Na wzdęcia, wypadające włosy i bielsze zęby. 14 leczniczych zastosowań skórki z cytryny
Gdy już wyciśniesz sok z cytryny, nie wyrzucaj skórki - ze względu na jej cenne właściwości lecznicze możesz ją wykorzystać jako remedium na różne zdrowotne dolegliwości. Jakie prozdrowotne właściwości ma skórka cytryny i jak ją stosować, by odnieść jak najwięcej korzyści?
Sok z cytryny to cenny dodatek do wielu potraw - i wsparcie dla układu odpornościowego. Latem często wykorzystujemy go do przygotowania pysznej, orzeźwiającej lemoniady, deserów, sorbetów. Gdy go wyciśniesz, skórka z cytryny ląduje w koszu na odpadki.
To błąd, zwłaszcza jeśli stosujesz sok z cytryny z myślą o wparciu odporności ze względu na to, że zawiera ona dużo witaminy C. To oczywiście prawda - wg danych USDA (amerykańskiego odpowiednika ministerstwa rolnictwa w innych krajach) 100 g cytryny bez skórki zawiera 53 mg kwasu askorbinowego.
Ale 100 g skórki cytrynowej zawiera go aż 129 mg, czyli przeszło dwukrotnie więcej. To między innymi dlatego zwolennicy naturalnych terapii traktują ją jako cenne remedium na rozmaite dolegliwości. Prócz witaminy C w skórce cytryny jest również kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, hesperydyna, a także felandren (stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia zaburzeń trawiennych oraz zakażeń grzybiczych).
Jakie właściwości lecznicze ma skórka z cytryny i na co pomaga? Jak przekonują zwolennicy alternatywnych terapii, skórka z cytryny:
- wzmacnia odporność
- zmniejsza wzdęcia i gazy
- wspiera pracę wątroby
- pomaga w eliminacji toksyn z organizmu
- wspiera metabolizm
- zmniejsza skłonność do zaparć
- pomaga zmniejszyć ciśnienie
- pomaga wybielić zęby
- rozjaśnia przebarwienia skórne
- pomaga zmniejszyć wypadanie włosów
- pomaga usunąć kurzajki
- pomaga wyleczyć chore stawy
- wspiera leczenie infekcji układu oddechowego
- być może również odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom.
Polecany artykuł:
Jak stosować skórkę z cytryny? Skórkę z cytryny możemy stosować na różne sposoby: zarówno w postaci dodatku do deseru czy herbaty, jak i w formie naparu (do picia lub wcierania w skórę) albo nalewki. Można ją również zetrzeć i posypywać nią sałatki, surówki czy makaron.
Kandyzowana skórka z cytryny. Umytą skórkę z kilku cytryn kroimy w malutkie kosteczki, na chwilę zanurzamy we wrzątku (tzw. blanszowanie), następnie odcedzamy, przekładamy do garnuszka i zalewamy niewielką ilością wody (tyle, by skórka była w całości przykryta), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy przez następne 20 minut, często mieszając, a gdy zrobi się gęsta i szklista, przekładamy do słoiczka.
Skórka z cytryny na kurzajki. Skórkę z cytryny moczymy przez całą noc w occie, a następnego dnia nakładamy na kurzajki na kilkanaście minut (można przykleić plastrem).
Starta skórka z cytryny. Dokładnie umyj i osusz cytrynę, następnie włóż ją na kilka godzin do zamrażarki - gdy będzie zmrożona, zetrzyj na tarce do słoiczka. Można ją wykorzystać do sosów, ryżu, makaronu, jako dodatek do zupy, surówki itp.
Napój z soku i skórki cytryny. Potrzebujesz soku i skórki z dwóch cytryn, litra wody i miodu do smaku. Zetrzyj skórkę z dwóch cytryn, dodaj ją do wody i zagotuj. Odstaw na kwadrans, by napój lekko ostygł, a następnie dolej sok z cytryny i posłódź do smaku miodem.
Porady eksperta