Jod - właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru
Jod to pierwiastek, który pełni ważne funkcje w organizmie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór jodu jest groźny dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczny jest ten ostatni.
Spis treści
- Jod - właściwości
- Objawy i skutki niedoboru jodu
- Jod - objawy i skutki nadmiaru
- Jod - dawkowanie
- Jod w jedzeniu
Jod wzbogaca sól, która znajduje się w polskich sklepach (tzw. sól jodowana). Obowiązek jodowania soli w naszym kraju wprowadzono w 1997 roku, by zapobiec negatywnym skutkom niedoboru tego pierwiastka.
Jod - właściwości
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i jej aktywnej formy trójjodotyroniny (T3). Od prawidłowego stężenia tych hormonów we krwi zależy m.in. prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca, nerek. Hormony tarczycy regulują też procesy wzrostu i dojrzewania komórek organizmu. Poza tym biorą udział w procesach oddychania komórkowego i wytwarzania energii. Są niezbędne do utrzymania prawidłowej temperatury ciała.
Objawy i skutki niedoboru jodu
Długotrwałe niedobory tego pierwiastka prowadzą do:
- niedoczynności tarczycy,
- powiększenia gruczołu tarczowego,
- powstania wola.
U dzieci niedoczynność tarczycy jest przyczyną opóźnienia rozwoju fizycznego i psychicznego, co w początkowym stadium objawia się np. gorszym zapamiętywaniem. Niedobory jodu u kobiet ciężarnych prowadzą do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu u płodu i noworodków. Są również przyczyną zaburzeń rozrodczości u kobiet (poronienia, przedwczesny poród) i zwiększonej śmiertelności wśród dzieci.
Czytaj też: Dieta w niedoborach jodu
Jod - objawy i skutki nadmiaru
Większość osób toleruje nadmiar jodu, który pochodzi z żywności. Jednak u niektórych osób, np. z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy, mogą wystąpić niekorzystne objawy nawet przy poziomie spożycia jodu uznanym za bezpieczny dla ogółu populacji. Konsekwencją może być nadczynność tarczycy. U niektórych osób mogą też wystąpić ostre niepożądane reakcje, takie jak m.in.:
- wzmożona czynność gruczołów ślinowych,
- nadmierne wydzielanie śluzu w oskrzelach,
- odczyny alergiczne,
- zmiany skórne.
W rzadkich przypadkach (przy bardzo dużych dawkach jodu, rzędu kilku gramów) może dojść do ostrego zatrucia jodem, które objawia się:
- uczuciem pieczenia w ustach, gardle i żołądku,
- bólem brzucha,
- nudnościami,
- wymiotami,
- biegunką,
- białkomoczem,
- zaburzeniami pracy serca.
Czytaj też: Jod - pierwiastek mądrości dla zdrowia mamy i dziecka
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Jod - dawkowanie
Zalecane dzienne spożycie jodu (RDA) wynosi odpowiednio:
- niemowlęta - 110 μg
- dzieci - od 5. miesiąca życia do 1. roku życia - 130 μg
- dzieci: od 1. do 6. roku życia - 90 μg; od 7. do 9. roku życia - 100 μg;
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 120 μg; od 13. do 18, roku życia - 150 μg;
- dziewczęta: od 10. do 12. roku życia - 120 μg; od 13. do 18, roku życia - 150 μg;
- mężczyźni: 150 μg;
- kobiety: 150 μg;
- kobiety w ciąży: 220 μg
- laktacja: 290 μg
Jod w jedzeniu
Najwięcej jodu zawiera żywność pochodzenia morskiego:
- skorupiaki
- mięczaki
- ryby - szczególnie dużą zawartością jodu odznaczają się dorsze i halibuty, mniejszą - śledzie bałtyckie
W krajach uprzemysłowionych ważnym źródłem jodu w diecie jest mleko i jego przetwory, a także jajka.
produkt | zawartość jodu w 100 g |
sól kuchenna, jodowana | 2293,0 |
dorsz świeży | 110,0 |
mintaj świeży | 103,0 |
makrela wędzona | 40,0 |
ser edamski tłusty | 30,0 |
tuńczyk w oleju | 25,0 |
orzechy laskowe | 17,0 |
brokuły | 15,0 |
jaja kurze całe | 9,5 |
mleko 0,5% tł. | 3,4 |
Polecany artykuł: