kilka godzin, gdyż tyle trwa, nim składniki puszczą sok. 

Przepis na nektar z kiwi

Składniki:

  • 4 dojrzałe owoce kiwi średniej wielkości
  • 4 cebule
  • 1 średni por
  • cukier (można go zastąpić naturalną substancją słodzącą)
  • miód

Przygotowanie:

  • owoce kiwi siekamy drobno, na tarce ścieramy cebulę i białą część pora 
  • następnie mieszamy i układamy w słoiku warstwami, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając po łyżce miodu.
  • słoik umieszczamy w ciepłym miejscu na kilka godzin, aż składniki puszczą sok
  • po tym czasie przecedzamy przez sitko lub gazę, mocno odciskając miazgę, odcedzony nektar zlewamy do butelki lub słoika.

Nektar należy przechowywać w lodówce.

Jak stosować nektar z kiwi?

Nektar z kiwi można pić nawet kilka razy dziennie – po dwie łyżki stołowe, najlepiej między posiłkami. Porcję o połowę mniejszą (czyli jedną łyżkę stołową) można podawać również dzieciom powyżej 6. roku życia.

Sonda
Robisz domowe soki na zimę?
Domowe sposoby na przeziębienie