Nektar z kiwi - na przeziębienie, kaszel i drapanie w gardle [PRZEPIS]
Nektar z kiwi nie jest jeszcze w Polsce tak popularny, jak inne domowe sposoby leczenia infekcji. A szkoda – bo choć nie zastąpi leków przepisanych przez lekarza, to może pomóc szybko złagodzić dokuczliwe objawy przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli, pomaga również w stanach zapalnych jamy ustnej. Jak go przygotować?
Nektar z kiwi to jedna z mniej znanych naturalnych kuracji wspierających organizm w okresie infekcji. Warto go jednak wypróbować, gdyż ze względu na przyjemny smak i cenne właściwości składników, jakie dostały użyte do jego przygotowania może stanowić znakomitą alternatywę dla innych domowych sposobów na przeziębienie i kaszel, np. skutecznego lecz niezbyt smacznego syropu z cebuli.
Zwłaszcza, że wszystkie niezbędne składniki można kupić w każdym sklepie spożywczym. Nazwa „nektar z kiwi” jest bowiem nieco myląca: bo chociaż podstawą nektaru jest kiwi, to jednak prócz niego w składzie jest także cebula, por i miód.
Spis treści
Nektar z kiwi – na co pomaga?
Najogólniej mówiąc, nektar z kiwi wspiera organizm w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Jak działa?
Nektar z kiwi:
- wzmacnia odporność
- łagodzi objawy przeziębienia i grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych – ból głowy, kaszel, katar
- działa przeciwkaszlowo i zmniejsza chrypkę
- pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej
- ułatwia odkrztuszanie przy zapaleniu oskrzeli i zapaleniu płuc, gdyż rozrzedza zalegającą wydzielinę
- zmniejsza dyskomfort spowodowany uczuciem „drapania w gardle”.
Takie działanie jest możliwe dzięki temu, że nektar z kiwi dzięki dodatkowi cebuli ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zawiera również szereg cennych substancji odżywczych, w tym:
- witamina C
- witaminy z grupy B
- witamina A
- witamina E
- witamina K
- wapń
- żelazo
- potas
- krzem
- magnez
- sód
- fosfor
- cynk.
Polecany artykuł:
Nektar z kiwi: jak go przygotować?
Przygotowanie nektaru z kiwi nie jest skomplikowane, jednak w sumie zajmuje kilka godzin, gdyż tyle trwa, nim składniki puszczą sok.
Przepis na nektar z kiwi
Składniki:
- 4 dojrzałe owoce kiwi średniej wielkości
- 4 cebule
- 1 średni por
- cukier (można go zastąpić naturalną substancją słodzącą)
- miód
Przygotowanie:
- owoce kiwi siekamy drobno, na tarce ścieramy cebulę i białą część pora
- następnie mieszamy i układamy w słoiku warstwami, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając po łyżce miodu.
- słoik umieszczamy w ciepłym miejscu na kilka godzin, aż składniki puszczą sok
- po tym czasie przecedzamy przez sitko lub gazę, mocno odciskając miazgę, odcedzony nektar zlewamy do butelki lub słoika.
Nektar należy przechowywać w lodówce.
Jak stosować nektar z kiwi?
Nektar z kiwi można pić nawet kilka razy dziennie – po dwie łyżki stołowe, najlepiej między posiłkami. Porcję o połowę mniejszą (czyli jedną łyżkę stołową) można podawać również dzieciom powyżej 6. roku życia.