Nazywają ją "związkiem długowieczności". Działa odmładzająco i wspiera odporność
Karnozyna to substancja o wszechstronnym działaniu. Wzmacnia serce, wspomaga funkcjonowanie mięśni, a według jej zwolenników, ma także właściwości odmładzające cały organizm. Znana również jako „związek długowieczności”, jest dostępna w każdej aptece. Czy warto ją stosować?
Karnozyna (L-karnozyna), określana związkiem długowieczności, to substancja naturalnie występującą w ludzkim organizmie. Powszechnie znana jest jako silny przeciwutleniacz. Z naukowego punktu widzenia karnozyna jest organicznym związkiem chemicznym, dipeptydem złożonym z dwóch aminokwasów: beta-alaniny i histydyny. Występuje w każdej komórce ludzkiego ciała, a przede wszystkim w mózgu i całym układzie nerwowym oraz w tkance mięśniowej (np. sercu).
Karnozyna – na co działa?
Karnozyna jest niezbędnym paliwem dla naszego organizmu. Daje nam energię, pomaga utrzymać koncentrację i sprawność fizyczną. Od dawna stosowana jest jako suplement diety, który wspomaga regenerację mięśniową i oprócz tego ma dobroczynny wpływ nie tylko na pracę mięśni, ale także mózgu, serca, wątroby i nerek
W 1938 roku naukowcy ustalili, że karnozyna jest ważnym wewnątrzkomórkowym buforem pH, co oznacza, że reguluje spadek odczynu pH mięśni. Podczas intensywnych ćwiczeń powstaje w nich mniej kwasu mlekowego, co z kolei ułatwia budowanie masy mięśniowej i eliminuje ryzyko zakwasów.
Jak karnozyna wspomaga organizm?
To odkrycie doprowadzało do badań nad wpływem stosowania karnozyny na rozwój formy sportowej i też na zdrowie. Wykazano w nich, że karnozyna odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Nazwano ją „związkiem długowieczności”, ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne. Działa odmładzająco na skórę, wzmacnia układ odpornościowy oraz chroni narządy, takie jak: serce, mózg nerki, a także naczynia krwionośne.
Do tego ten związek oddziałuje na redukcję poziomu glukozy oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Według badaczy odpowiedni poziom karnozyny w organizmie jest kluczem w utrzymaniu zdrowia, dobrego samopoczucia, równowagi fizjologicznej i optymalnej wydajności organizmu. Niestety, wraz z wiekiem jej poziom maleje w tkankach, więc warto pamiętać o uzupełnianiu diety o ten dipeptyd.
4 najważniejsze właściwości karnozyny
Związek ten został poddany rygorystycznym badaniom. Dzięki temu znaleziono dowody na to, że karnozyna stanowi duże wsparcie dla zdrowia mięśni, kości, serca oraz spowalnia proces starzenia i chroni ograny przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym.
Inne wstępne badania w warunkach laboratoryjnych wskazują, że karnozyna może hamować rozwój komórek nowotworowych w różnych tkankach, w tym w jajnikach czy piersiach. Jak zauważono, przyspiesza w przypadku raka okrężnicy proces autofagii, który polega na rozkładaniu przez komórkę związków chemicznych. To konkretne działanie dipeptydu wymaga jednak przeprowadzenia badań klinicznych.
Karnozyna wciąż znajduje się pod lupą badaczy z całego świata, którzy chcą w pełni poznać jej działanie na zdrowie. Wymieniają cztery najważniejsze korzyści zdrowotne tego dipeptydu:
1. Zbawiennie wpływa na pracę mózgu
Dowiedziono, że silne właściwości antyglikacyjne karnozyny wspierają funkcje poznawcze i bystrość umysłu. Wspomaga też pamięć, poprawia samopoczucie, zwiększa koncentrację i zmniejsza uczucie zmęczenia.
2. Wspomaga funkcjonowanie mięśni
Karnozyna wykazuje wysoką zdolność do buforowania pH w mięśniach oraz poprawia skutecznie ich odżywianie i warunku rozwoju. Pozwala też utrzymać zdrowie kości i przyczynia się do ogólnej integralności układu kostnego.
3. Wspiera zdrowie serca
Ten dipeptyd reguluje skurcze mięśni i hamuje utlenianie lipidów. Wspomaga układ krążenia i obniża ciśnienie tętnicze krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.
4. Zapewnia ochronę ogólnoustrojową
Właściwości przeciwutleniające karnozyny chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wzmacnia odporność organizmu. Jest także chelatorem, co oznacza, że pozbywa się metali ciężkich z białek, DNA i lipidów. W jednym badaniu wykazano, że ten związek wspomaga obniżenie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Polecany artykuł: