Nalewka migdałowa – na wzmocnienie organizmu
Nalewka migdałowa nie jest zbyt popularna w Polsce. Same migdały zresztą też ustępują miejsca rodzimym orzechom. Ale warto o nich pamiętać, są bowiem bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik poprawiający pracę jelit oraz składniki mineralne i witaminy. Jak zrobić nalewkę z migdałów? Kiedy można ją stosować?
Nalewka z migdałów ma charakterystyczny smak i cudowny aromat. Zawiera także wiele witamin i minerałów, które naturalnie występują w migdałach. Znajdziemy w niej witaminę E, magnez, miedź i mangan. Migdały charakteryzują się także wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny poprawiającej wydolność mięśni.
Spożywanie migdałów pomaga ustabilizować poziom cholesterolu, - obniżając frakcję LDL i podnosząc HDL. W związku z dobroczynnym działaniem na układ krwionośny pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału i udaru.
Nalewki są wykorzystywane w medycynie ludowej od wieków - pomagają na wiele dolegliwości, w tym świetnie rozgrzewając i zapobiegając infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Przygotowanie nalewki z migdałów nie jest wcale trudne! Jedynym minusem jest czas, jaki nalewka musi stać, aby była gotowa do spożycia.
Potrzebujesz:
- kg migdałów
- goździk
- 5 g mielonego cynamonu
- skórka z 1 cytryny
- litr 70 % wódki
- cukier lub syrop cukrowy do smaku
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności zajmij się migdałami - musisz je sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skórek. Skórki nadają migdałom gorzki smak, sprawią, że nalewka będzie bardzo cierpka.
- Następnie migdały posiekaj i zalej wódką. Teraz nic nie dodawaj - zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce. Codziennie wstrząsaj.
- Po miesiącu zlej wodę, a migdały wyrzuć. Teraz dodaj skórkę z cytryny, cynamon i jeden goździk.
- Ponownie odstaw nalewkę w ciemne miejsce. Na tydzień.
- Po upływie tygodnia nalewkę wymieszaj z cukrem albo syropem cukrowym - uzyskasz go rozrabiając 0,25 g cukru w 250 ml wody.
- Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce. Za 6 miesięcy produkt jest gotowy.
Nalewka z płatków migdałowych
Jest to wersja niewymagająca parzenia i obierania migdałów ze skóry.
- kg płatków migdałowych
- 0,5l wódki
- 0,5l spirytusu
- 2 goździki
- kawałek laski cynamonu
- cytryna
- szklanka cukru i wody - znowu do przygotowani syropu cukrowego
Przygotowanie:
- Początek jest taki sam - zalewamy alkoholem płatki migdałowe, odstawiamy (ale ruszamy naczyniem!).
- Po miesiącu zlewamy i dodajemy dodatki. Po tygodniu rozrabiamy z syropem cukrowym i rozlewamy do butelek.
- Za pół roku można już pić nalewkę z migdałów.