Herbata z kopru włoskiego nie tylko dla niemowląt. Poznaj jej lecznicze właściwości!
Herbata z kopru włoskiego kojarzona jest często z napojem, który podaje się maluszkom, jak dokucza im kolka. Kilka łyków potrafi im przynieść ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego. Jednak to nie jedyne działanie prozdrowotne herbaty z kopru włoskiego. Sprawdź, na co jeszcze ona pomaga!
Spis treści
- Herbata z kopru włoskiego: właściwości
- Herbata z kopru włoskiego: działanie
- Herbata z kopru włoskiego: jak zrobić?
Herbata z kopru włoskiego to napój, który powinni pić nie tylko dzieci, ale również dorośli ze względu na jej liczne właściwości prozdrowotne. W społeczeństwie utarło się przekonanie, że herbata z kopru włoskiego jest przeznaczona dla niemowląt, kobiet w ciąży i matek karmiących. Pora obalić ten mit!
Herbata z kopru włoskiego: właściwości
Jak sama nazwa wskazuje, herbata wytwarzana jest z kopru włoskiego tzw. fenkułu. Roślina ta była stosowana przez starożytnych Greków i Rzymian, którzy cenili ją za długowieczność i siłę fizyczną. Współcześnie koper włoski jest wręcz niezbędny w każdej kuchni. Jego nasiona, liście i bulwy wykorzystuje się na różne sposoby, w szczególności dla wzmocnienia smaku potrawy.
Herbata z kopru włoskiego zawiera wiele:
- substancji aktywnych (m.in. anetol, fenchonan)
- witamin: A, C, E, K, z grupy B
- minerałów: potas, wapń, fosfor, magnez, sód i niewielkie ślady cynku, manganu i miedzi
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- flawonoidy
Herbata z kopru włoskiego: działanie
Herbata z kopru włoskiego ma wyjątkowy smak, ale również szereg właściwości prozdrowotnych. Warto ją pić, ponieważ znakomicie radzi sobie z pewnymi dolegliwości. Jak zatem działa herbata z kopru włoskiego?
- Zwalcza kolki u niemowląt oraz wszelkie inne problemy jelitowe,
- Pomaga przy wzdęciach,
- Łagodzi bóle żołądka i skurcze mięśni występujące przy chorobach powodujących nieprawidłowości w pracy układu pokarmowego (m.in. zespół jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Cohna),
- Zmniejsza bolesne dolegliwości towarzyszące miesiączce,
- Reguluje poziom cukru we krwi.
Picie herbaty z kopru włoskiego zaleca się w szczególności osobom, które zmagają się z cukrzycą, insulinoopornością lub inną chorobą uzależnioną od poziomu cukru we krwi. Warto pić przynajmniej 2-3 filiżanki herbaty z kopru włoskiego dzienne.
Herbata z kopru włoskiego: jak zrobić?
Zaparzenie herbaty z kopru włoskiego nie jest skomplikowane! Dziś herbata z kopru włoskiego dostępna jest zarówno w formie sypkiej, jak i w postaci zamkniętych saszetek w sklepach zielarskich czy aptekach. Napój można też przygotować z nasion kopru włoskiego. Poniżej przedstawiamy, jakie kroki należy wykonać:
- Wsyp łyżeczkę nasion do kubka lub filiżanki.
- Zalej gorącą wodą i odstaw po przykryciem na 10 minut.
- Po tym upływie czasu możesz już cieszyć się smakiem herbaty.
Regularnie picie dwóch filiżanek dziennie przynosi korzyści prozdrowotne! Napoju jednak powinny unikać kobiety w ciąży lub osoby cierpiące na chorobę, w której estrogen odgrywa kluczową rolę.
Polecany artykuł:
Porady eksperta