Lactobacillus - działanie, zastosowanie, dawkowanie
Lactobacillus – są to bakterie wchodzące w skład grupy bakterii kwasu mlekowego (LAB), są niejednorodną pod względem molekularnym grupą mikrobiologiczną. Lactobacillus pochodzi z rodziny Lactobacillaceae obejmuje, około 100 gatunków i 27 podgatunków izolowanych z ludzkich i zwierzęcych błon śluzowych, znajdujących się przede wszystkim w jamie ustnej oraz jelicie, ale nie są składnikami flory skóry ludzkiej. Są często trudne w identyfikacji mikrobiologicznej.
Spis treści
- Skład
- Działanie
- Zastosowanie
- Wskazania
- Przeciwwskazania
- Dawkowanie
- Środki ostrożności
- Działania niepożądane
- Interakcje z innymi lekami oraz chorobami
- Ciąża oraz karmienie piersią
- Przechowywanie leku
Pałeczki Lactobacillus sp. należą do grupy bakterii Gram-dodatnich, nieprzetrwalnikujących, względnie beztlenowych, lecz wykazują zdolności do życia w warunkach tlenowych. Fermentują glukozę oraz należą do bakterii katalazo-ujemnych. Lactobacillus można zakupić w postaci kapsułek o właściwościach probiotycznych.
Skład
Kapsułka doustna (Lactobifid, Mikrobiom-Intercell) zawiera substancje czynną: bakterie z rodzaju Lactobacillus wraz z innymi oraz substancje pomocnicze.
Kapsułka dopochwowa (Lactovaginal) zawiera substancję czynną: żywe pałeczki bakterii kwasu mlekowego szczepu Lactobacillus rhamnosus.
Substancje pomocnicze: odtłuszczone mleko w proszku, sacharoza, sodu L-glutaminian, skrobia ziemniaczana, magnezu stearynian, mannitol oraz składniki kapsułki: żelatyna i tytanu dwutlenek.
Działanie
Działanie bakterii kwasu mlekowego związane jest z ich zdolnością do rozkładu białek oraz tłuszczów w ludzkim przewodzie pokarmowym. W ludzkim układzie pokarmowym Lactobacillus spełniają kilka ważnych dla gospodarza funkcji:
- produkcja substancji przeciwbakteryjnych (kwas mlekowy, nadtlenek wodoru),
- zdolność do przylegania i współzawodnictwo o receptory adhezyjne z patogenami,
- rywalizacja z ewentualnymi patogenami o składniki odżywcze
- oraz stymulacja układu odpornościowego poprzez wytwarzanie przeciwciał klasy IgA.
Ponadto niektóre (Lactobacillus reuterii) wykazują zdolność hamowania rozwoju bakterii, grzybów i pierwotniaków poprzez wytwarzanie reuteryny (3- hydroksypropanolu) w jelitach. Spożycie wyrobów zawierających tzw. probiotyki wpływa na poprawę, zarówno ilościowo jak i jakościowo, mikrobioty ludzkiego przewodu pokarmowego.
Zastosowanie
Lactobacillus znalazł zastosowanie w leczeniu i profilaktyce biegunek różnego pochodzenia, w poprawie perystaltyki jelit oraz w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej pochwy.
Wskazania
Stosowanie leku zaleca się:
- podczas i po antybiotykoterapii,
- w terapii chorób jelitowych,
- w celu przywrócenia lub uzupełnienia prawidłowej flory bakteryjnej pochwy,
- w stanach zapalnych narządów rodnych,
- po leczeniu lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi, przeciwgrzybiczymi
- lub przy występowaniu upławów.
Przeciwwskazania
Nie należy stosować leku w przypadku uczulenia na Lactobacillus lub uczulenia na jakikolwiek moduł wymieniany w składzie leku.
Dawkowanie
Lek należy stosować zgodnie z opisem w ulotce dla pacjenta lub według konkretnych wytycznych oraz zaleceń lekarza lub farmaceuty. W razie wątpliwości należy zwrócić się o pomoc do lekarza lub farmaceuty.
Środki ostrożności
W czasie stosowania leku należy nie przekraczać zaleconej dawki. Powinno się zachować szczególną ostrożność, jeśli u pacjentki stwierdzono ciężkie zaburzenie układu odpornościowego lub poważne problemy z trzustką.
Podczas stosowania leku zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i prowadzenie zdrowego trybu życia.
Działania niepożądane
Lactobacillus może powodować przede wszystkim:
Interakcje z innymi lekami oraz chorobami
W celu uniknięcia niepożądanych dolegliwości należy poinformować lekarza lub farmaceutę o wszystkich lekach stosowanych aktualnie lub w ostatnim czasie, a także o lekach, które pacjent zamierza stosować.
Należy również poinformować lekarza o obecnym stanie zdrowia, o chorobach lub dodatkowych dolegliwościach chorobowych z jakimi się zmagamy.
Ciąża oraz karmienie piersią
Przed zastosowaniem leku, należy poinformować lekarza o ciąży lub o karmieniu piersią. Przeważnie przyjmowanie preparatów z Lactobacillus przynosi większe korzyści dla pacjenta niż skutki uboczne.
Przechowywanie leku
Lek należy przechowywać w odpowiednim miejscu, które jest niewidoczne oraz niedostępne dla dzieci. Przechowywać w lodówce w temperaturze 2-8 °C, w oryginalnym opakowaniu.
W okresie ważności lek może być przechowywany poza lodówką, w temperaturze poniżej 25°C, do 4 tygodni. Nie powinno się stosować leku po upływie terminu ważności znajdującego się na opakowaniu. Termin ważności oznacza ostatni dzień danego miesiąca.
Porady eksperta