Kwiaty czarnego bzu: zbieranie, właściwości i zastosowanie
Kwiaty czarnego bzu osiągają wielkość talerzyków deserowych. Wyjątkowo pięknie pachną, mają też wiele substancji odżywczych. Sprawdź, kiedy i jak zbierać kwiaty bzu czarnego, jakie mają wartości odżywcze i jak je przechowywać i przetwarzać, by nie straciły cennych składników.
Kwiaty bzu czarnego mają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, które warto wykorzystać. Przygotowuje się z nich wina, nalewki, ocet i oleje, a baldachy smażone w cieście to prawdziwy przysmak.
Spis treści
- Jak i kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
- Zalety prozdrowotne czarnego bzu
- Właściwości lecznicze kwiatów bzu czarnego
- Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego
Jak i kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa.
Kwiaty czarnego bzu, tak samo jak jego owoce, należy przerabiać zaraz po zerwaniu z krzaka. Do suszenia ich nie myjemy.
Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Ścina się je nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem. Pamiętaj, by nie ścinać wszystkich baldachów z jednego krzaka, bo zakłócisz naturalny wzrost i rozwój rośliny.
Przechowywanie kwiatów bzu czarnegoPo ścięciu całych kwiatostanów zwiąż je w bukiety i susz powieszone pod sufitem szybko, ale ostrożnie, w ciepłym, przewiewnym miejscu. Możesz je również do suszenia rozłożyć na bawełnianych chustach lub w piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 40 st. C przy otwartych drzwiczkach. Kwiaty bzu czarnego można również mrozić.
Zalety prozdrowotne czarnego bzu
Czytaj także: Ocet z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie
Właściwości lecznicze kwiatów bzu czarnego
Kwiaty bzu czarnego:
- działają wykrztuśnie
- rozrzedzają katar
- działają napotnie
- mają działanie antywirusowe
- chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
- wzmacniają odporność
- działają moczopędnie
- wzmacniają naczynia włosowate
- stabilizują krwiobieg
- uśmierzają ból, w tym ból głowy
- chłodzą
- działają oczyszczająco
- wychwytują wolne rodniki
- przyspieszają przemianę materii
- przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
- łagodzą stany zapalne skóry
Czytaj też: Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie
Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego
- olejki eteryczne
- flawonoidy
- flawonole
- glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna)
- n-parafiny
- substancje nieorganiczne (mineralne)
- kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy)
- sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego)
- śluzy i garbniki
- sterole
- triterpeny
- cholina - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe
Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Czytaj też: Wino z czarnego bzu - przepis
Źródło: Angela Martens "Czarny bez zdrowie z natury"; Ellen Heidböhmer "Czarny bez dla zdrowia i urody"
Porady eksperta