Kocanka włoska dla zdrowia i urody. Właściwości i zastosowanie kocanki włoskiej
Kocanka włoska, znana również jako curry plant, to znakomita przyprawa – ale nie tylko: ma również szereg cennych właściwości zdrowotnych i kosmetycznych. Jak wygląda kocanka włoska, do czego można - i dlaczego warto - wykorzystać jej liście, kwiaty i gałązki?
Dla niewtajemniczonych kocanka włoska (Helichrysum italicum) wygląda po prostu jak kolejna roślina, która w fazie rozkwitu co prawda cieszy oko, ale poza tym nie ma z niej większego pożytku.
Nic bardziej mylnego: ta roślina, stosowana w umiejętny sposób, może być bardzo przydatna zarówno na co dzień w kuchni, jak i w pielęgnacji urody.
Co ciekawe, może również posłużyć jako cenne wsparcie przy łagodzeniu niektórych dolegliwości – przez kilkaset lat wykorzystywana była bowiem w medycynie ludowej.
Spis treści
- Jak wygląda i gdzie rośnie kocanka włoska?
- Jakie zastosowanie ma kocanka włoska?
- Lecznicze właściwości kocanki włoskiej
- Kocanka włoska w pielęgnacji i aromaterapii
Jak wygląda i gdzie rośnie kocanka włoska?
Kocanka włoska nie jest wysoka, jest za to rozłożysta. Roślina ta dorasta do ok. 60 cm wysokości. Grupuje się w kępki, których charakterystyczną cechą są cienkie, wysrebrzone i silnie rozgałęzione pędy z gęstymi liśćmi o długości ok. 7 cm, pokryte gęstymi, białymi włoskami, tzw. kutnerem. Na ich wierzchołkach latem pojawiają się żółte kwiatostany z drobnymi kwiatami.
Liście kocanki włoskiej mają silny, ziołowy zapach, który bardzo przypomina aromatyczną przyprawę curry – dlatego też nazywa się ją niekiedy „curry plant”.
Roślina ta pochodzi z południowej Europy i najłatwiej ją spotkać właśnie tam. Ale można je również uprawiać w naszych warunkach w ogrodzie (wtedy najlepiej sadzić ją tam, gdzie przez większą część dnia jest słonecznie) lub na parapecie.
Uprawiana w ogrodzie w naszym klimacie jest typową rośliną jednoroczną, gdyż jej krzewinki zwykle nie są w stanie przetrwać zimy. Ta sadzona w doniczkach przetrwa zimę, jeśli spędzi ją w pomieszczeniu, w którym jest dużo słońca i będzie delikatnie, ale systematycznie podlewana.
Jakie zastosowanie ma kocanka włoska?
Kocanka włoska najczęściej bywa wykorzystywana w kuchni – ze względu na swój specyficzny smak i niezwykły aromat jest znakomitym dodatkiem do zup, ryżu i makaronu, potraw rybnych i mięsnych (jej gałązki dorzucamy do potrawy na krótko przed końcem gotowania – by zapach nie był zbyt silny - a następnie wyjmujemy jeszcze przed podaniem).
Można ją również dodawać do sałatek: w takim przypadku jej świeżo zerwane liście trzeba dokładnie posiekać i niewielką ich ilość wymieszać z warzywami lub sosem.
Liście kocanki włoskiej – wysuszone na słońcu lub w suszarce do warzyw i owoców – są też znakomitym środkiem na mole: można je wymieszać z lawendą (ale nie jest to konieczne) i włożyć do torebki z materiału, a następnie zawiesić w szafie.
Kwiaty kocanki włoskiej można natomiast wykorzystać jako element mieszanki pot-pourri lub przyrządzić z nich ziołową mieszankę do kąpieli, a cała roślina (wraz z ususzonymi kwiatami) bywa ozdobą suchych bukietów.
Z kwiatów kocanki włoskiej można również przyrządzić hydrolat do pielęgnacji skóry, a także olejek zapachowy.
Polecany artykuł:
Lecznicze właściwości kocanki włoskiej
Kocanka włoska ma szereg właściwości leczniczych, dlatego przez wieki wykorzystywano ją w tradycyjnych metodach łagodzenia infekcji gardła, kaszlu i gorączki, z pomocą naparu lub okładów z kwiatów tej rośliny leczono także infekcje dróg moczowych, bóle mięśni i stawów (także te nie związane z przeziębieniem lub grypą), a nawet schorzenia wątroby, astmę i reakcje alergiczne.
Do dziś zwolennicy babcinych metod leczenia zalecają picie naparu z kocanki włoskiej jako remedium na infekcje, wsparcie układu odpornościowego, czy bóle żołądka. W stanach astmatycznych czy podczas infekcji pomagają natomiast inhalacje z naparu kocanki włoskiej.
Okłady z kocanki włoskiej mogą również działać pomocniczo przy opuchliźnie i stłuczeniach, gdyż, jak twierdzą zwolennicy naturalnych terapii, zawarte w tej roślinie substancje przyspieszają gojenie tkanek i wchłanianie się krwiaków.
Kocanka włoska w pielęgnacji i aromaterapii
Kocanka włoska ma również zastosowanie w pielęgnacji. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się – oprócz naparu i maceratu – również hydrolat z kwiatów kocanki włoskiej, który działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego polecany jest do stosowania jako wsparcie właściwej terapii, np. przy trądziku i infekcjach grzybiczych skóry.
Hydrolat z kocanki łagodzi również stany zapalne skóry, stymuluje regenerację naskórka, łagodzi dolegliwości związane z rumieniem i „pajączkami” (np. uczucie pieczenia i rozgrzanej skóry), działa również obkurczająco na rozszerzone naczynka krwionośne. Zmniejsza także cienie i opuchliznę pod oczami.
Podobne właściwości ma olejek z kocanki włoskiej, uważany zresztą za jeden z cenniejszych olei aromaterapeutycznych. Dodatkowo zawarte w nim octan nerylu i diketony przyspieszają gojenie się ran, pobudzają również tkanki do regeneracji, dzięki czemu olejek ten sprawdza się np. w redukcji rozstępów i zmniejszaniu blizn po trądziku.
Olejek ten ma poza tym właściwości relaksujące, pomaga podczas bezsenności, tonizuje. Można go stosować samodzielnie, albo łącząc z innymi olejkami – np. olejem z lawendy lub jojoba. Jest bezpieczny nawet dla skóry wrażliwej, jednak niekiedy wymaga rozcieńczenia – co zależy od jego stężenia wyjściowego – i wtedy właściwa informacja umieszczona jest na opakowaniu. Można go również mieszać z ulubionym kremem, balsamem do ciała lub odżywką do włosów.
Polecany artykuł: