Kiedy najlepiej łykać cynk? Liczy się nie tylko moment, ale i rodzaj posiłku
Rola cynku w organizmie jest bardzo istotna. Niedobór tego pierwiastka może powodować między innymi obniżenie odporności. Niestety w żywności nie znajdziesz odpowiedniego stężenia tego mikroelementu. Stąd bywają przypadki, kiedy lekarze zalecają dodatkową suplementację. Zwróć jednak uwagę na to kiedy sięgasz po tabletkę.
Cynk najczęściej kojarzy się ze zdrową skórą oraz paznokciami. Warto podkreślić, że jego rola jest dużo poważniejsza. Stanowi aktywator różnych enzymów, obniża poziom cholesterolu oraz wpływa na przyswajanie witamin. A ponadto dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Stąd tak ważna jest wiedza na temat właściwej suplementacji.
Cynk - kiedy jeść i dlaczego?
Przy stwierdzeniu dużych niedoborów przyjmowanie właściwych suplementów może poprawić stan zdrowia. Jednak nieodpowiedni moment sięgania po tabletkę ogranicza działanie preparatu. Stąd, kiedy lekarz zaleci przyjmowanie określonych medykamentów, warto dokładnie wypytać o czas, a nawet rodzaj posiłku, który będzie sprzyjał przepisanej dawce.
W przypadku cynku w tabletkach najlepszą porą jest moment, gdy siadasz do posiłku lub po nim. Nie ma jednoznacznego zalecenia, które wskazywałoby porę dnia. Zatem może to być zarówno śniadanie, obiad, czy kolacja. Ważne jednak, aby suplement spożyć w trakcie lub po jedzeniu.
Na przyswajalność cynku wpływa także rodzaj dania. Jeśli zależy ci na najlepszych efektach, sięgnij po suplement, kiedy potrawa będzie bogata w białko pochodzenia zwierzęcego.
W czym pomocny jest cynk?
Badania naukowe wykazują, że cynk zmniejsza częstotliwość występowania biegunki u dzieci, a także zapobiega zapaleniu płuc. Zgodnie z danymi opisanymi w pracy pt. “Zinc Supplementation in Public Health“, suplementacja cynku zmniejszyła liczbę zgonów. W przypadku biegunki aż o 13 procent, natomiast liczba zgonów spowodowanych zapaleniem płuc zmalała o 20 procent.
Ponadto cynk wykazuje następujące właściwości:
- pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty
- uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów
- pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych,
- poprawia koncentrację,
- wspomaga leczenie depresji,
- łagodzi objawy osteoporozy,
- przyspiesza gojenie się ran.
Należy jednak wspomnieć, że nadmiar cynku gromadzi się w wątrobie i nerkach, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dlatego suplementacja powinna odbywać się pod ścisłym nadzorem lekarza. Nie zaleca się samodzielnego sięgania po cynk.