LECZNICZA NALEWKA z wiśni. Przepisy na wiśniówkę
Nalewka z wiśni ma wiele właściwości zdrowotnych. Szczególnie poleca się ją osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, zwłaszcza jeśli składnikami wiśniówki są miód gryczany i szałwia. Taka mieszanka poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i stabilizuje pracę serca. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne posiadają nalewki z wiśni i jak je przygotować. Zobacz oryginalne przepisy.
Nalewka z wiśni sprawdzi się, gdy masz choroby układu krążenia. Wiśnie wspomagają pracę układu krążenia i stabilizują pracę serca. Zawarty w wiśniach potas (222 mg w 100 g) pomaga kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu (który odpowiada za nadciśnienie tętnicze), a magnez (11 mg w 100 g) uelastycznia ściany naczyń krwionośnych oraz przeciwdziała obrzękom.
Z kolei żelazo (0,36 mg w 100 g) jest niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała. Z tego powodu wiśnie są polecane w leczeniu anemii.
Osobom mającym problemy z krążeniem proponujemy nalewkę z wiśni z miodem gryczanym i liśćmi szałwii. Miód gryczany, podobnie jak wiśnie, zawiera duże ilości żelaza i innych pierwiastków pozytywnie wpływających na pracę układu krążenia. Z kolei szałwia poprawia krążenie krwi, a tym samym zwiększa wydolność serca.
Spis treści
- Właściwości zdrowotne liści wiśni
- Nalewka wiśniowa wspomaga pracę układu pokarmowego
- Wiśniówka może ochronić przed rakiem i pomoże obniżyć gorączkę
- Przepis na nalewkę z wiśni z miodem i szałwią
- Przepis na nalewkę z wiśni z cynamonem, kardamonem, goździkami i wanilią
- Przepis na nalewkę z wiśni na brandy i rumie
- Przepis na leczniczą nalewkę z owoców i liści wiśni
Polecany artykuł:
Właściwości zdrowotne liści wiśni
Liście wiśni zawierają garbniki, kwasy organiczne i kumarynę. W medycynie naturalnej wykorzystuje się je jako środek napotny. Odwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego - popijany w ciągu dnia i dodany do kąpieli - pomaga łagodzić bóle reumatyczne. Oprócz właściwości leczniczych są także wykorzystywane w kuchni - dodawane są do przetworów i nalewek z aronii czy czarnej porzeczki, ponieważ usuwają ich gorycz i łagodzą smak.
Polecany artykuł:
Nalewka wiśniowa wspomaga pracę układu pokarmowego
Osobom, które zmagają się z problemami układu pokarmowego, polecamy nalewkę z wiśni z przyprawami stymulującymi pracę żołądka. Cynamon, kardamon i goździki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwiają trawienie.
Ponadto oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pamiętaj jednak, że kieliszek nalewki domowej (35 - 45 ml) to 100 kcal. Ze względu na kaloryczność i zawartość alkoholu, zachowaj umiar - wystarczy wypić jeden kieliszek 30 minut przed obiadem.
Polecany artykuł:
Wiśniówka może ochronić przed rakiem i pomoże obniżyć gorączkę
W medycynie naturalnej te kwaskowe w smaku owoce ceni się ze względu na antynowotworowe właściwości. Są one bowiem bogatym źródłem bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, a tym samym hamuje rozrost komórek rakowych, opóźnia proces starzenia, a także zwiększa odporność organizmu.
Ponadto zawarty w wiśniach cynk podnosi odporność, wzmacnia kości, włosy i paznokcie, a fitoestrogeny - hormony roślinne, łagodzą objawy menopauzy i PMS.
Z kolei fosfor wzmacnia kości, usprawnia pracę serca i nerek. Współczesna fitoterapia zaleca stosowanie wiśni ze względu na ich właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne – obniżają one gorączkę. Jak stosować nalewkę, by obniżyć temperaturę? Wystarczy 2-3 łyżki nalewki wymieszać w szklance gorącej herbaty i wypić gotowy preparat raz dziennie.
Polecany artykuł:
Przepis na nalewkę z wiśni z miodem i szałwią
Wydryluj 2 kg dojrzałych wiśni i zbierz pozostały sok. Następnie całość przełóż do małego naczynia typu gąsior, zalej 2,5 l czystej wódki i szczelnie zamknij. W tym samym czasie wlej do słoika 1,5 l wody, 1/4 l spirytusu, 1/4 l miodu gryczanego (może też być rzepakowy) i wsyp 1,5 kg cukru i 5 g suszonych liści szałwii. Zamknij słoik i wstrząśnij. Następnie odstaw go wraz z gąsiorem na miesiąc w zaciemnione miejsce. Po tym czasie, gdy miód całkowicie się rozpuści, wlej do gąsiora syropem ze słoika i dokładnie wymieszaj. Następnie przecedź nalewkę i zlej ją do butelek. Szczelnie zamknij, odstaw w ciemne i chłodne miejsce na kolejne 5-6 miesięcy, by "dojrzała". Wtedy jest gotowa do spożycia.
Polecany artykuł:
Przepis na nalewkę z wiśni z cynamonem, kardamonem, goździkami i wanilią
Wydryluj 2 kg dojrzałych wiśni i wsyp je do małego gąsiora lub wysokiego słoja. Dodaj 10 g zmielonego cynamonu, 10 ziaren kardamonu, 10 goździków i pół pokruszonej laski wanilii oraz 0,5 kg cukru.
Całość zalej spirytusem tak, aby były nim całkowicie zakryte (ok. 1 l) i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodniejsze miejsce na co najmniej pół roku. Po tym okresie odcedź i przelej do butelek.
Przepis na nalewkę z wiśni na brandy i rumie
1 kg wydrylowanych wiśni (mogą być wiśnie mrożone) włóż do małego gąsiora lub butli-balona (najlepiej osadzonej w koszu wiklinowym) i zasyp 0,5 kg cukru. Kiedy wiśnie puszczą sok i cukier się rozpuści, dodaj 0,75 l brandy i 0,25 l słodkiego rumu i dokładnie wymieszaj. Zamknij naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni. Po tym okresie przecedź, przelej do butelek i odstaw je na 6 miesięcy w ciemniejsze miejsce.
Przepis na leczniczą nalewkę z owoców i liści wiśni
Do 1 l zimnej wody wsyp kilogram cukru, opakowanie cukru waniliowego i postaw na gazie. Do gotującej się wody wrzuć 1 kg owoców (bez pestek) i umyte liście wiśni (10 dag). Wymieszaj i gotuj na małym ogniu (bez przykrycia) przez 30 minut. Tak powstały sok przecedź i odstaw do wystygnięcia. Do ostudzonego napoju dodaj 0,5 l spirytusu i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do butelek i szczelnie zamknij. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania.
Do robienia wiśniówki nie używaj pestek wiśni, ponieważ pestki zawierają związki cyjanowe (np. trujący kwas pruski).