Kwercetyna - czym jest? Właściwości, źródła i przeciwwskazania do stosowania
Kwercetyna należy do licznej i bardzo różnorodnej grupy związków pochodzenia roślinnego zwanej flawonoidami. To naturalny barwnik roślinny występujący w niektórych warzywach i owocach. Posiada szereg korzystnych właściwości np. przeciwnowotworowe czy przeciwzapalne. W jakich sytuacjach warto sięgnąć po kwercetynę?
Spis treści
- Kwercetyna – czym jest?
- Źródła kwercetyny
- Właściwości kwercetyny
- Właściwości przeciwnowotworowe
- Właściwości przeciwutleniające
- Właściwości przeciwzapalne
- Właściwości przeciwmiażdżycowe
- Kwercetyna – przeciwwskazania
Kwercetyna – czym jest?
Kwercetyna to naturalny barwnik należący do związków roślinnych zwanych flawonoidami. Flawonoidy to antyoksydanty, które pomagają w utrzymaniu zdrowia skóry, zapobiegają nowotworom, chronią przed chorobami serca. W większości przypadków są barwnikami o żółtym lub białym zabarwieniu.
Źródła kwercetyny
Kwercetynę uzyskuje się w wyniku krystalizacji ekstraktów roślinnych. Naturalnie występuje w winogronach, jabłkach, aronii, jagodach, pomarańczy, marakui, szparagach, kapuście czerwonej czy zielonej herbacie. Jej cennym źródłem jest również miłorząb japoński, bez czarny czy dziurawiec zwyczajny. Kwercetyna wyróżnia się niską biodostępnością, co oznacza, że w małym stopniu organizm wchłania ją z pożywienia. Kwercetyna jest składnikiem wielu suplementów diety, może wchodzić również w skład preparatów o działaniu antyalergicznym.
Właściwości kwercetyny
Kwercetyna posiada szereg cennych właściwości. Wspiera właściwości obronne organizmu, chroni przed działaniem wolnych rodników, co ma istotne znaczenie w przebiegu chorób przewlekłych. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a także hamuje powstawanie cytokin prozapalnych.
Właściwości przeciwnowotworowe
Kwercetyna wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Pomaga w usuwaniu uszkodzonych i nieprawidłowych komórek organizmu. Może hamować rozwój nowych komórek rakowych. Jako czynnik antyproliferacyjny i wywołujący śmierć komórek nowotworowych czyli apoptozę, może być wykorzystywana w uzupełnieniu leczenia nowotworowego w przyszłości.
Właściwości przeciwutleniające
Kwercetyna jest jednym z silniejszych związków przeciwutleniających pochodzących od roślin. Wyróżnia się zdolnością do neutralizowania wolnych rodników, a także chelatowaniu jonów miedzi i żelaza. Tym samym umożliwia hamowanie procesów peroksydacji lipidów.
Właściwości przeciwzapalne
Właściwości przeciwzapalne są wynikiem zdolności do „zmiatania” wolnych rodników – zbyt duży ich poziom w organizmie prowadzi do uszkodzenia tkanek, komórek i narządów. Kwercetyna ma również wpływ na pracę i aktywność enzymów cyklooksygenaz. Hamuje napływ leukocytów i przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego.
Właściwości przeciwmiażdżycowe
Kwercetyna wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. U osób, których dieta bogata jest w duże ilości kwercetyny, ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krążenia, maleje.
Kwercetyna – przeciwwskazania
Działania niepożądane po spożyciu kwercetyny pojawiają się bardzo rzadko. Spożywanie kwercetyny pochodzącej z naturalnych źródeł pokarmowych jest bezpieczne. Jednak przed przyjęciem suplementu diety, który zawiera w składzie kwercetynę należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.
Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży, osoby z problemami z krzepliwością krwi i te, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.