Miód mniszkowy: właściwości odżywcze i zastosowanie miodu z mniszka lekarskiego
Miód mniszkowy to jeden z miodowych rarytasów – rzadko spotykany i przez to droższy od wielu innych miodów, za to niezwykle cenny ze względu na właściwości mniszka lekarskiego, z którego jest pozyskiwany. Jakie właściwości lecznicze ma miód mniszkowy i co sprawia, że jest tak wyjątkowy?
Miód mniszkowy (miód z mniszka lekarskiego) bywa nazywany miodem majowym, ponieważ to właśnie wtedy kwitnie mniszek lekarski, z którego pozyskiwany jest ten rodzaj miodu.
Wydawałoby się, że ze względu na popularność mniszka lekarskiego – wszak na polskich łąkach kwitną jego ogromne ilości – miód mniszkowy będzie prosty do zdobycia. Niestety, tak nie jest.
Pszczoły często zużywają pozyskany z mniszka nektar na własne potrzeby, dlatego też miód mniszkowy jest jednym z najrzadszych miodów. Warto go jednak poszukać w sklepach lub bezpośrednio w pasiekach, zarówno ze względu na jego bardzo przyjemny, łagodny i słodki smak, jak i z powodu cennych właściwości leczniczych.
Spis treści
Miód mniszkowy: właściwości
Miód z mniszka lekarskiego ma cenne właściwości lecznicze. Specjaliści od apiterapii twierdzą, że miód mniszkowy:
- pomaga przy niestrawności
- łagodzi stany zapalne wątroby i żołądka
- obniża poziom cholesterolu
- wspiera leczenie chorób nerek oraz kamicy nerkowej
- pomaga przy niedokrwistości z niedoboru żelaza
- wspiera odporność
- poprawia kondycję psychofizyczną
- łagodzi bóle reumatyczne
- przyspiesza gojenie się ran
- w połączeniu z pyłkiem kwiatowym sprawdza się przy chorobach prostaty.
Miód mniszkowy: skład
Skład miodu mniszkowego jest bardzo bogaty. W miodzie z mniszka są:
- cenne enzymy (z których najważniejsze to inwertaza, diastaza, oksydaza glukozy i lizozym)
- kwasy organiczne (w tym kwas cytrynowy, jabłkowy, glukonowy, pirogronowy, mrówkowy, szczawiowy i mlekowy)
- kwasy fenolowe i flawonoidy
- triterpeny
- karotenoidy
- witaminy – w tym witamina B2 i witamina C, a także witamina B4 - cholina
- mikro- i makroelementy, np. żelazo, mangan, potas i fosfor
- cukry proste: fruktoza i glukoza.
Czytaj też: Wosk pszczeli - właściwości i zastosowanie
Miód mniszkowy: zastosowanie
Miód mniszkowy jest słodki, choć wiele osób wyczuwa w nim nieco mdławy aromat mniszka lekarskiego. Dość szybko się krystalizuje. Można go wykorzystywać w taki sam sposób, jak wszystkie inne miody.
Jest znakomity do kanapek, naleśników i placków, można go również dodawać do herbaty zamiast cukru (pamiętając, że herbata musi być przestudzona, by miód nie stracił swoich cennych właściwości), a nawet jeść łyżeczką bezpośrednio ze słoika.
Miodem mniszkowym można również smarować skórę, zwłaszcza wtedy, kiedy jest podrażniona, gdyż ten rodzaj miodu przyspiesza gojenie ran i łagodzi stany zapalne.
Polecany artykuł:
Porady eksperta