Napar z owsa i herbata owsiana - jakie mają właściwości zdrowotne?
Herbatka owsiana jest coraz popularniejsza, a wszystko dzięki zachwalaniu jej jako środek przyspieszający odchudzanie. Napar z owsa pomaga z kolei przy problemach z nerkami, w tym kamicą. Czy warto wprowadzić produkty z owsa na stałe do swojego menu? Sprawdźcie.
Spis treści
Herbata owsiana lub owsiankowa jest bardzo zdrowa, chociaż mało popularna. Można ją zrobić samemu w domu, i to w prosty sposób. Herbata z owsa ma wiele zdrowotnych właściwości - przede wszystkim usprawnia trawienie, przyspiesza metabolizm, pomaga zwalczyć zaparcia, a nawet likwiduje stany zapalne w jelitach.
Herbata owsiankowa wpływa pozytywnie na cały organizm - znajdziemy w niej te same substancje, co w płatkach owsianych, czyli duże ilości witamin z grupy B, duże ilości błonnika, witaminę E, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i miedź. Dzięki temu herbata owsiankowa wpłynie pozytywnie na pracę mózgu i poprawi koncentrację, pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawi kondycję skóry, wzmocni odporność, a także może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Herbata owsiankowa może także pomóc na dolegliwości związane z zatrzymaniem wody w organizmie, działa moczopędnie oraz dzięki obecności kwasu linolowego i beta-glukanu (rozpuszczalnego błonnika pokarmowego) zapobiega rozwojowi miażdżycy i wystąpieniu zawału serca.
Podobne właściwości zdrowotne wykazuje także napar z owsa oraz woda owsiana, o której więcej przeczytacie tutaj: Woda owsiana – czy warto ją pić? Jak zrobić wodę owsianą?
Owies jest polecany w chorobach przewodu pokarmowego takich, jak zespół jelita wrażliwego, zapalenie żołądka, a jego wodne wyciągi działają wykrztuśnie, przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek.
Herbata owsiankowa - przepis
Przygotowanie:
- Do wrzącej wody dodajemy płatki owsiane i cynamon.
- Całość gotujemy przez 30 minut.
- Po tym czasie zakryty garnek odstawiamy na godzinę.
- Odcedzamy i uzyskany płyn można już pić.
Herbatę owsianą zaleca się pić 3 razy w ciągu dnia (przed każdym posiłkiem) przez trzy dni w tygodniu.
Napar z owsa - przepis
Z owsa można przyrządzić także napar, a w zasadzie odwar. W tym celu przygotuj:
- szklankę ziaren owsa (z łuską),
- litr wody filtrowanej.
Przygotowanie:
- Opłukany owies zalewamy wodą i pozostawiamy na noc.
- Rano gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu u pod przykryciem.
- Po wystudzeniu należy całość odfiltrować i gotowe.
Odwar pijemy również przed posiłkiem, nie dłużej niż przez miesiąc!