Jaka herbata jest najzdrowsza wśród zdrowych?
Herbata jest to napój, który cieszy się ogromną popularnością. Różnice w smaku sprawiają, że każda herbata jest wyjątkowa. Napój z zawartością teiny można pić przez cały rok – mrożona herbata jest idealna na upalne dni, a rozgrzewająca w okresie jesienno-zimowym. Zastanawiałeś się kiedyś, który rodzaj herbaty jest jednak najzdrowszy? Warto sprawdzić, dlatego zróbmy to teraz!
Spis treści
- Herbata czarna
- Herbata czerwona
- Herbata zielona
- Herbata biała
- Jaki rodzaj herbaty jest zatem najzdrowszy?
Herbata jest to napar z liści drzewa herbacianego, który jest znany na całym świecie. Występuje ona w wielu rodzajach (np. czarna, czerwona, biała i zielona) oraz odmianach smakowych. Fanów herbaty jest coraz więcej – doceniają ją za wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. za to, że potrafi obniżyć ciśnienie czy pobudzć trawienie. Natomiast, których z herbat jest jednak najzdrowsza?
Herbata czarna
W poszukiwaniu tej najzdrowszej herbaty na samym początku na tapetę weźmiemy herbatą czarną, którą każdy zna i doskonale wie, jak ona smakuje. W naszym kraju bez wątpienia herbata jest tuż za kawą ulubionym napojem Polaków.
Herbata czarna powstaje z wysuszonych liści, które zostały wcześniej poddane fermentacji. Zawiera ona związek chemiczny należący do alkaloidów purynowych. Jego nazwa jest już dobrze znana – to jest teina działająca nieco wolniej i dłużej niż kofeina. Jaki wpływ ma teina na organizm?
- Wykazuje ona działanie pobudzające i bakteriobójcze (ze względu na wysoką zawartość tanin)
- Poprawia pamięć i koncentrację
- Obniża ciśnienie krwi dzięki flawonoidom
- Wzmacnia naczynia krwionośne
- Poprawia funkcje układu trawiennego
- Redukuje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
Herbata czarna może być dobrym elementem, który uzupełni profilaktykę prozdrowotną, jeśli pijemy ją w rozsądnych ilościach. Ma w sobie tyle właściwości, dzięki którym można poprawić kondycję organizmu. Poza tym filiżanka dobrej jakości herbaty czarnej potrafi nawet odprężyć po ciężkim dniu!
Herbata czerwona
Ta herbata jest znana bardziej pod nazwą pu-erh. Proces jej powstawania różni się od herbaty czarnej tym, że poddawana jest ona jeszcze dodatkowej fermentacji. W naszym społeczeństwie krąży przeświadczenie, że herbata czerwona wspomaga utratę masy ciała. Słusznie jest kojarzona! Jest to napój, który:
- przyspiesza metabolizm i motorykę jelit
- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- dodatkowo obniża poziom cholesterolu LDL i podwyższa poziom HDL
- pobudza też pamięć i zdolności poznawcze
Herbata czerwona świetnie radzi sobie z tłuszczami, co oznacza, że ma korzystny wpływ na wątrobę. Jej wyjątkowe właściwości zwiększają poziom enzymów wątrobowych, które są m.in. odpowiedzialne za eliminację alkoholu z organizmu.
Warto ją pić jeszcze z jednego powodu – otóż, a niewiele osób o tym, wie – pomaga chronić zęby przed bakteriami.
Herbata zielona
Herbata zielona jest jednym z ulubionych gatunków herbaty. Powstaje ona z liści, które nie zostały poddane procesowi fermentacji. Są one suszone tuż po zerwaniu, dlatego zachowują one moc wielu składników aktywnych. Liście zielonej herbaty zawierają, m.in.:
- ogromną liczbę antyoksydantów
- alkaloidy (w tym teofilina i teobromina)
- polifenole
- witaminy z grupy B oraz C, E i K
- związki garbnikowe i mineralne
- olejki eteryczne
W takim razie, jaki wpływ ma herbata zielona na nasze zdrowie?
- Poprawia przemianę materii
- Przyspiesza spalanie kalorii
- Stymuluje trawienie
- Obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu
- Reguluje poziom glukozy i wydzielanie insuliny
- Działa antybakteryjnie
- Likwiduje wolne rodniki
- Opóźnia proces starzenia
Herbata zielona ma bogate zastosowanie – regularnie picie napoju pomaga usunąć toksyny z organizmu i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.
Herbata biała
Herbata biała jest to jedna z najdelikatniejszych herbat i jest najmniej przetworzona spośród innych herbat. Otrzymuje się ją z nierozwiniętych jeszcze pączków, które w tym stadium są pokryte meszkiem. Liście tej herbaty zbiera się wyłącznie w słoneczne, bezdeszczowe poranki, aby pączki nie były mokre.
Ten gatunek herbaty ma podobne właściwości, co herbata zielona. Ma ona jednak do dyspozycji większą ilość antyoksydantów – najwięcej ze wszystkich herbat. Zawartość kofeiny w tej herbacie jest też dużo większa.
Herbata biała ma wyjątkową właściwość, jaką jest jednoczesne zwiększanie lipolizy (rozpadu tłuszczu) i blokowanie adiopogenezy (powstanie komórek tłuszczowych). Dzięki temu jest to napój, który powinni spożywać osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Jaki rodzaj herbaty jest zatem najzdrowszy?
Biorąc pod uwagę, jaki wpływ herbata ma na nasze zdrowie, to w tym zestawieniu wygrywają dwie herbaty: zielona i biała. Najlepszym, bo jednak najzdrowszym wyborem są herbaty liściaste, ponieważ zachowują dzięki parzeniu więcej wyjątkowych właściwości i mają niepowtarzalny smak i aromat. Warto je pić sauté, czyli bez dodatku cukru, mleka czy cytryny w rozsądnych ilości.
Jak wiadomo czasami przedobrzenie może okazać się szkodliwe dla naszego organizmu. Teina (szczególnie w czarnej herbacie) w nadmiarze może wywołać uczucie rozdrażnienia, nerwowości oraz hamować wchłanianie żelaza. Dlatego też czarnej herbaty nie powinni za dużo osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze.
Polecany artykuł:
Porady eksperta