Kora dębu - właściwości lecznicze
Kora dębu ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające i odkażające. Stosuje się ją na zmienioną chorobowo skórę, ale też w przypadku problemów z układem pokarmowym.
Kora dębu i preparaty z kory dębu są u nas powszechnie dostępne, bo przygotowuje się je przede wszystkim z występujących na terenie całej Polski dębów szypułkowych. To popularne drzewa liściaste z rodziny bukowatych, które rosną głównie w klimacie umiarkowanym, w lasach mieszanych, ale chętnie są też sadzone w parkach miejskich.
Korę dębu możemy pozyskać samodzielnie, ale trzeba to zrobić w odpowiednim czasie i umiejętnie. Zbiera się ją wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia) z młodych pni lub gałązek, koniecznie przed tym, zanim na drzewie pojawią się młode liście.
Kora powinna być gładka, a nawet z lekkim połyskiem. Należy ją wysuszyć bez dostępu do światła, w temperaturze do 30-35 stopni C. Tak przygotowana kora dębu jest gotowa do użycia. Trzeba jednak pamiętać, że czas jej przechowywania nie jest nieograniczony. By nie straciła swoich cennych właściwości należy ją zużyć w ciągu dwóch lat.
Spis treści
Kora dębu dla zdrowia
Podstawowe składniki kory dębu to przede wszystkim garbniki (taniny), związki polifenolowe, ale też flawonoidy, żywice, sole mineralne. To właśnie dzięki nim wyciąg z kory dębu działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco i odkażająco.
Kora dębu pomaga przede wszystkim w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych (np. zapalenie jamy ustnej, zapalenie gardła), w przypadku jej drobnych uszkodzeń, odmrożenia czy lżejszych oparzeń.
Wywar kory dębu stosuje się również zewnętrznie w leczeniu hemoroidów, czyli żylaków, znajdujących się w okolicach odbytu. Najlepsze rezultaty przynosi robienie kilkunastominutowych (10-15 min.) nasiadówek ze świeżo przygotowanego naparu o temperaturze ciała, czyli mniej więcej 36,6-37 stopni C. Taką samą nasiadówkę można wykonać w przypadku stanów zapalnych zewnętrznych narządów płciowych.
Wyciąg z kory dębu można też stosować wewnętrznie, przede wszystkim przy dolegliwościach z układem pokarmowym. Poleca się go w przypadku nieżytów żołądka i jelit oraz biegunek, bo zawarte w korze dębu składniki normalizują funkcjonowanie błon śluzowych przewodu pokarmowego.
Napar z kory dębu można też wypróbować w przypadku kłopotów z nadmiernym poceniem się, zwłaszcza nóg i rąk. W takiej sytuacji należy dodawać kilka kropel wyciągu do codziennej kąpieli, ale tylko wtedy, gdy nie mamy rozległych uszkodzeń skóry lub trudno gojących się owrzodzeń.
Kora dębu dla urody
Wyciąg z kory dębu wykorzystuje się również w kosmetyce, przede wszystkim w pielęgnacji włosów. Dzięki swoim ściągającym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybicznym właściwościom płukanki z kory dębu sprawdzają się w leczeniu skóry głowy, np. w przypadku, gdy mamy łupież.
Wyciąg z kory dębu wpływa też na działanie gruczołów łojowych, dzięki czemu regularnie stosowany zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów.
Jak przygotować płukankę?
Dwie, trzy łyżki kory dębu należy zalać pół litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie wystudzić, a po przecedzeniu jest ona gotowa do użycia. Najlepiej stosować ją zaraz po umyciu włosów. Zapobiegnie to nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów, ale też sprawi, że staną się one bardziej błyszczące, lepiej odżywione i miękkie w dotyku.
Kora dębu: przeciwwskazania
Istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania wyciągu kory dębu, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Przede wszystkim nie można go używać, gdy mamy jakiekolwiek uszkodzenia skóry na dużej powierzchni, przy świeżych owrzodzeniach, czy sączących się wypryskach. Wyciągu z kory dębu nie powinno się też stosować przy chorobach zakaźnych, przebiegających z gorączką. Nie zaleca się też używania go w przypadku niewydolności serca, czy nadciśnienia tętniczego. Bez konsultacji lekarskiej nie powinny stosować wyciągu z kory dębu kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Kora dębu: sposób przygotowania
Wyciąg z kory dębu można przygotować na dwa sposoby: w postaci naparu lub odwaru. By przygotować napar z kory dębu używamy jednej łyżki kory dębu, którą zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem ok. 10 min. Przecedzamy i pijemy 100 lub 200 ml dziennie.
Natomiast odwar z kory dębu, który stosuje się miejscowo na skórę i błony śluzowe przygotowuje się w ten sposób, że jedną łyżkę kory dębu zalewa się jedną szklanką wody i gotuje ok. 5 min. Następnie odstawia się na kwadrans, przecedza i wtedy jest gotowy do użycia. Bez konsultacji lekarskiej nie powinno się stosować dłużej niż tydzień, maksymalnie do 10 dni.