Miodunka - właściwości i zastosowanie. Oczyszcza płuca ze smogu!
Miodunka jest rośliną odporną na mróz, posiadającą wielobarwne, różowo-niebiesko-fioletowe kwiaty. Właściwości lecznicze miodunki są ogromne - zwalcza stany stany zapalne, zwiększa odporność pęcherzyków płucnych na zanieczyszczenia i usuwa toksyny z organizmu. To jednak nie jedyne zastosowania miodunki.
Miodunka jest rośliną występującą w Polsce. Rośnie głównie na Pomorzu Zachodnim, ale nie tylko. Spotkać ją można wszędzie, a sadzić nawet w ogrodzie. Pięknie wygląda, jest zdrowa i dobrze znosi mrozy. Jednak miodunka to nie roślina ozdobna, to także zioło, które jest bardzo zdrowe. Przeważnie pije się napary i herbaty w miodunki. A wszystko po to, by oczyścić drogi oddechowe, bowiem roślina świetnie w tym pomaga.
Spis treści
- Miodunka - suszenie
- Miodunka - właściwości i zastosowanie
- Miodunka - zastosowanie
- Miodunka - jak przygotować napar?
Miodunka - suszenie
Miodunkę wykorzystujemy w formie suszu. W tym celu należy zbierać roślinę i ją odpowiednio suszyć. A zbiera się kwiaty i liście miodunki. Łodyga, choć również jadalna, pozostaje w celu dalszego rozrostu rośliny (miodunka dorasta do 30 cm). Miodunkę zbiera się od marca do maja i suszy w naturalnych suszarniach lub pomieszczeniach w temperaturze około 35 stopni C.
Miodunkę do suszenia należy rozłożyć! A potem z jej suszu można przygotowywać herbaty i napary o wielu właściwościach zdrowotnych.
Miodunka - rodzaje
Warto wiedzieć, że w Polsce rośnie kilka rodzajów miodunki. To:
- miodunka ćma,
- miodunka miękkowłosa,
- miodunka plamista,
- miodunka wąskolistna.
Miodunka - właściwości i zastosowanie
W miodunce znajdziemy wiele garbników, dzięki którym roślina ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Stosuje się ją zwłaszcza w przypadku problemów z układem oddechowym. Co znajdziemy w miodunce?
- allantoiny,
- saponiny,
- sole mineralne,
- garbniki,
- kwas chlorogenowy,
- kwas elagowy,
- kwas rozmarynowy,
- antocyjankwasy organiczne,
- kleje roślinne,
- flawonoidy (kwercetyna),
- alkaloidy pirolizydynowe (śladowe ilości),
- łatwo przyswajalną krzemionkę,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B.
Miodunka - zastosowanie
Miodunka wspiera układ odpornościowy oraz wspomaga pracę układu oddechowego. Miodunkę powinni pić wszyscy ci, którzy narażeni są na smog. Dlaczego? Otóż miodunka zwiększa odporność pęcherzyków płucnych na zanieczyszczenia z powietrza. Pomaga także w leczeniu uszkodzonej tkanki płuc, która została narażona na pył węgla, cementu, a także azbestu.
Saponina obecna w miodunce posiada działanie wykrztuśne. Miodunka jest pomocna także w zapaleniu krtani, przy astmie, łagodzi zmiany płucne powstałe przy gruźlicy, przyspiesza leczenie zapalenia płuc, jest także polecana przy mukowiscydozie.
Miodunka działa także moczopędnie. Jednak jeśli przesadzimy z nią, to pojawi się problem zaparć. Ogólnie miodunka oddziałuje na układ pokarmowy bardzo pozytywnie, osłaniając go, a także uniemożliwiając namnażanie się bakterii Helicobacter Pyroli.
Miodunka - jak przygotować napar?
Na dwie łyżki suszu z miodunki przypadają dwie szklanki wody. Całość gotuje się pod przykryciem przez 10 minut. Wywar pije się kilka razy dziennie, w skali 1/3 do 2/3 szklanki, zawsze po posiłkach.
Porady eksperta