Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie?
Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie? Najlepiej codziennie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia system odpornościowy, a tym samym przyśpiesza proces usuwania chorobotwórczych drobnoustrojów z organizmu. Jednak ile ząbków czosnku można jeść dziennie, by się wyleczyć? Jaki rodzaj czosnku jest najlepszy na grypę i przeziębienie? Dowiedz się, jak wyleczyć grypę czosnkiem.
Spis treści
- Jak jeść czosnek, aby wyleczyć grypę i przeziębienie?
- Jaki rodzaj czosnku skutecznie zwalczy grypę i przeziębienie?
- Kto nie powinien jeść czosnku?
- Syrop z czosnku na przeziębienie - PRZEPIS
By wyleczyć grypę i przeziębienie, czosnek należy jeść regularnie. Wtedy obecne w czosnku związki siarki będą systematycznie zwalczały drobnoustroje i mobilizowały krwinki białe do obrony organizmu przed innymi wirusami i bakteriami. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż wtedy mogą pojawić się objawy niepożądane. Spożywanie czosnku w dużych ilościach może powodować wzdęcia. Ponadto może być przyczyną podrażnienia wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Ale UWAGA! Czosnek po poddaniu obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze (zachowuje jedynie działanie przeciwgrzybicze), w związku z tym unikaj jego gotowania. Nie poleca się smażenia czosnku, ponieważ również wtedy traci najwięcej swoich właściwości leczniczych.
Polecamy: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood
Jak jeść czosnek, aby wyleczyć grypę i przeziębienie?
2-3 ząbki surowego czosnku dziennie wystarczą, aby wspomóc organizm w walce z infekcją. Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, który ma podobne właściwości do penicyliny, należy go zgnieść 10 minut przed zjedzeniem. Podczas zgniatania otwierają się bowiem błony komórkowe, które uwalniają allinazę - enzym, pod wpływem którego powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe. Spośród nich najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. To właśnie te substancję osłabiają wirusy odpowiedzialne za przeziębienie, czyli m.in. rinowirusy i koronawirusy, a także wirusy grypy. Podczas zgniatania czosnku dochodzi do uwolnienia jeszcze innej substancji czynnej - ajoenu, który wspiera limfocyty w walce z wirusami wywołującymi infekcję.
Czytaj też: Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
Jaki rodzaj czosnku skutecznie zwalczy grypę i przeziębienie?
Najlepiej sięgnąć po czosnek, który w Polsce występuje w stanie dzikim, czyli po czosnek niedźwiedzi, zielony, wężowy, syberyjski. Podejrzewa się, że mniej skuteczny może być czosnek importowany, np. z Chin.
Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach czosnku, można go przegryzać zieloną natką pietruszki, świeżą miętą, selerem, tymiankiem lub spożywać z lampką czerwonego wina.
Kto nie powinien jeść czosnku?
Kobiety karmiące piersią, które nie jadły czosnku w ciąży i ich dzieci w życiu płodowym nie przyzwyczaiły się do jego aromatu, powinny go unikać, ponieważ zapach może przenikać do mleka i zniechęcić dziecko do ssania piersi. Czosnku nie zaleca się również osobom z ostrym i przewlekłym nieżytem żołądka i jelit.
Szczególną ostrożność powinni zachować cukrzycy, a konkretnie osoby ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru). Osoby, które stosują insulinę w formie zastrzyków, przed zastosowaniem czosnku powinny skonsultować się z diabetologiem.
W ograniczonej ilości spożywać go powinny kobiety w ciąży.
Syrop z czosnku na przeziębienie - PRZEPIS
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie syropu z czosnku nie tylko dorosłym, lecz także dzieciom. Podobno ten naturalny antybiotyk jest skuteczniejszy niż powszechnie stosowany w przeziębieniach syrop z cebuli.
Jak zrobić syrop z czosnku? Zmiażdż kilka ząbków czosnku i wymieszaj je z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Do tak powstałej masy dolej pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedź przez sitko. Gotowy syrop z czosnku podawaj dziecku do picia trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.